TOP
waking up

4+1 συνήθειες που πρέπει να αποφύγουμε όταν ξυπνάμε

Συνήθειες που πρέπει να αποφύγουμε όταν ξυπνάμε γιατί λειτουργούν λάθος για τον οργανισμό μας και πρέπει να αλλάξουμε για μια καλύτερη καθημερινή ρουτίνα.

Μια καλή πρωινή ρουτίνα είναι βασικό κομμάτι της αυτο – φροντίδας, επηρεάζοντας τα πάντα, από τα επίπεδα ενέργειας και την παραγωγικότητά μας μέχρι την κατάσταση του δέρματός μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς σε λιγότερο ιδανικές συνήθειες χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει – ειδικά κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Τα συχνά λάθη και οι εναλλακτικές τους
#1 Αναβολή στο ξυπνητήρι

Πολύς κόσμος πατάει το κουμπί αναβολής καθημερινά, οπότε δεν είμαστε οι μόνοι που το κάνουμε. Επίσης, δεν είναι δικό μας λάθος. Έρευνες δείχνουν ότι οι εργάσιμες και οι σχολικές μέρες ξεκινούν πολύ νωρίς, οδηγώντας εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες να χάσουν τις ώρες ύπνου που χρειάζονται οι εγκέφαλοι και τα σώματά τους. Έτσι, το να προσπαθούμε να «κλέψουμε» μερικά ακόμη λεπτά ύπνου μπορεί να μοιάζει η μόνη μας λύση. Δυστυχώς, όμως, δεν λειτουργεί.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα επιπλέον λεπτά που κερδίζεις δεν είναι πραγματικά βοηθητικά, ακόμα κι αν σε κάνουν να νιώθεις καλά εκείνη τη στιγμή.

Επιπλέον, με την πρακτική αυτή, υπάρχει ο κίνδυνος να διαταράξουμε τις μεγαλύτερες περιόδους ύπνου REM που τείνουν να συμβαίνουν νωρίς το πρωί. Οι συχνές διακοπές στον φυσιολογικό κύκλο ύπνου έχουν συνδεθεί με ένα εύρος τόσο ψυχικών διαταραχών (γνωστικά ζητήματα και κατάθλιψη), όσο και σωματικών (μεταβολικά προβλήματα).

alarm

#2 Το να αφήνουμε το μυαλό μας να «κατευθύνεται» από το τηλέφωνό μας

Ένα άλλο μεγάλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι το πρωί είναι να πιάνουν τα τηλέφωνά τους, ενώ βρίσκονται ακόμα κάτω από τα παπλώματα.

Εάν το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί είναι να ελέγχουμε το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, να κοιτάμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να σαρώνουμε τους τίτλους της ημέρας, ουσιαστικά αφήνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας να «ελέγχουν» τις πρώτες πρωινές σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Επομένως, πρέπει να θέσουμε όρια στο πρωινό μας ξύπνημα. Είναι φυσιολογικό να πιάνουμε το τηλέφωνό μας το πρωί, επειδή είναι το ξυπνητήρι μας. Δεν είναι, όμως, καλό να το επιλέγουμε για να συνδεθούμε αμέσως με τον έξω κόσμο. Αντ ’αυτού, ας πάρουμε μερικές βαθιές αναπνοές. Ας κάνουμε διατάσεις. Ας πούμε «καλημέρα» στον σύντροφό μας ή στα παιδιά μας. Κι ας πιούμε λίγο νερό.

#3 Γεμίζοντας τον οργανισμό με ζάχαρη από το πρωί

Η ζάχαρη και οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές για πρωινό προκαλούν ορμονική μετατόπιση στον οργανισμό. Γι′ αυτό θα βιώνεις αισθήματα πείνας, και αδιαθεσίας, αναζητώντας υποκατάστατα της ζάχαρης.

Το πρωινό είναι το πιο προβληματικό γεύμα της ημέρας όταν περιέχει ζάχαρη εξαιτίας κοινότυπων παρασκευών, όπως είναι ο γλυκός καφές και το τσάι, τα δημητριακά, το σιρόπι, οι μπάρες πρωινού, τα ζαχαρούχα smoothies, τα γιαούρτια, και πολλά άλλα.

Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε την μέρα μας πραγματικά δυνατά, σταθερά και με στόχο, είναι χρήσιμο να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η ζάχαρη δεν είναι δαιμόνια, απλώς είναι καλό να επιλέγουμε σοφά πότε θα την απολαμβάνουμε. Εάν, πάλι, επιλέγουμε πρωινό με ζάχαρη, ας δοκιμάσουμε να ενσωματώσουμε κάποια μορφή κίνησης στη ρουτίνα μας αμέσως μετά.

couple

#4 Να μην πλένουμε σωστά το πρόσωπό μας ή να χρησιμοποιούμε SPF:

Ένα λάθος της πρωινής ρουτίνας; Δεν πλένεις το πρόσωπό σου γιατί το έκανες το προηγούμενο βράδυ.

Υπάρχει πιθανότητα το δέρμα μας να απορροφήσει βλαβερά στοιχεία τη νύχτα, όπως τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που συλλέγονται στη μαξιλαροθήκη μας ή η σκόνη που μπορεί να κυκλοφορεί στον χώρο ύπνου μας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η συμβουλή είναι λίγο αμφισβητούμενη: Ορισμένοι δερματολόγοι λένε ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πλένουμε το πρόσωπό σας με προϊόντα το πρωί εάν έχουμε κάνει μια καλή πλύση το προηγούμενο βράδυ. Η χρήση σαπουνιού ή καθαριστικών πολλές φορές ενδέχεται να αφήσει ξηρό το δέρμα μας.

Εάν ακολουθούμε αυτήν τη πρακτική, ας προσέχουμε την θερμοκρασία του νερού. Μπορεί το να πλένεις το πρόσωπό σου με πολύ κρύο νερό για να ξυπνήσεις να είναι δελεαστικό, η θερμοκρασία του νερού όμως, δεν πρέπει να είναι ακραία. Ας πλυθούμε με χλιαρό νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιάζονται το πρωί. Ας προσέξουμε να μην τραβήξει το δέρμα μας και να μην κάνουμε συχνή απολέπιση.

Ό,τι κι αν επιλέξουμε, ας φροντίσουμε να μην χρησιμοποιούμε άφθονο SPF. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα κουταλάκι του γλυκού για να καλύψουμε ολόκληρο το πρόσωπό μας, καθώς και το λαιμό και το στήθος μας.

#5 Παραβλέποντας εντελώς την ψυχική ευημερία μας

Τα πρωινά μπορεί να είναι δύσκολα. Είμαστε κουρασμένοι, συχνά βιαζόμαστε ή προσπαθούμε να προλάβουμε να βγάλουμε βόλτα τα κατοικίδια, να ετοιμάσουμε τα παιδιά και να τακτοποιήσουμε τις προθεσμίες της τελευταίας στιγμής.

Ωστόσο, εάν δεν ξεκινήσουμε την μέρα σωστά, μπορεί να περάσουμε τις επόμενες ώρες προσπαθώντας να το αλλάξουμε και παροτρύνοντας όλους τους ανθρώπους να βεβαιώνουν ότι θα βρουν ακόμη και λίγες στιγμές για να αφιερώσουν στην ευημερία τους κάθε μέρα.

sleeping mask

Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι αρκετά απλές. Ας ανοίξουμε τις περσίδες ή τα παράθυρα όπου μπορούμε στο σπίτι μας για να αφήσουμε φυσικό φως να μπαίνει. Στη συνέχεια, ας βρούμε λίγες στιγμές για να τεντωθούμε, να διαλογιστούμε, να γράψουμε σε ένα τετράδιο ευγνωμοσύνης ή απλά να συνδεθούμε, με θετικό τρόπο, με έναν αγαπημένο μας.

Δεν είναι όλοι πρωινοί τύποι. Όμως, εάν δημιουργήσουμε την σωστή ρουτίνα με τις κατάλληλες συνήθειες, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να λειτουργεί καλύτερα.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
4
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.