TOP

Ζήσε τώρα!

Ένα ρολόι χωρίς λεπτοδείκτες, αυτό είναι ο εχθρός του άγχους. Έχει σχεδιαστεί από το διαδραστικό designer Μάικα Ντέβις και κυκλοφορεί στην αγορά. Πάνω στο καντράν του αντί για αριθμούς, έχει γραμμένη την λέξη Now, που σημαίνει τώρα. Σκοπός του σχεδιαστή είναι η υπενθύμιση του αυτονόητου: να ζούμε το παρόν, την κάθε στιγμή. Αλήθεια, πόσο συχνά μέσα στην ημέρα κάνεις κάτι που πραγματικά απολαμβάνεις, χωρίς το άγχος να προλάβεις όλες τις δουλείες πριν σε προλάβουν αυτές; Και πόσο συχνά γυρίζεις τον καρπό σου θέλοντας να δεις την ώρα;

(Πηγή εικόνας: tvxs.gr)

Μόνιμο άγχος, καθημερινότητα που τρέχει, προβλήματα που δεν λύνονται και εσύ στην μέση. Σε έρευνά του, ο Robert Epstein, Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας, διαπίστωσε ότι το 25% της ευτυχίας μας εξαρτάται από το άγχος. Αυτοί οι δύο όροι, φανερώνουν ότι η συναισθηματική κατάσταση κάθε ανθρώπου, σχετίζεται άμεσα με τα ποσοστά άγχους στον οργανισμό του. Νιώθοντας ανίκανοι να αλλάξουμε τα δεδομένα, αφηνόμαστε όλο και περισσότερο στη δίνη της ρουτίνας. Μας έχουν περάσει την σκέψη πως ο άνθρωπος για να μετράει και να αξίζει σε αυτή την ζωή, πρέπει να δουλεύει σαν σκυλί, να αποδίδει έργο για να βγάζει χρήματα και έπειτα να γυρίζει κατάκοπος στο σπίτι για να ξεκουραστεί. Την άλλη μέρα, όλα πάλι από την αρχή.

Προσωπικός χρόνος, ανύπαρκτος. Η λίγη ώρα που ξεκλέβουμε για έναν καφέ χαρακτηρίζεται από κλεφτές ματιές στο ρολόι ή το κινητό, σπασμωδικές κινήσεις, στρες και νεύρα για τις δουλειές που πρέπει να διεκπεραιωθούν μέχρι το βράδυ. Ξεχνάμε λοιπόν τελείως τον εαυτό μας και βάζουμε στην άκρη το τώρα. Τα απλά και συνάμα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας όσο τρέχουμε μας αφήνουν αδιάφορους. Η κοινωνία μετατρέπει τους πολίτες σε ρομπότ, με στόχους που αφορούν τα χρήματα, την κοινωνική ανέλιξη και την ικανοποίηση ότι τα βγάζουμε πέρα με καλύτερο τρόπο από τους συμπολίτες μας. Και αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

(Πηγή εικόνας: ethnos.gr)

Μισό λεπτό. Μήπως πρέπει τελικά να μειώσουμε τους ρυθμούς μας; Να ανακαλύψουμε τι πραγματικά θέλουμε; Γιατί έχουμε παραδώσει τις προσωπικότητές μας στο σύστημα και εκείνο ανεξέλεγκτο ορίζει τον τρόπο ζωής μας; Μάλλον τα ρολόγια “Now” είναι η καλύτερη απάντηση στο αυξανόμενο άγχος. Η λέξη τώρα συνοψίζει το πώς πρέπει να ζούμε. Τα θέλω και η ζωή μας, μας ανήκουν. Τίποτα δε θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Μια ποιοτική βόλτα, ένας καφές ωρών στο αγαπημένο μας στέκι, μια δραστηριότητα που πάντα θέλαμε να κάνουμε, είναι όλα όσα θα συνεισφέρουν στην βελτίωση της ζωής μας. Σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, αποδείχθηκε ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου καθορίζεται 20-30 % από τα γονίδια και 70-80 % από το περιβάλλον.

Αναπνοή. Διάλειμμα απ’ την καθημερινότητα, διάλειμμα απ’ το άγχος. Χωρίς λεπτοδείκτες και χρονόμετρα. Απλώς, ζήσε. Το τώρα, την στιγμή, τους ανθρώπους που αγαπάς. Καλείσαι να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες του σήμερα, όμως αυτές τις προσδοκίες τις καθορίζουμε εμείς οι ίδιοι. Μια μεμονωμένη αλλαγή πλεύσης αρκεί για να γίνει με τον καιρό συνολική. Και αν καταφέρουμε σιγά σιγά τον κόσμο μας να γίνει πιο ποιοτικός, τότε σίγουρα το άγχος θα δώσει την θέση του στην ηρεμία και η ηρεμία σε αυτό που όλοι ψάχνουμε. Την ευτυχία!

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: theodysseyonline.com

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Γεννημένη στο αστικό χάος, βρίσκεται σχεδόν πάντα, είτε βουτηγμένη ανάμεσα σε φύλλα χαρτιού, στυλό και ανοιχτό λάπτοπ, είτε στην κορυφή ενός βράχου ν’ ατενίζει ηλιοβασιλέματα. Με την περιέργεια του δημοσιογράφου, την ενσυναίσθηση ενός γιόγκι και την τρέλα ενός ανθρώπου που βρίσκει την ουσία ακόμα και στα πιο μικρά, θαυμάζει, ψάχνει και αποτυπώνει, αυτό το κάτι που υπάρχει σε όλα. Στον άνθρωπο, στην φύση, στα πράγματα, στην ζωή!

Post a Comment