TOP
graphiko me aprosopi kopela

3 καθημερινοί λόγοι που αποδεικνύουν ότι ο φεμινισμός είναι αναγκαίος

Όλες οι κοπέλες έχουμε ζήσει λίγο ή πολύ άβολες στιγμές που συνειδητοποιούμε ότι κάτι πάει στραβά, είτε τις συλλογιζόμαστε στιγμιαία είτε απορρίπτουμε κάθε σκέψη τους, θεωρώντας πως έτσι είναι η πραγματικότητα. Ας δούμε μερικές από αυτές, που αποδεικνύουν πως ο φεμινισμός είναι απαραίτητος: 

Της Μαρίνας Νικόλαρου

Τι ρούχα να βάλω και πόσο να βαφτώ; 

Μια απορία που κρύβει όχι τόσο την αναποφασιστικότητα, αλλά το τι θα προκαλέσει αυτό. Υπάρχουν πολλές στιγμές που μια φούστα ή ένα στενό φόρεμα ή ένα βαθύ ντεκολτέ δημιουργούν μια αναστάτωση στους γύρω και τα επίμονα βλέμματα στο λεωφορείο, στο μετρό και στους δρόμους δίνουν και παίρνουν και η επομένη σκέψη όχι δεν είναι η επιβεβαίωση αλλά το μήπως είμαι «προκλητική»; Ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτή η άσχημη κατάσταση στην οποία μπαίνει ίσως κάθε κοπέλα μαζί με τις δεύτερες σκέψεις στο μυαλό της, αλλά το κλίμα βαραίνει ακόμα περισσότερο όταν έρχεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της.  

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει, πως ειδικά το βράδυ κάποιος άγνωστος την ακολουθεί ή της μιλάει επίμονα. Ακόμα και το «ψιτ» στους δρόμους – όχι δεν αποτελεί κολακεία –  δημιουργεί ένα κλίμα φόβου. Έτσι οι κοπέλες καταλήγουν να κοιτάνε πίσω τους ή να καλούν τρίτους για να βεβαιωθούν ότι θα φτάσουν ασφαλείς σπίτι τους. 

Αυτό που όλες επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε είναι πως ούτε τα κοντά μας ρούχα, ούτε το κόκκινο μας κραγιόν δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να υπερβαίνει τα όρια μας και να προβαίνει σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Με τις υπάρχουσες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε κοπέλα, ο φεμινισμός είναι επιταγή των καιρών μας.

ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΚΟΛΑΚΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ!

zographia me ginekia stithi

Στους πόσους συντρόφους «καίγομαι»; 

Ακόμα ένα πιο συχνό πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας, που καθιστά το φεμινισμό αναγκαίο, είναι η σεξουαλικότητα μιας κοπέλας. Πολλές φορές αποτελεί πεδίο συζήτησης για τους τρίτους και αιτία κουτσομπολιού και άσχημων σχολίων. Αν και λανθασμένα θεωρείται ότι η ισότητα μεταξύ γυναίκας και άντρα είναι στο «απόγειο» της. Αυτό αποτελεί άλλη μια πλάνη και υπάρχει μεγάλος δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι παρά την απελευθέρωση της γυναίκας ως προς την σεξουαλικότητα της, τα σχόλια όσων γυναικών προβαίνουν σε μια συχνή εναλλαγή συντρόφων  παροδικά ή μη, έχουν μέσα τους λίγο ή πολύ αρνητικό πρόσημο. Και αυτό συμβαίνει από την μία λόγω στερεοτύπων ή προκαταλήψεων, που ορίζουν με πόσους οφείλει να κοιμάται μια γυναίκα και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Από την άλλη ακόμα και αυτοί που φαίνονται πιο άνετοι ως προς αυτό το θέμα, πέφτουν συχνά σε μια παγίδα να βγάλουν συμπεράσματα για αυτές τις γυναίκες λόγω της «άστατης» ερωτικής τους ζωής και να προχωρήσουν σε γενικεύσεις (ως προς τον χαρακτήρα τους). Αναμφισβήτητα, το  χειρότερο είναι όταν οι σχέσεις τους έρθουν σε τριβή και προχωρούν σε άσχημους χαρακτηρισμούς για τις ερωτικές τους επιλογές.  

Ωστόσο καμία δεν πρέπει να είναι υπόλογη ούτε στο σύντροφο, ούτε στους φίλους, ούτε στους γονείς, ούτε στους συναδέρφους της σχετικά με τον αριθμό των συντρόφων της. Δεν αποτελεί πεδίο συζήτησης ούτε καν «διαπραγμάτευσης». Τουναντίον ο φεμινισμός είναι ένα όπλο, προκειμένου να αποτιναχτείς από τέτοιου είδους ρηχά και κομπλεξικά άτομα. 

diadilosi gia to pheminismo

Εργασία και χαρά; 

Η γυναικεία παρουσία στον εργασιακό χώρο είναι πλέον ισχυρότερη από ποτέ και φαίνεται να καταλαμβάνει ακόμα και τις μέχρι πρότινος «ανδρικές» δουλειές.  Βέβαια αυτή η ένταξη πολλών γυναικών σε μια ευρέως μεγάλη κλίμακα εργασιών δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή. Πολλές φορές οι γυναίκες σε συνεντεύξεις για μια δουλειά ερωτώνται για προσωπικά καθαρά ζητήματα, όπως το αν έχουν σχέση ή αν θα κάνουν παιδιά. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο σε ηλικίες 30 και πάνω και αποτελεί τροχοπέδη για την επίτευξη των εργασιακών τους στόχων.  

Συγχρόνως υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα στην αντιμετώπιση των γυναικών ως υποδεέστερες με το να τους ανατίθενται δουλειές του ποδαριού κάποιες φορές. Συνάμα υπάρχει και η αντιμετώπιση με μία καχυποψία για το πόσο μπορούν να κάνουν εξίσου καλά μια δουλειά που από τη «φύση της θεωρείται ανδρική».  Όλα αυτά συμβάλουν σε μια συνεχή προσπάθεια απόδειξης της αξίας της, κάτι που ο ανδρικός πληθυσμός δεν χρειάζεται να καταβάλει καν.  

Τέλος, πρέπει να ερωτηθούμε για το πόσο συχνά βλέπουμε γυναίκες να πληρώνονται σε ισόβαθμες θέσεις όσο οι άντρες. Όπως επίσης πόσο συχνά βλέπουμε γυναίκες σε σχέσεις εξουσίας και πως εκλαμβάνονται αυτές ως χαρακτήρες όταν είναι κυρίαρχες μιας τέτοιας θέσης. 

Όλοι οι παραπάνω λόγοι και όλες οι παραπάνω σκέψεις που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά δείχνουν  όλο και περισσότερο πως ο φεμινισμός και η ισότητα που πρεσβεύει είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και ψυχική μας υγεία ακόμη και σήμερα. 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
5
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

All about news, events, nightlife and human stories!