TOP
gynaika douleuei enw akouei mousiki

4+1 τρόποι για να γίνουμε πιο παραγωγικοί στη δουλειά μέσω της μουσικής

Δουλειά μετά μουσικής! Πόσο πολύ μας βοηθάει η μουσική στο να είμαστε πιο αποδοτικοί όταν δουλεύουμε;

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων ακόμα κι όταν εργάζονται (count me in). Μάλιστα, τώρα που η πλειοψηφία δουλεύουμε από το σπίτι, έχουμε εντάξει τη μουσική πολύ περισσότερο στις ώρες εργασίας μας.

Η μουσική μπορεί να συμβάλει στην τόνωση των αισθήσεων και στην ροή δημιουργικών χυμών. Μια μελέτη του 2005 συνέδεσε την ακρόαση μουσικής με την εργασία με ταχύτερα και υψηλότερης ποιότητας αποτελέσματα. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε επίσης ότι δεν είναι όλα τα είδη μουσικής το ίδιο καλά για κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε lockdown, όλοι αναζητούμε τρόπους για να μας βοηθήσουν καθώς συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι. Αν θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, πρέπει να έχουμε στρατηγική στον τύπο μουσικής που επιλέγουμε.

Πώς πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη μουσική;

gyanika pinei kafe enw akouei mousiki

Αποφεύγουμε τραγούδια με στίχους

Τα ποπ τραγούδια και η μουσική με στίχους μπορεί να αποσπούν την προσοχή γιατί εστιάζουμε στις λέξεις και το μήνυμα των τραγουδιών.

Πράγματι, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους η μουσική μπορεί να εμποδίσει την κατανόηση της ανάγνωσης και τις δεξιότητες επεξεργασίας πληροφοριών.

Κι ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια δεν θέλουμε να δουλέψουμε. Θα προτιμούσαμε να τραγουδήσουμε, να παίξουμε ντραμς και πιθανότατα να σηκωθούμε από την καρέκλα και να χορέψουμε. Προφανώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή για παραγωγικότητα.

…Εκτός αν κάνουμε μια πιο χαλαρή εργασία

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει με τη ροή εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι το σωστό είδος μουσικής που μπορεί να βοηθήσει με την εργασία που έχουμε αναλάβει.

Το να έχουμε μια ορχηστρική μουσική, αυτό είναι καλύτερο για εργασία που απαιτεί γνωστική συγκέντρωση. Αλλά, αν κάνουμε μια επαναλαμβανόμενη εργασία όπως η εισαγωγή δεδομένων, η αισιόδοξη μουσική με στίχους μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να έχουμε κίνητρα.

Σύμφωνα με την ειδικό σε ζητήματα παραγωγικότητας και συγγραφέα, Γκρέις Μάρσαλ, τραγούδια που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά μπορούν να ακουστούν όταν ετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη παρουσίαση ή συνέντευξη. 

Τον τελευταίο καιρό, μου κρατάει συντροφιά η παρακάτω playlist ενός πολύ καλού μου φίλου, του Γιώργου Ευαγγελινού. Με απίστευτες γνώσεις σε όλα τα είδη της μουσικής, η συγκεκριμένη λίστα είναι άκρως χαλαρωτική και ταιριάζει απόλυτα σε μια πιο ανάλαφρη εργασία μας. Για ακόμα περισσότερες λίστες, μπορείτε να τον ακολουθήσετε εδώ. Καλή απόλαυση! 

Keep in mind: Το φαινόμενο Μότσαρτ

Η κλασική μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας πιο αποτελεσματικά και να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας. Αυτή η θεωρία ονομάζεται ”φαινόμενο Μότσαρτ” και σημαίνει ότι η κλασική μουσική είναι ο καταλύτης για την ενίσχυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Ο όρος «φαινόμενο Μότσαρτ» χρονολογείται από το 1991 και συνδέεται κυρίως με μια μελέτη του 1993 η οποία απέδειξε ότι η ακρόαση του Σονάτας για Δυο Πιάνα του Μότσαρτ σε Ντο Ματζόρε K.448 βελτίωσε δεξιότητες συλλογιστικής.

Με Μπαχ, Μπετόβεν ή Μπραμς μπορούμε να ξεπεράσουμε την μεσημεριανή κόπωση και να επιστρέψουμε για να ολοκληρώσουμε το project μας.

gynaika akouei mousiki

Ας δοκιμάσουμε τα αγαπημένα μας soundtracks

Η μουσική ταινιών είναι μια διασκεδαστική κατηγορία μουσικής που μπορεί να κάνει την εργάσιμη ημέρα να μοιάζει πιο επική.

Η έρευνα έχει δείξει ότι είναι σημαντικό να επιλέξουμε μουσική που είναι ευχάριστη – αλλά όχι πολύ οικεία, η οποία μπορεί να προκαλέσει απόσπαση από την εργασία.

Ας εξερευνήσουμε άλλα μουσικά είδη

Δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους όσον αφορά τη μουσική που ενισχύει την παραγωγικότητα. Ο καθένας βρίσκει το είδος που ταιριάζει κατάλληλα σε αυτόν και την ενίσχυση της παραγωγικότητάς του.

Υπάρχουν αμέτρητες ορχηστρικές επιλογές, από τζαζ και κλασική έως hip-hop, αλλά και περιβαλλοντικοί ήχοι όπως η βροχή.

Δεν είναι δεδομένο ένα είδος μουσικής, αλλά ας δοκιμάσουμε να ακούσουμε και ακούσματα που μέχρι τώρα δεν είχαμε γνωρίσει.

Εάν η κλασική μουσική δεν είναι φτιαγμένη για εμάς, ας δοκιμάσουμε να ακούσουμε τον ωκεανό, ένα ρυάκι, ή έναν καταρράκτη, γιατί αυτοί οι ήχοι βοηθούν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συγκέντρωσης. Αυτό βοηθά επίσης στη λήψη αποφάσεων και στις δεξιότητές μας στην επίλυση προβλημάτων. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε projects κι ανησυχούμε για την τήρηση μιας προθεσμίας, ας ακούσουμε για λίγο μουσική κι ας αφήσουμε την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας να πάρει μπρος.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.