TOP
emvolia-vaccination

4+1 πιο σημαντικά εμβόλια στην ιστορία της ανθρωπότητας

Για πολλούς επιστήμονες παγκοσμίως το έτος 2020 ήταν ένας αγώνας για την δημιουργία ενός εμβολίου για τον κορονοϊό. Ο σχεδιασμός και ο έλεγχος ενός εμβολίου είναι μια αργή διαδικασία. Αλλά μόλις είναι διαθέσιμο μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση της λοίμωξης και της νόσου. Κάθε εμβόλιο είναι ένα επίτευγμα. Μερικά, ωστόσο, ξεχωρίζουν, ενώ κάποια άλλα αποτελούν σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτά είναι πέντε από τα πιο σημαντικά εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ποτέ.

1.Το εμβόλιο της ευλογιάς

Η ευλογιά ήταν το πρώτο επιτυχημένο εμβόλιο που κατασκευάστηκε το 1796 από τον Έντουαρντ Τζένερ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την ευλογιά ως «μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες του ανθρώπινου οργανισμού». Οδηγεί σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ακολουθούμενα από φουσκάλες γεμάτες πύον στο σώμα μας. Η ευλογιά σκότωνε τρία στα δέκα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Είναι η μόνη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι αυτές τις μέρες κανείς δεν λαμβάνει το εμβόλιο της ευλογιάς – δεν είναι πλέον απαραίτητο.

emvolia- person-holding-test-tubes

2.Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας

Τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για πολιομυελίτιδα, έναν εξαιρετικά μολυσματικό ιό που εξαπλώνεται μέσω της επαφής με κάποιον που έχει τη λοίμωξη καθώς και μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, η οποία μπορεί να είναι μόνιμη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σήμερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν στα παιδιά να κάνουν τέσσερις δόσεις του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, ξεκινώντας από την ηλικία των δύο μηνών.

Τα κρούσματα έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά. Το 2018 καταγράφηκαν μόνο 33 περιστατικά.

3.Το εμβόλιο MMR (Ιλαρά, Ερυθρά, Παρωτίτιδα)

Σήμερα, τα παιδιά λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου MMR το οποίο προστατεύει από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά. Το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της ιλαράς, το οποίο είναι ένας πολύ μεταδοτικός αναπνευστικός ιός.

«Είναι τόσο μεταδοτικός ο ιός που αν τον έχει ένα άτομο, έως και το 90% των ανθρώπων γύρω του θα μολυνθούν αν δεν παίρνουν μέτρα προστασίας», σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και οι συνέπειες είναι σοβαρές: η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, εγκεφαλίτιδα (εγκεφαλικό πρήξιμο) και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο. Τα εμβόλια για την ιλαρά έγιναν διαθέσιμα το 1963. Πριν από τη διάθεση των εμβολίων, 3 έως 4 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο νοσούσαν από την ιλαρά.

emvolia-girl-vaccinating

4.Το εμβόλιο Tdap (τέτανος, διφθερίτιδα, κοκίτης)

Το εμβόλιο Tdap προστατεύει από τρεις ασθένειες: τέτανο, διφθερίτιδα και κοκίτη. Και οι τρεις από αυτές τις ασθένειες προκαλούνται από βακτήρια και έχουν τη δυνατότητα να είναι θανατηφόρα.

Ο κοκίτης μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή των μωρών, αν και δεν είναι τόσο σοβαρό για τους ενήλικες. Κατά τη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης οι γυναίκες πρέπει να λάβουν το εμβόλιο Tdap, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του μωρού.

4+1 Το εμβόλιο HPV

Τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι εμβόλια που προλαμβάνουν τη λοίμωξη από ορισμένους τύπους του ιού HPV.

Τα διαθέσιμα εμβόλια προστατεύουν από δύο, τέσσερις ή εννέα τύπους του HPV. Όλα τα εμβόλια προστατεύουν κατ′ ελάχιστον από τους τύπους HPV 16 και 18 που ενέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Εκτιμάται ότι μπορεί να προλαμβάνουν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, το 80% των καρκίνων του πρωκτού, το 60% των καρκίνων του κόλπου, το 40% των καρκίνων του αιδοίου και πιθανόν κάποιους τύπους καρκίνων του στόματος.

Επιπλέον, αποτρέπουν κάποια κονδυλώματα του πρωκτού, ενώ τα εμβόλια κατά των τύπων 4 και 9 παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

Το εμβόλιο HPV χορηγείται σε δύο ή τρεις δόσεις σε παιδιά και εφήβους. Η χορήγηση του σε νεαρή ηλικία, πριν από σεξουαλικές συνευρέσεις, το καθιστά πολύ αποτελεσματικό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: AIDS – ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΣΩΣΤΑ
Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.