TOP
γυναίκα σε τηλεργασία

2+1 τρόποι να μην έχουμε πονοκέφαλο όταν δουλεύουμε από το σπίτι

Πόσες φορές έχετε ταλαιπωρηθεί από έναν πονοκέφαλο εν ώρα εργασίας; Με την τηλεργασία να έχει γίνει κομμάτι της ζωής μας, τι πρέπει να κάνουμε για να μην κουράζουμε το κεφάλι μας κάθε μέρα όταν βρισκόμαστε σπίτι; 

Είναι γνωστό πως ο ήλιος μας ανεβάζει την διάθεση. Άλλωστε, όσοι από εμάς βρεθήκαμε σε χώρους εργασίας που είχαν ελάχιστο ή καθόλου φυσικό φως, στο τέλος της ημέρας νιώθαμε κουρασμένοι και κακόκεφοι. 

Αυτό δεν σημαίνει πως και το υπερβολικό φως δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Λίγο φως και τα μάτια μας κουράζονται. Πολύ φως και η αντανάκλαση στην οθόνη του υπολογιστή μας προκαλεί πονοκέφαλο ακόμη περισσότερο όταν βρισκόμαστε σπίτι.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι πιστεύουμε πως όσο περισσότερο φως έχουμε μέσα στον χώρο εργασίας τόσο το καλύτερο. Μόνο που αγνοούμε το γεγονός ότι μπορεί να μας κουράσει ευκολότερα. Αν έχουμε πολύ φως μέσα στον εργασιακό μας χώρο σε συνάρτηση με το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών τότε κυριολεκτικά βγάζουμε τα μάτια μας.

Οι ειδικοί στην εργονομία μοιράζονται συμβουλές προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα το φως στον χώρο εργασίας μας και να γλιτώσουμε τον πονοκέφαλο ειδικά τώρα με την πανδημία του κορονοϊού που δουλεύουμε από το σπίτι.

γυναίκα δουλεύει στο σπίτι

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Αν το γραφείο μας κοιτάζει προς το παράθυρο ή έχουμε το παράθυρο στην πλάτη μας, τότε έχουμε πάρει λανθασμένη θέση. Καμία από τις δύο δεν είναι η ιδανική.

Όταν ένα παράθυρο βρίσκεται ακριβώς πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, η οθόνη μας περιβάλλεται από φως και αυτό προκαλεί πίεση στα μάτια. Εάν είμαστε καθισμένοι με το παράθυρο πίσω μας, ο ήλιος θα αντανακλά στην οθόνη – και αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο καθώς έχουμε υπερβολικό φως.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν να καθόμαστε κάθετα στο παράθυρο ενώ εργαζόμαστε επειδή υπάρχει λιγότερη λάμψη στην οθόνη μας.

Αν έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε παράθυρο προς βορρά ή νότο ακόμα καλύτερα, έτσι ώστε το φως του ήλιου να μην δημιουργεί σκιά ανάλογα με την ώρα.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε θέση στο γραφείο και έχουμε το παράθυρο πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τότε ημιδιαφανείς κουρτίνες τύπου βουάλ μπορούν να μας βοηθήσουν.

Επίσης, αν το φως μας χτυπάει απευθείας και δεν μας είναι ευχάριστο, γυρίζουμε τις περσίδες να κοιτάζουν προς τα πάνω. Έτσι, το φως ανεβαίνει προς τα πάνω και στην συνέχεια από την αντανάκλαση που κάνει στο ταβάνι, επιστρέφει κάτω.

γραφεία μπροστά σε παράθυρο

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Αν εκτός από την χρήση υπολογιστή κάνουμε και άλλες εργασίες παράλληλα, όπως διάβασμα σημειώσεων, μπορούμε να επιλέξουμε μία λάμπα γραφείου με σπαστό λαιμό.

Η επιλογή του μας βοηθάει στην κατάλληλη γωνία αλλά και στο ιδανικό ύψος που επιθυμούμε.

Να θυμόμαστε πως, προτού αρχίζουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς για το τέλειο φωτιστικό γραφείου, καλό είναι να επικεντρωθούμε πρώτα απ′ όλα στην θέση με την οποία καθόμαστε. Όσο καλό και να είναι το φωτιστικό που θα αγοράσουμε μας είναι άχρηστο αν δεν το συνδυάσουμε με την ορθή θέση στην καρέκλα. Η πλάτη μας πρέπει να εφάπτεται αυτή της καρέκλας. Τότε μόνο μπορούμε να καθορίσουμε το φως που χρειαζόμαστε.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.