TOP

Βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας

Ο Κάφκα έλεγε ότι τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας. Αν είσαι βιβλιοφάγος σίγουρα θα ταυτίζεσαι με την εν λόγω φράση. Χρειαζόμαστε βιβλία που να μας αφυπνίζουν και να μας ωθούν να κρίνουμε εκ νέου ιδέες και καταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται μέσα καλούπια στο μυαλό μας. Έχουμε ανάγκη από κείμενα, που να “αφοπλίζουν” τις τυχόν παρωπίδες μας. Τα βιβλία με ουσιαστικό περιεχόμενο είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία μας, καθώς δίνουν μορφή στον πνευματικό μας κόσμο. Ας δούμε παρακάτω μερικά βιβλία, που μας συμβάλλουν στην αποφυγή μονόπλευρης αντίληψης.

Άκου, Ανθρωπάκο 

Ο Βίλχελμ Ράιχ ήταν Αυστριακός ψυχαναλυτής, μαθητής του Σίγκμουντ Φρόυντ και μία από τις πιο ριζοσπαστικές προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχιατρικής. Το “Άκου, Ανθρωπάκο” δημοσιεύτηκε το 1948, με σκοπό να ξυπνήσει τον σύγχρονο άνθρωπο απέναντι σε ό,τι ευνουχίζει την προοπτική της σκέψης του. Αν είστε αρκετά εύθικτοι, οι τόσες αλήθειες θα είναι σαν γροθιά στο στομάχι σας.

164405g-1

Αγαπημένο απόσπασμα: «Όταν ζεις για μακρύ διάστημα στο βάθος μιας σκοτεινής σπηλιάς, θα σιχαθείς το φως του ήλιου. Και το πιθανότερο είναι ότι τελικά τα μάτια σου θα χάσουν τη δύναμη να αντέχουν. Να γιατί καταλήγουμε να μισούμε το φως του ήλιου».

Περί ψυχής 

Αν σας αρέσουν τα βιβλία που κυλάνε ευκολονόητα και γενικώς διακατέχονται από μια εύληπτη προσέγγιση, σίγουρα το “Περί Ψυχής” του Αριστοτέλη δε θα είναι από τα αγαπημένα σας. Σε αυτό το βιβλίο, ο Αριστοτέλης προσπαθεί να δώσει μια ερμηνεία σχετικά με το τι εστί εν τέλει η ψυχή και πώς σχετίζεται με το σώμα.

164405g-1

Πηγή: gutenberg.org

Αγαπημένο απόσπασμα: Ανησυχούμε για τη μυστική πηγή του άγνωστου εαυτού μας. Στεκόμαστε μετέωροι μπροστά στα όνειρα, τη φαντασία, το λόγο, τη σκέψη που νιώθουμε να καταλαμβάνουν τον χώρο μέσα μας. Η ψυχή γίνεται αδιάγνωστος πυρήνας, μοναδικός, προσωπικός, που επιβάλλει το αδιάφανο της παρουσίας του. Η ψυχή αναλαμβάνει να κερδίσει το παιχνίδι που έχουμε χάσει με τη γέννησή μας, το παιχνίδι της ζωής…»

Aσκητική

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του αγαπημένου Καζαντζάκη, όπου ο ίδιος παλεύει να ανακαλύψει έναν Θεό στο εσωτερικό του κάθε ανθρώπου. Μέσα από τη γραφή του προσπαθεί να αποτινάξει τον άνθρωπο από όλα τα δεινά της ύπαρξής του και να του χαρίσει την απόλυτη αίσθηση της ανεξαρτησίας-ελευθερίας μέσα από την επιτέλεση των χρεών. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με το στοχαστικό έργο του Καζαντζάκη, αξίζει την προσοχή μας, κυρίως για να μας προβληματίσει.

164405g-1

Αγαπημένα αποσπάσματα:

 • Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.
 • Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.
 • Η καρδιά σμίγει ό,τι ο νους χωρίζει, ξεπερνάει την παλαίστρα της ανάγκης και μετουσιώνει το πάλεμα σε αγάπη.
 • Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες. Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια.

Στον κήπο του Επίκουρου

Ένα ιδανικό βιβλίο από τον Ίρβιν Γιάλομ, για όσους δυσκολεύονται να διαχειριστούν την απώλεια. Το ζήτημα της θνητότητας και ο φόβος απέναντι στο θάνατο μας έχει απασχολήσει όλους λίγο ή πολύ, επομένως αποτελεί ένα καλό ερέθισμα για να εμβαθύνει κανείς τις υπαρξιακές του αναζητήσεις.

στον-κήπο-του-επίκουρου

Πηγή: 4booksandmore.gr

Αγαπημένο απόσπασμα: Ο Heidegger πρότεινε δύο τρόπους ύπαρξης: τον καθημερινό και τον οντολογικό τρόπο. Στον καθημερινό μας τρόπο είμαστε εντελώς απορροφημένοι από το περιβάλλον μας και απορούμε για το πώς είναι τα πράγματα στον κόσμο. Στον οντολογικό τρόπο αντίθετα εστιάζουμε την προσοχή μας και αξιολογούμε το θαύμα της ύπαρξης αυτό καθεαυτό, και απορούμε που τα πράγματα είναι, που εμείς είμαστε.

Γεννημένοι να αγαπάμε

Ο Dr. Love, ή αλλιώς Leo Buscaglia, γράφει έναν ύμνο για το αίσθημα της αγάπης και υπογραμμίζει ότι δεν φτάνει να λες πως αγαπάς, πρέπει να ξέρεις και τον τρόπο να αγαπάς. Αν θέλετε να αλλάξετε την σκοπιά με την οποία βλέπετε τον κόσμο, είναι ένα βιβλίο που θα σας βοηθήσει αρκετά.

164405g-1

Πηγή: ebooks4greeks.gr

Αγαπημένα αποσπάσματα:

 • Η αγάπη διαρκεί όσο ανασαίνουμε. Μόνο επιτρέποντας στους εαυτούς μας να είναι τρωτοί έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε στην αγάπη.
 • Όταν απαλλασσόμαστε από τη νεύρωση της τελειότητας, απελευθερωνόμαστε από την πίεση της αγιότητας και μπορούμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας αντί να καταστραφούμε από αυτά.

Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ

Αποτελεί το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ και πραγματεύεται την αναζήτηση της ομορφιάς. Ο πρωταγωνιστής Ντόριαν Γκρέυ λόγω του ναρκισσισμού του πουλάει την ψυχή του, για να διατηρήσει τη νεότητα του. Εύχεται να μείνει για πάντα νέος και αντί για αυτόν να γερνάει το πορτρέτο του. Η ευχή του πραγματοποιείται και αυτό γίνεται η αρχή του τέλους.

164405g-1

Πηγή: ianos.gr

Αγαπημένα αποσπάσματα:

 • Στον κόσμο υπάρχουν δύο ειδών τραγωδίες. Η μία είναι να μην αποκτά κάποιος αυτό που θέλει, και η δεύτερη είναι να το αποκτά.
 • Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από τον πειρασμό είναι να ενδώσεις σε αυτόν.
 • Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι γνωρίζουν την τιμή όλων των πραγμάτων αλλά αγνοούν την αξία τους.

Μικρός Πρίγκιπας

Αυτό το βιβλίο χρειάζεται δύο αναγνώσεις και αυτό διότι, άλλα είναι αυτά που καταλαβαίνουμε όταν είμαστε μικροί και άλλα όταν το διαβάζουμε λίγο πιο ώριμοι. Προφανώς και τα μηνύματα που περνάει δεν έχουν σχέση με την ηλικία, αλλά με τις διάφορες φάσεις που μπορεί να βρισκόμαστε σε αυτό που ονομάζουμε ζωή. Γεμάτο συμβολισμούς, σίγουρα θα βρεις κάτι για να ταυτιστείς.

164405g-1

Πηγή: ianos.gr

Αγαπημένα αποσπάσματα:

 • Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.
 • Είναι ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλο σου που το κάνει τόσο σημαντικό.

Καλές Αναγνώσεις!

Πηγή εξωφύλλου: indeepanalysis.gr

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αγαπάει το αστικό τοπίο και όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα που το ακολουθούν, ενώ λατρεύει τα ταξίδια. Της αρέσει να κάνει φωτογραφικά αφιερώματα από τα μέρη που πηγαίνει. Ακόμα δεν ξέρει γιατί ακολούθησε το δρόμο της δημοσιογραφίας, μάλλον γιατί πιστεύει πως αυτός ο κλάδος είναι ένας είδος εξερεύνησης και δεν θα την κάνει να «βαλτώσει» ποτέ. Ιδανικά θα ήθελε να ακολουθήσει καριέρα ως πολεμική ανταποκρίτρια.

Post a Comment