TOP

Κορονοϊός : Τα κρούσματα, ο φόβος κι η δικαιολογημένη ή όχι αναστάτωση του κόσμου

Ύστερα από τη ραγδαία εξάπλωση της εποχικής γρίπης και τους αρκετούς θανάτους που έχει προκαλέσει, οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο θανατηφόρο κρούσμα, αυτό του νέου είδους κορονοϊού ή κοροναϊού που προσωρινά έχει ονομαστεί 2019-nCoV. Ήδη πολλά τα κρούσματα, ήδη αρκετοί οι θάνατοι, αλλά άμεση η ανταπόκριση της χώρας- πηγής του, της Κίνας, στη διάγνωση και την αντιμετώπισή του. Τα ερωτήματα, επίσης, πολλά. Πώς αντιμετωπίζεται, πώς προφυλασσόμαστε, είναι προϊόν “εξόντωσης” του υπερπληθυσμού και εν τέλει πρέπει να τρέχουμε σαν τους τρελούς στα σούπερ μάρκετ ή δεν πρέπει να δημιουργείται τόση αναστάτωση;

κορονοιος

Τι είναι ο κορονοϊος

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα».

Για τρίτη φορά μέσα σε τριάντα χρόνια, ένας κορονοϊός προερχόμενος από ζώα περνάει από είδος σε είδος για να μολύνει τους ανθρώπους. Αυτός ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan (Γουχάν) της Κίνας σε άτομα που εκτέθηκαν σε θαλασσινά ή σε νωπά προϊόντα στις πολύ δημοφιλείς αγορές αυτού του τύπου στην Άπω Ανατολή όπου πωλούνται ζωντανά εκτρεφόμενα και άγρια ζώα.

Είναι πιθανόν να μεταφέρθηκε στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες μέσω του παράνομου εμπορίου των φολιδωτών μυρμηκολόγων, γνωστών ως παγκολίνων, των μόνων φολιδωτών θηλαστικών στην Γη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και είναι περιζήτητοι στην Κίνα για το κρέας και τις φολίδες τους οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ανακοίνωσαν κινέζοι ερευνητές.

«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University που ηγείται της έρευνας.

Coronaviruses_004_lores

Η γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του 2019-nCoV που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους είναι κατά 99% πανομοιότυπη με την γονιδιακή ακολουθία του στελέχους που έχει μολύνει τους ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αναφέροντας ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ξενιστής». Ωστόσο, ο Dirk Pfeiffer, καθηγητής Κτηνιατρικής στο Hong Kong’s City University προειδοποιεί ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι οι παγκολίνοι έχουν μεταφέρει τον ιό.

«Οριστικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εάν γίνει σύγκριση του επιπολασμού (του ιού) μεταξύ διαφορετικών ειδών με βάση αντιπροσωπευτικά δείγματα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό δεν έχει γίνει», εξηγεί ο επιστήμονας.

Επιστήμονες υγείας θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω άλλων ειδών (ξενιστών). Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο σύνδεσμος με τους ανθρώπους μέσω μίας αγοράς τροφίμων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, προσθέτει ο Dirk Pfeiffer.

Τα συμπτώματα

O κορονοϊός της Γουχάν προκαλεί αναπνευστική νόσο που συχνά είναι σοβαρή και μοιάζει με τα κρούσματα που προκαλούνται από δύο άλλους παθογόνους ανθρώπινους αναπνευστικούς κορονοϊούς, τον γνωστό SARS-CoV (σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις από κορονοϊό) και τον MERS-CoV ή αλλιώς κορονοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής. Στις 24 Ιανουαρίου 2020, υπήρχαν περισσότερες από 800 αναφερθείσες περιπτώσεις από τον νέο ιό με ποσοστό θνησιμότητας 3%.

Το σημαντικότερο σχετικά με τον νέο ιό είναι να καθοριστεί η έκταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και  να αναγνωριστεί όλο το φάσμα των κλινικών του εκδηλώσεων. Έτσι, η μετάδοση αναμένεται μόνο αφού αναπτυχθούν σημάδια ασθένειας του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (βήχας, απόχρεμψη) και κατά συνέπεια η μετάδοση γίνεται κυρίως από ασθενείς με φανερή νόσο και όχι από ασθενείς με ήπια μη ειδικά σημεία.

Η επώαση (το πρόδρομο στάδιο χωρίς συμπτώματα) υπολογίζεται σε μία έως δεκατέσσερις μέρες, συνηθέστερα τρεις με δέκα. Είναι πιθανό ότι το 2019-nCoV θα συμπεριφέρεται περισσότερο σαν το SARS-CoV και θα προσαρμοστεί περαιτέρω στον ανθρώπινο ξενιστή με ενισχυμένη δέσμευση στο hACE2. Περαιτέρω, εάν ο κορονοϊός 2019-nCoV είναι παρόμοιος με το SARS-CoV, είναι πιθανό ότι ο ιός θα εξαπλωθεί συστηματικά.

Τα κρούσματα

Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν φτάσει τους 103.725 ανθρώπους, σύμφωνα με τον χάρτη αναφοράς της νόσου, ενώ οι νεκροί είναι 3.825. Διαρκώς ανακοινώνονται νέα κρούσματα και νεκροί. Παρατίθεται ο χάρτης με τελευταία ανανέωση 9:24 ώρα Ελλάδας.

Screenshot (3)

Ο ιός στην Ελλάδα

Στα 73 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και ανέφερε ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε δέσμη νέων προληπτικών μέτρων με εφαρμογή σε όλη την επικράτεια που αφορούν στην λειτουργία των ΚΑΠΗ, την διεξαγωγή αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων, την διεξαγωγή συνεδρίων και τις σχολικές εκδρομές.

Σε ότι αφορά την λειτουργία των σχολείων, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν θα υπάρξει καθολική αναστολή λειτουργίας τους, αλλά ότι θα κλείνουν ανά περίπτωση και μετά από απόφαση του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο», υπογραμμίζοντας πως «η πρόληψη της διασποράς θα μειώσει την ένταση των κρουσμάτων».

Βέβαια, αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα περιστατικό με Youtuber που ήδη έχει γίνει viral. Όπως ισχυρίζεται, πήρε τηλέφωνο στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και ρώτησε τον υπάλληλο που απάντησε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ αν μεταδίδεται ο κορονοϊός με τη Θεία Κοινωνία.

Ο Youtuber κάλεσε στο τηλεφωνικό κέντρο 2105212000 και ρώτησε συγκεκριμένα αν είναι ασφαλές σε περίπτωση που θέλουμε να μεταλάβουμε τώρα που είναι σε έξαρση η επιδημία. Συνιστάται η αποφυγή μαζώξεων αλλά η μετάληψη από το ίδιο κουτάλι δε μεταδίδει τον ιό;

Τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία από τον κορονοϊό

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορονοϊού υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

ERs2rdnW4AAfieh

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τρόπους για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού προστασίας εν μέσω ελλείψεων που οφείλονται στην επιδημία του ιού.

Προσερχόμενοι στις επείγουσες συνομιλίες για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας, οι υπουργοί Υγείας δήλωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιδιώξει να διασφαλίσει ότι μπορεί να καλύψει μόνη της την τροφοδοσία της σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας.

«Δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί αύριο, αλλά πρέπει να αρχίσουμε σήμερα τις συζητήσεις ώστε να έχουμε μία λύση μεθαύριο», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ.

Ακυρώσεις μαζικών εκδηλώσεων

Η επιδημία έχει προκαλέσει χάος στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στις αθλητικές διοργανώσεις και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο με σχεδόν 300 εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως να παραμένουν στα σπίτια τους. Αναστέλλονται δε, όλες οι οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού και για μετά τις 13 Μαρτίου. Η Βενετία ακύρωσε το περίφημο καρναβάλι της, ενώ συνέβη το ίδιο και στην Ελλάδα, με τους καρναβαλιστές να βγαίνουν στους δρόμους και να γιορτάζουν την Αποκριά σε περιοχές της Ελλάδας με πλήρως δική τους ευθύνη κι όχι των εκάστοτε νομών.

Εν μέσω της ανησυχίας ότι ο κορονοϊός μπορεί να «πλήξει» τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, η υπουργός της Ιαπωνίας που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση δήλωσε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου για τους Αγώνες τής επιτρέπει να τους αναβάλει έως το τέλος του χρόνου.

olympic-games-tokyo

«Το συμβόλαιο απαιτεί οι Αγώνες να διεξαχθούν εντός του 2020. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι επιτρέπεται μια αναβολή» τόνισε χαρακτηριστικά η Σέικο Χασιμότο, απαντώντας σε ερώτηση στη βουλή. Όμως, η υπουργός πρόσθεσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και οι αρχές του Τόκιο συνεχίζουν να δεσμεύονται υπέρ της διεξαγωγής του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη το οποίο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 24 Ιουλίου.

Δικαιολογημένη η αναστάτωση του κόσμου;

Αναμφισβήτητα ένας ιός δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε ατομικά και συλλογικά. Όπως δείχνει, όμως, κι η παραπάνω εικόνα του Υπουργείου Υγείας δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που πρέπει να κάνουμε καθημερινά για τη σωστή υγιεινή μας.

Επιπλέον, η αγορά τροφίμων πρώτης ανάγκης και το άδειασμα ραφιών των σούπερ μάρκετς είναι κάτι μη αναγκαίο. Η χρήση μασκών, ακόμη, από άτομα που δε νοσούν και τη στερούν από έναν άρρωστο που πραγματικά τη χρειάζεται είναι κάτι το οποίο δε θα τον σώσει από τον ιό γιατί πολύ απλά δεν τον έχει.

Η διάδοση, τέλος, από τα ΜΜΕ των απλών γεγονότων ως γεγονότων τύπου “Αρμαγεδδών” και “Παναγιά μου θα πεθάνουμε όλοι είναι σχέδιο εξόντωσης του υπερπληθυσμού” είναι λογικό να οδηγούν τους πολίτες στον πανικό και την αναστάτωση. Ας μην ξεχνάμε πως από την εποχική γρίπη έχουν χαθεί περισσότερες ζωές κι όσον αφορά και στις δύο περιπτώσεις, πλήττονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Άτομα, λοιπόν, που ήδη έχουν προβλήματα ή μειωμένα αντισώματα είναι πολύ πιο πιθανό να νοσήσουν και να μην τα καταφέρουν σε σχέση με τα άτομα που είναι υγιή και με καλά αντισώματα. Η δημιουργία ανεξήγητου πανικού που μας οδηγεί σε εικόνες πολέμου είναι αχρείαστη και το μόνο που πρέπει να πρυτανεύει είναι η λογική, η ψυχραιμία, η ορθή ενημέρωση κι οι σωστές κινήσεις απ’ όλους μας.

Πηγή Εξωφύλλου: www.iatropedia.gr 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.

Post a Comment