
6 γραφικά χωριά του Παρνασσού για φθινοπωρινές εκδρομές
Μιας και μπήκε επίσημα ο Σεπτέμβρης, ο καιρός έγινε φθινοπωρινός, και επιστρέψαμε όλοι από τις καλοκαιρινές διακοπές, έχουμε ήδη αρχίσει να οργανώνουμε τις φθινοπωρινές μας… εξορμήσεις.
Ήρθε ο καιρός να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου και να ανακαλύψεις προορισμούς πέρα από την κλασσική Αράχωβα και την Ορεινή Κορινθία. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν είναι γραφικοί και πανέμορφοι προορισμοί. Όμως, είναι κρίμα και άδικο να μην ανακαλύψεις και άλλες φυσικές ομορφιές της Ελλάδας.
Όσοι έχουν διάθεση να εξερευνήσουν το αγαπημένο βουνό του Παρνασσού από κάθε πλευρά, θα ανακαλύψουν μικρά, «μυστικά» χωριουδάκια. Χωριουδάκια μακριά από τα κοσμικά φώτα, γαλήνιες γωνιές και τοπία που μαγνητίζουν με τη φυσική τους ομορφιά.
Η ομάδα του Cosmogony έκανε την έρευνά της και σας προτείνει έξι από τα πιο όμορφα και low profile χωριά που προσφέρουν τα κατάλληλα σκηνικά για χαλαρωτικά σαββατοκύριακα στον Παρνασσό.
Αγόριανη
Ίσως πολλοί να την έχετε ήδη επισκεφθεί, αλλά θα ήταν αδύνατο να μην συμπεριληφθεί στη λίστα. Αν πάλι δεν την έχετε επισκεφθεί, βάλτε την σε προτεραιότητα!
Η Αγόριανη, μέσα στο ελατοσκέπαστο τοπίο του Παρνασσού, δημιουργεί το απόλυτο αλπικό σκηνικό και αναδεικνύεται ολοένα και πιο δυναµικά σε top χειµερινό προορισµό! Η Αγόριανη (γνωστή και ως Επτάλοφος) για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας.
Το μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού. Τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack. Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι.
Όσο για τους ανθρώπους της Αγόριανης; Η απλόχερη φιλοξενία τους θα σας σκλαβώσει και θα σας κάνει να ξανάρθετε ουκ ολίγες φορές.
Πολύδροσος
Ένα ακόμη όμορφο και γραφικό χωριό της περιοχής, που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό των κατοίκων της πρωτεύουσας, όλες τις εποχές του χρόνου, είναι η Πολύδροσος. Η Πολύδροσος (μέχρι το 1928 την αποκαλούσαν Σουβάλα) βρίσκεται σε απόσταση 38 χλμ. περίπου από την Αράχωβα. Μια εξόρμηση εδώ μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με την εκδρομή σας στην Αγόριανη.
Χτισμένη στους πρόποδες του ορεινού όγκου, σε υψόμετρο 380 μ., χαρακτηρίζεται για την κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, τα cafes και τις γραφικές ταβέρνες, αλλά και την τριπλή πέτρινη βρύση.
Στο δρόμο κάντε μια στάση στην εκκλησία της Παληοπαναγιάς, η οποία χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα. Στα highlights της περιοχής συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα η πνιγμένη στο καταπράσινο πευκοδάσος Άνω Πολύδροσος (7 χλμ. από την Πολύδροσο) με τα αναστηλωμένα σπίτια και τους cozy ξενώνες.
Αμφίκλεια
Ο διατηρητέος οικισμός της Αμφίκλειας αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα χαλαρωτικό σαββατοκύριακο στον Παρνασσό. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με τα πέτρινα σοκάκια, τις παραδοσιακές βρύσες και εκκλησίες.
Από τα αξιοθέατα που σίγουρα θα κερδίσουν την προσοχή σας είναι το Μουσείο Άρτου και η λίμνη Καλλιδρόμου (γνωστή και ως Νευρόπολου).
Στον Βοιωτικό Κηφισό θα έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε πάνω σε πετρόχτιστα γεφύρια, να παρατηρήσετε τη χλωρίδα και την πανίδα κατά μήκος του, ή και να κάνετε canoeing στα νερά του.
Φυσικά, μια περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού δεν μπορεί να λείψει από την ατζέντα σας, καθώς η Αμφίκλεια βρίσκεται στα όρια του πυρήνα του. Εδώ θα θαυμάσετε ρουμελιώτικα ήθη και έθιμα, τα οποία διατηρούνται αναλλοίωτα στο χρόνο, όπως τα παραδοσιακά Χριστούγεννα, τη γιορτή των Κτηνοτρόφων και τις ιδιαίτερες Απόκριες με το άναμμα φωτιών.
Δαιβάστε επίσης: Οδηγός για να περάσεις ένα αξέχαστο διήμερο στην Αράχωβα
Χρισσό
Θα το συναντήσετε σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς (βρίσκεται 6 χλμ. δυτικά τους), στους πρόποδες του Παρνασσού και πάνω από τον ελαιώνα της Άμφισσας (μεταξύ Ιτέας και Άμφισσας).
Πρόκειται για ένα χωριό που θα σας χαρίσει αυθεντικές, παραδοσιακές στιγμές. Αυτός ο διατηρητέος οικισμός με τα αναπαλαιωμένα σπίτια χαρακτηρίζεται για την κεντρική γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις παραδοσιακές πέτρινες εκκλησίες (πιο χαρακτηριστική από όλες το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο μάλιστα περιβάλλεται από τα τείχη της Αρχαίας Κρίσας), τον αυθεντικό ελληνικό καφέ και το φρέσκο κρέας που σερβίρουν οι ταβέρνες του.
Με βάση σας το Χρισσό, μπορείτε να εξορμήσετε στους Δελφούς για μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο, να ανεβείτε στην Αράχωβα ή να κατηφορίσετε προς τη θάλασσα, στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.
Αντίκυρα
Αν είστε σε mood να περάσετε το Σαββατοκύριακό σας με θαλασσινή αύρα, δεν έχετε πάρα να πάτε μια βόλτα στο γραφικό ψαροχώρι, Αντίκυρα. Βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, σε απόσταση 27 χλμ. (30 λεπτά με το αυτοκίνητο) από την Αράχωβα.
Σε έναν τόπο που η ιστορία και ο πολιτισμός έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους, θα κάνετε βόλτες στο γραφικό λιμανάκι με τα παραδοσιακά ψαροκάικα, θα φάτε φρέσκο ντόπιο ψάρι στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια και θα απολαύσετε τον καφέ σας με το βλέμμα στραμμένο στον Κορινθιακό κόλπο, θαυμάζοντας, παράλληλα, την ομορφιά του τοπίου που απλώνεται μπροστά σας. Μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στο Φάρο και τον αρχαιολογικό χώρο στα Παλάτια.
Βάργιανη
Το πανέμορφο κρυμμένο «διαμάντι» του Παρνασσού βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μ. και ξεπροβάλλει μέσα από εντυπωσιακά δάση με έλατα. Με τα περιποιημένα πετρόχτιστα σπίτια της (έχει χαρακτηριστεί «αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός») και τα άφθονα τρεχούμενα νερά από τις περίφημες πηγές της Μπουρμπούλας, προσφέρεται για όσους θέλουν να πάρουν μια ανάσα ηρεμίας στην άλλη πλευρά του βουνού.
Επίσης, το υδραγωγείο και η κουκλίστικη πλακόστρωτη πλατεία είναι τα σημεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.
Από τη Βάργιανη ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στη Νεραϊδοσπηλιά. Ένα πανέμορφο και άγνωστο σπήλαιο που στο εσωτερικό του υπάρχουν λίμνες με νερό, σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών.
Οι προτάσεις; Πολλές! Η επιλογή; Δική σας!
Πηγή Εξωφύλλου: Unsplash
Με πληροφορίες από το i-diakopes.gr