Το θησαυροφυλάκιο Fort Knox #historybehindmystery

Η στήλη μας συνεχίζεται δίνοντας πληροφορίες για το θησαυροφυλάκιο Fort Knox στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Πολλοί ίσως δεν το έχουν ακουστά, αλλά πρόκειται για το ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου και πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, ασφαλίζουν εκεί τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Επίσης, πολλές χώρες διασφαλίζουν και … άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως τα διαμάντια του αγγλικού στέμματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Goldfinger_-_Flyover_Fort_Knox

Πηγή Εικόνας: jamesbond.wikia.com

Η οροφή και οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από παχιές πλάκες γρανίτη και η πόρτα του χώρου όπου φυλάσσεται ο χρυσός ζυγίζει 20 τόνους. Για ν’ ανοίξει, απαιτείται η παρουσία πολλών ατόμων, που το καθένα τους γνωρίζει ένα μόνο μέρος του κωδικού της κλειδαριάς. Το όλο οικοδόμημα αντέχει ακόμα και την έκρηξη πυρηνικής βόμβας. Το Fort Knox στην ουσία είναι σαν φυλακή υψίστης ασφαλείας με μικρά παράθυρα και διαδρόμους που οδηγούν σε δωμάτια το επίπεδο των οποίων είναι βαθιά χωμένο κάτω από την γη. Ο περίβολος του θησαυροφυλακίου είναι περιφραγμένος με τοίχο από παχιές πλάκες γρανίτη ενώ προστατεύεται και από αλλεπάλληλες σειρές συρματοπλεγμάτων. Το όλο συγκρότημα παρακολουθείται από δορυφόρο.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του το 2009 υπολόγισε τα συνολικά αποθέματα χρυσού σε 8.965 τόνους. Με εμπορική τιμή χρυσού γύρω στα 1100 $/ουγγιά, αυτά τα αποθέματα χρυσού υπολογίζεται πως αξίζουν περί τα 358 δις δολάρια. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ποσότητα του χρυσού αυτού, καθώς δεν έχει γίνει κανονική επιθεώρηση του θησαυροφυλακίου από το 1950. 

Fort-Knox (1)

Πηγή Εικόνας: wallstreetdaily.com

Μολονότι ο τελευταίος έλεγχος των αποθεμάτων χρυσού στο Fort Knox έγινε πρόσφατα, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το Κεντρικό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ εξακολουθούν. Για το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου οι απόψεις διίστανται. Αν η ερώτηση έχει αποδέκτη την αμερικανική κυβέρνηση, τότε η απάντηση είναι ότι υπάρχουν περίπου 5.000 τόνοι χρυσού. Αν όμως ρωτήσει κανείς γερουσιαστές, δημοσιογράφους, ερευνητές και κυρίως συνωμοσιολόγους, θα υποστηρίξουν πως είναι παντελώς ή σχεδόν άδειο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1974, κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα δημοσιογράφων πέρασαν την κεντρική πύλη του στρατοπέδου και επιθεώρησαν τους τόνους χρυσού. Η προηγούμενη καταγραφή των αποθεμάτων είχε γίνει το 1953 επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στο 5% του χρυσού που εξετάστηκε δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα έρευνας κανένας ανεξάρτητος ερευνητής, με αποτέλεσμα ο μόνος εγγυητής για την ύπαρξη ή μη χρυσού στο Fort Knox να είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Έκτοτε, κανείς δεν είχε καταφέρει να εισέλθει στο κτήριο και κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει πραγματικά τι περιλαμβάνει το θησαυροφυλάκιο. Ακόμα και όσοι γερουσιαστές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, μετά από μέρες πήραν αρνητική απάντηση. Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση του γερουσιαστή Ρον Πολ, ο οποίος είχε καταθέσει τροπολογία για την καταγραφή των αποθεμάτων.

US-Bullion-Depository-official-photo-1024x819

Πηγή Εικόνας: usmint.gov

Μια πληθώρα επίσημων πηγών υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τμήματα του χρυσού της με τα αποθέματα να φτάνουν περίπου τους 5.000 τόνους χρυσού από τους 20.000 που καταγράφηκαν το 1953. Ο επιχειρηματίας Έντουαρντ Ντάρελ, αναλύοντας ισολογισμούς, είχε καταλήξει στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ότι μόνο 1.000 τόνοι παρέμεναν στο θησαυροφυλάκιο, ισχυρισμός που δεν έχει διαψευστεί με κατηγορηματικό τρόπο. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο επίσης ότι αρκετές κυβερνήσεις ξεπουλούσαν συχνά μεγάλες ποσότητες χρυσού στην παγκόσμια αγορά για να χειραγωγήσουν τις τιμές του. Έτσι, ένας νέος πιθανός έλεγχος θα κατέγραφε δραστική μείωση των αποθεμάτων και θα εξέθετε την οικονομία των ΗΠΑ.

Τελευταίες πηγές αναφέρουν πως τον Νοέμβριο του 2017, η περιουσία του Fort Knox ισοδυναμούσε με 4.593 τόνους χρυσού. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών έφτανε τα 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου 2,5 φορές περισσότερο χρυσό από την αμέσως επόμενη χώρα που είναι η Γερμανία. Η ποσότητα χρυσού των Γερμανών, με τον τελευταίο έλεγχο να έχει γίνει το 2014, εκτιμάται στους 3.380 τόνους. Οι ΗΠΑ ξεπερνούν τους οκτώ χιλιάδες τόνους με αποθέματα και εκτός Fort Knox.

5669de3172f2c10f0f8b4a9f-1920-960

Πηγή Εικόνας: businessinsider.com

Εξαιτίας των ασαφών διακηρύξεων του επίσημου κράτους και της απροθυμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκαλύψει στοιχεία και ευρήματα σχετικά με το αν υπάρχουν πράγματι αποθέματα χρυσού στο Fort Knox, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το κτήριο να διαθέτει μικρότερες ποσότητες χρυσού ή να είναι ακόμα και άδειο, όπως ισχυρίζεται o βραβευμένος δημοσιογράφος Μπιλ Στιλ. Στην τελευταία αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, ο 62ος και νυν Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Κεντάκι Ματ Μπέβιν δήλωσε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι το θησαυροφυλάκιο είναι εξαιρετικά ασφαλισμένο. Ο χρυσός είναι ασφαλής». Όσο πάντως δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα, αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό του Fort Knox θα παραμένει μυστήριο και μια διάσημη θεωρία συνωμοσίας.

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: rightandup.com

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!
Read More

Το brunch που θα σε κάνει να πεις…Oh mama!

Επιστροφή στην Αθήνα = Επιστροφή στην καθημερινότητα, στη δουλειά, την σχολή και τις ασχολίες της πόλης. Αντί να το σκέφτεσαι με θλίψη και νεύρα, μπορείς να μετατρέψεις τα συναισθήματα αυτά σε προσμονή για μια νέα και δημιουργική σεζόν. Και τι πιο δημιουργικό απ’ το να βρεις νέο στέκι να περνάς τα πρωϊνά του σουκου σου στην Αθήνα, τρώγοντας γευστικές δημιουργίες και απολαμβάνοντας την πρώτη γουλιά καφέ για να ξυπνήσεις;

41678495_269637307218228_7169722175753027584_n

Το όνομα του; Oh Mama. Βρίσκεται στην καρδιά της Γλυφάδας και έχει έρθει για να μείνει. Μοντέρνος χώρος από μέσα προς τα έξω. Με διαρρύθμιση σπιτιού, τα τραπέζια και stands που βρίσκονται στην μπροστινή αυλή, σε προδιαθέτουν για ήρεμα πρωινά και συζήτηση σε αναπαυτικά καθίσματα. Όσο προχωράς και μπαίνεις στον κυρίως χώρο, το σκηνικό παραμένει χαλαρό, εμφανώς πιο επιβλητικό αλλά συνάμα ζεστό.  Πίσω απ’ τα τραπέζια εκτείνεται το μπαρ και στ’ αριστερά υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί στον πάνω χώρο, δηλαδή το μπαλκόνι, όπου έχει διαμορφωθεί σε έναν όμορφο χώρο με κούνια, τραπεζάκια και φυτά, έτοιμο να σε φιλοξενήσει όταν ο καιρός είναι καλός και θέλεις το φως του ήλιου να σε ζεστάνει!

41700969_2158757977713103_6836888572822290432_n

Και αφού πλέον μιλήσαμε για τον χώρο, περνάμε στο καίριο ζήτημα! Το φαγητό. Το μενού περιλαμβάνει αλμυρές και γλυκές προτάσεις με μοναδικούς συνδυασμούς. Για να μη μακρηγορήσω θα σου δώσω τις εξής επιλογές, τις οποίες δοκιμάσαμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα – είναι τόσοι οι γευστικοί συνδυασμοί, που εμείς θα σου πούμε τα βασικά, αν ξεχάσουμε και κανένα υλικό μη μας ρίξεις φταίξιμο, είχαμε παρασυρθεί γευστικά.-

41671499_251630362162931_3599708834915942400_n

Έχουμε και λέμε: Αλμυρή βάφλα με μπέικον, τσένταρ και τηγανητό αυγό. Μπέργκερ με κοτόπουλο ή μπιφτέκι, scrambled eggs με ελαφριά σως, γλυκά και αλμυρά pancakes και φυσικά πιο υγιεινές προτάσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα, όπως γιαούρτι με βρώμη ή θρεπτικά smoothies. Και επειδή πολλές φορές τα λόγια είναι περιττά, ας μιλήσουν οι εικόνες από μόνες τους! Voila!

41682224_2068197770162118_5557209359106179072_n

 41672025_297006957557268_7667744610344501248_n

Oh Μama: Κύπρου 48, Γλυφάδα

 210 8986049

Oh Mama

 

Πηγή εικόνων: Προσωπικό αρχείο

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!
Read More

Ανοίγουν τα σχολεία…!

Όπως κάθε χρόνο έρχεται αυτή η… απαίσια να την πω; Άθλια να την πω; Η χειρότερη, θα πω, ημέρα για όλα τα παιδιά (ελάτε, παραδεχτείτε το, δεν χαιρόταν ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ που άνοιγαν τα σχολεία, τουλάχιστον εγώ δεν ήξερα κάποιον). Φωνές, κλάματα, νεύρα και γκρίνια είναι μερικά από τα συναισθήματα που κυριαρχούν όχι μόνο αυτές τις μέρες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς! (μέχρι να φτάσει πάλι το επόμενο καλοκαίρι και να ξεδώσουν). Ο μόνος τρόπος να παρηγορηθούν κάπως, είναι που θα βρεθούν πάλι με τους φίλους τους (και πάλι δεν σώζεται βέβαια, αλλά τέλος πάντων). Οι γονείς, βέβαια, έχουν τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα.

(Εντάξει αστειεύομαι, δεν κάνουν και πάρτυ όπως φαίνεται στο παραπάνω βιντεάκι). Πάντως δεν τα βάφουν μαύρα, όπως τα παιδιά τους. Ναι μεν έχουν άγχος και προβληματίζονται με τα έξοδα των φροντιστηρίων, και όχι μόνο, αλλά είναι ικανοί και άξιοι να τα βγάλουν πέρα όπως κάνουν κάθε χρόνο! Και φυσικά καμαρώνουν για την πρόοδο των παιδιών τους και για το πόσο μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο (ναι, ναι… η κλασική ατάκα «Πω πω, πότε πήγε π.χ Λύκειο; Πώς περνάνε τα χρόνια;» Οκ, όλοι το έχουμε πει αυτό κάποια στιγμή).

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι, φυσικά, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για την οποία όλη η ομάδα του Cosmogony θέλει να ευχηθεί καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά, υπομονή και ηρεμία στους γονείς τους και καλή επιτυχία σε όσους δίνουν Πανελλήνιες φέτος!!!

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: oraiokastronea.com

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…
Read More

“Ποιός είπε ότι το καλοκαίρι τελειώνει το Σεπτέμβρη;”

Και κάπου εδώ το καλοκαίρι τελειώνει. Οι άδειες τελειώνουν, τα σχολεία αρχίζουν, οι φοιτητές ξεχύνονται ξανά στα έδρανα να σώσουν οτιδήποτε σώζεται και σε λίγο καιρό αυτό το καλοκαίρι που πέρασε θα αποτελέσει μια ακόμα ανάμνηση. Αυτό το συναίσθημα της ελευθερίας που νιώθεις στις διακοπές χωρίς άγχος, χωρίς ξυπνητήρι, χωρίς να χρειάζεσαι τέσσερα φούτερ για να ζεσταθείς αλλά μονάχα ένα μαγιό, θάλασσα, ήλιο και καλή παρέα. Θα γελάσεις, θα περάσεις καλά χωρίς το άγχος του “αύριο δουλεύω”, χωρίς τίποτα, μονάχα εσύ και η απόλυτη ελευθερία.

Πηγή εικόνας: vectorstock.com

Τι είναι αυτό που κάνει όμως το καλοκαίρι τόσο ξεχωριστό από τις άλλες εποχές; Η θάλασσα, ο ήλιος είναι εκεί και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, όχι το ίδιο βέβαια, αλλά δεν φεύγουν πότε. Είναι το συναίσθημα που χαρακτηρίζει μια εποχή και όχι και τόσο ο εκάστοτε μήνας που διανύουμε. Είσαι εσύ που αλλάζεις. Ξεφεύγεις από τη ρουτίνα, δεν σε απασχολεί η καθημερινότητα. Είναι οι διαφορετικές εικόνες, το νέο που σε ενθουσιάζει. Εκεί δεν υπάρχει άγχος, υποχρεώσεις, δουλειά, ούτε εξεταστικές και μαθηματικά. Ζεις τη στιγμή δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάς, ζεις για σένα. Σαν ένας νέος έρωτας που δεν σε νοιάζει αν θα πας σερί στη δουλειά, δεν σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό. Κάτι καινούριο που δεν το έχεις συνηθίσει, που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις δει και θες να το ανακαλύψεις. Που σου διαφεύγουν πράγματα επειδή μόνο αυτό έχεις στο μυαλό σου. Όπως και στον έρωτα, ο Σεπτέμβρης είναι η ρουτίνα, η καθημερινότητα και μετά ο κορεσμός. Όπως ο έρωτας, έτσι και οι εποχές έχουν τα στάδια τους. Ο έρωτας γίνεται δυνατός όταν ανανεώνεται με νέες εμπειρίες και στιγμές, όπως ακριβώς και η ζωή. Αν κάνεις καθημερινά το ίδιο η φλόγα σβήνει.

o-SUNSET-DENVER-facebook

Πηγή εικόνας: huffingtonpost.com

Για αυτό μην σταματάς να ζεις, μην περιμένεις το καλοκαίρι. Να αλλάζεις τη ρουτίνα σου καθημερινά, να κάνεις κάθε μέρα μικρές αλλαγές και καμιά μέρα να μην είναι εντελώς ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη. Από μια διαφορετική διαδρομή προς τη δουλειά σου, μέχρι να αγοράσεις ένα καινούριο ρούχο, ή να δοκιμάσεις ένα νέο είδος γυμναστικής. Αφιέρωσε στον εαυτό σου λίγη ώρα και ξέχνα όλα όσα σε βασανίζουν. Κάνε πράγματα που σε γεμίζουν, που σε κάνουν χαρούμενο. Μικρές αποδράσεις με αγαπημένους και τρέλες, πολλές μικρές τρέλες που θα σου θυμίζουν ότι ζεις και δεν επιβιώνεις απλά. Δώσε μια ευκαιρία στο διαφορετικό, μην μένεις πάντα με το ίδιο. Γνώρισε νέους ανθρώπους, ζήσε νέες εμπειρίες έτσι απλά σαν να ήσουν διακοπές. Μόνο έτσι το καλοκαίρι δε θα σταματήσει. Μόνο έτσι κάθε μέρα θα είναι καλοκαίρι. Θυμήσου τι νιώθεις σε κάθε ηλιοβασίλεμα. Το χαζεύεις, νιώθεις γαλήνη και ηρεμία. Σταματάς να σκέφτεσαι και κάθεσαι απλά να κοιτάς αυτή τη μοναδική στιγμή που ο ήλιος χάνεται σιγά σιγά. Κράτα το συναίσθημα μόνο και δημιούργησε στιγμές που θα σου προσφέρουν γαλήνη και ηρεμία. Στιγμές που δε θα υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό σου. Οπότε μην αφήσεις το χειμώνα να μπει στη ζωή σου. Δημιούργησε το δικό σου ηλιοβασίλεμα και θα ‘ναι για πάντα καλοκαίρι…

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: wikipedia.org

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.
Read More

Τα πράγματα που κρατάμε μέσα μας

Πως  να το κάνουμε…δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο εκφραστικοί. Για κάποιους,το να εκδηλώνουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους είναι κάτι που λειτουργεί φυσικά,ενώ για άλλους,το να εξωτερικεύσουν και τις φαινομενικά πιο απλές σκέψεις είναι ένας άθλος. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας,όμως. Όλοι – μα όλοι – έχουμε βρεθεί κάποτε στη θέση να κρατήσουμε για τον εαυτό μας συναισθήματα, είτε διότι οι συνθήκες το επέβαλαν, είτε διότι εμείς θεωρήσαμε πως τη δεδομένη στιγμή ήταν η καλύτερη επιλογή. Και ήταν….για λίγο. Είναι κανόνας όμως, πως τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται,ιδιαίτερα τα αρνητικά, είναι σαν ωρολογιακή βόμβα. Αργά η γρήγορα θα σκάσει. Μέχρι να σκάσει η βόμβα όμως πρώτα έχουμε σκάσει εμείς. Είναι απαραίτητο επομένως να φτάνουν τα πράγματα κάθε φορά σε αυτό το σημείο;

overthinking (3)

Πηγή: sadierosemary.com

Η απάντηση είναι εύκολη και προφανής, αν με ρωτάτε: Όχι δεν είναι απαραίτητο. Αλλά για να μην παρεξηγηθώ, το να εκφράζεις τα όσα ενδεχομένως σε ενοχλούν με το να ζυγίζεις τα λόγια σου και να βουτάς τη γλώσσα σου στο μυαλό σου πριν μιλήσεις είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Για όλες τις καταστάσεις υπάρχει και το σωστό timing, όπως επίσης και ο κατάλληλος τρόπος έκφρασης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Πιο πάνω αναφέραμε τους όσους έχουν την τάση να κρατούν μέσα τους τα συναισθήματα τους, να μην τα εκφράζουν τη στιγμή που γεννιούνται, αλλά να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, από φόβο μήπως δεν γίνουν κατανοητά ή δεν βρουν κάποιο αντίκρισμα. Υπάρχουν και εκείνοι παρ’όλα αυτά, που ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης τους έχει γίνει τρόπος ζωής. Σπάνια θα τους ακούσεις να παραπονιούνται, τα λόγια τους είναι πάντα μετρημένα και .αν κάτσεις να το καλοσκεφτείς, σχεδόν ποτέ δεν ξέρεις τι περνάει από το μυαλό τους σε καταστάσεις πίεσης και άγχους. Βασικά δεν ξέρεις τι περνάει από το μυαλό τους γενικά.

Τώρα θα μου πείτε..είναι τόσο κακό αυτό; Όχι, κακό δεν είναι, όσο κάποιος μπορεί να το διαχειριστεί. Διότι η αλήθεια είναι πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε σαν τις χιονονιφάδες: Μπορεί να έχουμε την ίδια “δομή”, αλλά κανένας μας δεν είναι ακριβώς ίδιος με τον άλλον, επομένως ούτε και ο τρόπος σκέψης μας. Η επιστήμη βέβαια έχει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη επί του θέματος. Όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, το να εσωτερικεύουμε συστηματικά όσα νιώθουμε, μπορεί να επηρεάσει και την ίδια μας την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους, γαστρεντερικές διαταραχές, υψηλή πίεση, απότομες αυξομειώσεις στο βάρος τους, αϋπνίες, ενώ είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε ασθένειες μιας και ακόμη και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο. Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις επηρεάζονται επίσης καθώς, σύμφωνα με ψυχολόγους, έχουν την τάση να μην “δίνονται¨ στις σχέσεις τις οποίες αναπτύσσουν, αφήνοντας την αίσθηση ενός απόμακρου ανθρώπου. Εκτός αυτού, οι πιο μικρές αφορμές και οι πιο ασήμαντες διαφωνίες είναι ικανές να πυροδοτήσουν εκρηκτικές αντιδράσεις, δυσανάλογες τις κατάστασης, καθώς αυτός είναι ένας αυτόματος μηχανισμός για να εκτονωθούν, ακόμη και έμμεσα, όσα συναισθήματα έχουν θαφτεί μέσα τους.

giphy

Καλή η θεωρία. Στην πράξη όμως τι γίνεται; Διότι το να αλλάξει ένας άνθρωπος τρόπο δράσης και ζωής από την μία στιγμή στην άλλη είναι αρκετά απίθανο. Ακόμη και σε αυτό υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει ν ακολουθηθούν και όλα αρχίζουν και τελειώνουν από το να γνωρίζουμε πώς νιώθουμε. Το να μας είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει στον συναισθηματικό μας κόσμο μπορεί να ακούγεται απλό και αυτονόητο, αλλά συνήθως είναι πιο πολύπλοκο και θέλει προσπάθεια πειθαρχεία και χρόνο. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχει τύχει να νομίζουμε πως μας φταίει το άλφα και συζητώντας το στην πορεία να συνειδητοποιούμε πως το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού;

Το να βάζουμε σε σειρά τις σκέψεις μας είναι το Α και το Ω για να πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι να βάλουμε προτεραιότητες. Ενδεχομένως υπάρχουν χίλιες δυο σκέψεις και προβλήματα στο κεφάλι μας, όμως κάποια από αυτά χρίζουν άμεσης επίλυσης και είναι και αυτά στα οποία θα έπρεπε να ρίχνουμε την μεγαλύτερη βαρύτητα. Και όταν μιλάμε για προτεραιότητες, δεν αναφερόμαστε μόνο στο να βρίσκουμε την άκρη του συναισθηματικού μας κουβαριού. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, πολλοί άνθρωποι δεν εκφράζονται από φόβο μήπως τα λεγόμενα τους παρεξηγηθούν η δεν βρουν την κατανόηση που χρειάζονται. Πάντα όμως στη ζωή μας υπάρχουν και εκείνα τα άτομα που θα είναι εκεί για να μας ακούν και να μας συμβουλεύουν στα πιο μεγάλα η μικρά μας προβλήματα. Και κάποιες φορές, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στη ζωή, αυτά τα άτομα δεν βρίσκονται κάτω από τους προβολείς, αλλά κρυμμένα στα παρασκήνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς επομένως είναι να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά γύρω μας.

Και για όσους δεν αντέχουν την λεκτική εκτόνωση; Για αυτά τα άτομα λοιπόν η καλύτερη και πιο προσφιλής λύση είναι ένα χόμπι: από κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα μέχρι και άθληση η κάποια πολεμική τέχνη – όλα είναι αποδεκτά. Σημασία έχει να είναι κάτι δημιουργικό, έτσι ώστε όλη η συσσωρευμένη ενέργεια μέσα τους να διοχετεύεται σε κάτι θετικό και εποικοδομητικό.

Creativity

Πηγή: tinybuddha.com

Ίσως βέβαια το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι να μην ξεχνάμε πως το οποιοδήποτε πρόβλημα δεν λύνεται από μόνο του. Ο άνθρωπος είναι ο αρχιτέκτονας του πεπρωμένου του και οι ενέργειές μας ή η απραξία μας, καθορίζουν τελικά τις εξελίξεις στη ζωή μας. Με το να μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν και θα θέλαμε να αλλάξουν, κάνουμε το δικό μας βήμα. Το αν θα εισακουστούν αυτά που θα πούμε η όχι παύει να αποτελεί δικό μας πρόβλημα και έγκειται πλέον στην πρόθεση του εκάστοτε αποδέκτη του μηνύματος. Ακόμη κι αν τα λόγια μας πέσουν στο κενό, ακόμη κι αν δεν έχουν τελικά τον κατάλληλο αποδέκτη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το να κάνεις ένα βήμα προς την κατεύθυνση που θες να πας θα σε πάει πιο μακριά από το να παραμείνεις στάσιμος.

Πηγή: quotefancy.com

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: theyellowdoorway.in

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.
Read More

Η αποτίμηση του Αυγούστου σε 6 συμπεράσματα

Πριν κάνουμε την καθιερωμένη αποτίμηση του καλοκαιριού για να υποδεχτούμε και να αποδεχτούμε παράλληλα ότι ξεκινάει επίσημα η “νέα χρονιά” για όλους μας μετά τις διακοπές, ας ανατρέξουμε λίγο στο μήνα του Αυγούστου. Τι συνέβη τελικά τον Αύγουστο τη στιγμή που οι περισσότεροι βρισκόσασταν στα νησιά της Ελλάδας απολαμβάνοντας τον καυτό ήλιο και τα κρύα νερά της θάλασσας;

1.Εκτός από εσάς, πήγαμε και εμείς διακοπές. Έχουμε κι εμείς ψυχή! Η Πάρος και η Αντίπαρος ήταν μαγικές, κάτι που σίγουρα θα συνειδητοποιήσατε κι εσείς μέσα από τους μικρούς οδηγούς διακοπών που ετοιμάσαμε για εσάς! 

2.Η Αθήνα έγινε ο απόλυτος προορισμός για να ηρεμήσεις, μια και όλοι έφυγαν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Άδειοι δρόμοι, πουθενά μποτιλιάρισμα, παντού πάρκινγκ, κανένας συνωστισμός και απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Διανύεις ακόμη και την μακρινή απόσταση το πολύ μέσα σε είκοσι λεπτά. Ξέχνα τα όλα τώρα. Γύρισαν όλοι και ο εφιάλτης επέστρεψε. Αντίο Αθήνα του Αυγούστου, τα λέμε ξανά του χρόνου!

3.Έγινε ο περιβόητος ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Νέα πρόσωπα μπήκαν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών, έγινε η παράδοση και η παραλαβή των υπουργείων και νέα πρόσωπα μπαίνουν στον πολιτικό χώρο. Τα βλέμματα όλων φυσικά μαγνήτισε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

4.Η λίστα των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ανατολική Αττική μεγάλωσε, με τους νεκρούς να φτάνουν στους 98. Σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής εξακολουθούν να νοσηλεύονται 24 άτομα, εκ των οποίων πέντε σε ΜΕΘ, οι τρεις διασωληνομένοι. Το μπαλάκι των ευθυνών εξακολουθεί να αλλάζει χέρια, χωρίς να αναιρεί τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι τη μοιραία Δευτέρα της 23ης Ιουλίου.

5.Πέθανε η βασίλισσα της σόουλ μουσικής, Αρίθα Φράνκλιν. Η τραγουδίστρια πέθανε στις 16 Αυγούστου στο Ντιτρόιτ από καρκίνο στο πάγκρεας. Εκτός από το στίγμα της στη μουσική, έδωσε μάχες για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Η σορός της μάλιστα τέθηκε σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα, με την ίδια να είναι ντυμένη στα κατακόκκινα.

6.Η αυγουστιάτικη Πανσέληνος ήταν για ακόμη μια φορά καταπληκτική και σίγουρα μας επηρέασε όλους. Ας το παραδεχτούμε επιτέλους!

Το καλοκαίρι έφυγε και δεν το πήρε η βροχή που λέει κι ο Κωστής Μαραβέγιας, μας το πήρε ο Σεπτέμβρης. Ελπίζω να γεμίσατε τις μπαταρίες σας, να ξεκουραστήκατε, να απολαύσατε τις καλοκαιρινές εμπειρίες και να είστε σε ετοιμότητα για καινούριες περιπέτειες.

Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να έχετε μια υπέροχη “χρονιά”! 

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: Προσωπικό Αρχείο/Μαρία Κοσμίδου

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".
Read More

Ο οίκος BVLGARI είναι ελληνικός!

Λίγοι ίσως να γνωρίζουν ότι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους σε πολλούς σταρ οίκος κοσμημάτων ανήκει σε ελληνική οικογένεια. Πρόκειται για τον οίκο BVLGARI και τον δημιουργό του, Σωτήριο Βούλγαρη.

SotirioBulgariShop

Πηγή Εικόνας: diasimesistories.com

Ο BVLGARI έχει πολυετή ιστορία στην παραγωγή κοσμημάτων και παρόμοιων ειδών πολυτελείας. Το λογότυπό του είναι πάντα στα κεφαλαία, ενώ το γράμμα U αντικαθίσταται με το V, σύμφωνα με τον αρχαίο ρωμαϊκό τρόπο γραφής.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης, Έλληνας από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, ήταν ο δημιουργός του πιο διάσημου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1857 και γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη. Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα. Η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου.

9379a160dc564a1814ffd6c4f35049bb

Πηγή Εικόνας: diaforetiko.gr

Μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Την περίοδο εκείνη η Παραμυθιά και άλλα χωριά της περιοχής αντιμετώπιζαν προβλήματα από τους Τούρκους. Οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασε την οικογένεια Βούλγαρη να μετακομίσει στην Κέρκυρα. Στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού, άνοιξαν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα και ο Σωτήρης γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο.

Το 1880 οι δύο συνεργάτες αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Νάπολη και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά. Η έντονη εγκληματικότητα της πόλης δημιούργησε πρόβλημα στο κοσμηματοπωλείο. Έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκαν να το κλείσουν. Μετακόμισαν στη Ρώμη. Έφτιαχναν βραχιόλια και σκουλαρίκια και τα πουλούσαν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό. Άνοιξαν καινούργιο μαγαζί στην οδό Βία Σιστίνα, και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop», όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς. Έπειτα από διαφωνίες, οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους και ο  Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση. Μεταφέρθηκε στην οδό Βία Κοντότι και άνοιξε το γούρικο μαγαζί, που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία.

56b0a9fa53029629040b5a6a7043ab56

Πηγή Εικόνας: tilestwra.com

Μέχρι το 1897 αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, με την βοήθεια των παιδιών του, Τζιόρτζιο και Κωνσταντίνο, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Μετά τον θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη το 1932, τα παιδιά με όρεξη και δημιουργικότητα, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την επιχείρηση. Έως τη δεκαετία του ’70, η BVLGARI είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου, εδραιώνοντας την παγκόσμια φήμη της.

Τα κοσμήματα, εμπνευσμένα από την ιταλική αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, έγιναν τα αγαπημένα αξεσουάρ των βασιλικών οικογενειών και των αστέρων του Hollywood. Η Μέριλιν Μονρόε, η Σοφία Λόρεν έχουν φορέσει τα πολυτελή κοσμήματα του οίκου. Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, όταν αγόρασε ένα σμαραγδένιο δακτυλίδι στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είχε πει: «Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ τη μπύρα, αυτή μου έμαθε τη BVLGARI». Η Αντζελίνα Ζολί, η Νικόλ Κίντμαν, η Κίρα Νάιτλι, η Σαρλίζ Θερόν, η Βαλέρια Γκολίνο, η Κάρλα Μπρούνι και αναρίθμητες άλλες σύγχρονες σταρ δηλώνουν φανατικές του στυλ που χαρακτηρίζει τα κοσμήματα BVLGARI. 

in__7008_5824817a4fd38

Πηγή Εικόνας: womantoc.gr

Η οικογένεια δεν ξέχασε το τόπο της καταγωγής της και κατά καιρούς έκαναν δωρεές για την ανέγερση σχολείου, μουσείου και σχολής χρυσοχοΐας στην Παραμυθιά. Τα αδέρφια, παρόλο που αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, βοήθησαν αρκετούς Έλληνες που βρίσκονταν στην Ιταλία. Στο σπίτι τους στη Ρώμη βρήκαν καταφύγιο πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες, αλλά και ο Ευάγγελος Αβέρωφ. 

Σήμερα, άξιοι συνεχιστές της αυτοκρατορίας είναι τα παιδιά του Τζιόρτζιο Βούλγαρη, o Πάολο και ο Νικολά ενώ o τρίτος γιος του, Γιάννης, πρόσφατα αποφάσισε να κάνει μία νέα αρχή στο χώρο του κοσμήματος, αποχωρώντας μετά από 25 χρόνια δουλειάς από την τεράστια επιχείρηση της οικογένειας. 

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: pronews.gr

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!
Read More

“Ένα τέλος δεν σηματοδοτεί πάντα μία νέα αρχή”

Κάθε τέλος είναι και μια καινούρια αρχή; Πάντα όταν κλείνει μία πόρτα, υπάρχει μια άλλη που ανοίγει; Τέλος εποχής σηματοδοτεί την αρχή μίας άλλης νέας; Άραγε όλα αυτά κατά πόσο αντιστοιχούν και ισχύουν στη πραγματική ζωή; Σίγουρα μόλις κάτι φτάνει στο τέλος του είναι η έναρξη για κάτι άλλο;

new-Beginnings-

Πηγή εικόνας: edgeofchange.com

Πολλές φορές οι άνθρωποι επικεντρώνονται τόσο πολύ σε μια πόρτα που κλείνει, που δεν κοιτούν ότι ανοίγει μια άλλη καινούρια και ανεξερεύνητη πόρτα. Ένας χωρισμός για παράδειγμα, ένα τέλος εποχής είναι μια πόρτα που κλείνει. Εσύ καλείσαι να περάσεις το κατώφλι της και να βρεθείς στην ενδιάμεση κατάσταση, ανάμεσα σε αυτή που κλείνει και αυτή που ανοίγει σιγά σιγά. Πολλές φορές γυρνάμε τη πλάτη στο νέο και κοιτάμε επίμονα το παλιό. Γιατί; Επειδή αυτό μάθαμε, το συνηθίσαμε, μάθαμε να ζούμε με αυτό, μπορεί και να το αγαπήσαμε. Ίσως και από εγωισμό δε μπορούμε να δεχτούμε ότι τελείωσε, ότι χάσαμε ή φοβόμαστε το καινούριο γιατί είναι ακόμα τα τραύματα νωπά. Στεκόμαστε λοιπόν να κοιτάζουμε κάτι που έχει ήδη τελειώσει, φοβισμένοι να προχωρήσουμε, είτε γιατί δεν θέλουμε να ξαναπληγωθούμε, είτε γιατί δεν ξέρουμε πώς είναι να ζούμε χωρίς αυτό. Έτσι και αλλιώς, σημασία δεν έχει πότε τελειώνει κάτι, αλλά πότε είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε, ειδάλλως όσες πόρτες και ανοίξουν, εμείς θα τους έχουμε γυρισμένη τη πλάτη. Μα το σωστό είναι να περάσουμε κατευθείαν στο καινούριο; Κατά τη γνώμη μου όχι. Πρέπει να μείνεις στο μεσοδιάστημα να κάνεις τον απολογισμό σου, να αξιολογήσεις τα λάθη σου, να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να προχωρήσεις πια χωρίς απωθημένα στο νέο που ανοίγεται μπροστά σου. Χωρίς αυτά θα είναι ακόμα μια επανάληψη του παλιού. Σαν ένα σήριαλ που έχεις δει τόσες φορές που ξέρεις μέχρι και τους διαλόγους πια απ’ έξω και ανακατωτά.

New Beginnings Quotes www.mostphrases.blogspot.be

Πηγή εικόνας: mostphrases.com

Όσο για αυτούς που προχωρούν κατευθείαν στο καινούριο θέλοντας να φανούν δυνατοί χωρίς να κάνουν την αυτοκριτική τους, να θυμάστε. Η δύναμη ενός ανθρώπου δεν φαίνεται από το πόσο καλά μπορείς να κρύψεις την αδυναμία σου, αλλά από το πώς θα διαχειριστείς το πλήγμα όταν αυτό έχει ήδη επέλθει. Μην ξεχνάς, αν κοιτάξεις από τη χαραμάδα της νέας πόρτας, μπορεί να υπάρχει κάτι που αξίζει να ζήσεις. Το πόσο θα σε περιμένει, εξαρτάται μόνο από εσένα και είναι στο χέρι σου να μάθεις…

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: thephoenixfile.net

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.
Read More

Αντίπαρος: Ο προορισμός που πρέπει να πας..χθες! (VLOG)

Είχα σχεδιάσει γι’ αυτό το 4ήμερο στο νησί να κάνω ένα ωραιότατο vlog και να δείξω όλα όσα αξίζει να κάνεις και να δεις. Έλα όμως που μετά την επιστροφή μου στην τσιμεντούπουλη κατάλαβα ότι, δεν μπορώ να αποτυπώσω καλύτερα όσα έζησα, ένιωσα και είδα, παρά μόνο γράφοντας τα. Here we go λοιπόν!

Όταν μιλάμε για την Αντίπαρο, εννοούμε το νησί των Κυκλάδων, που βρίσκεται απέναντι απ’ την Πάρο και μπορείς να φτάσεις είτε με το ferry boat από Πούντα (Αντιπάρου) είτε με την Σκούνα από Παροικιά. Η συνολική απόσταση από Πειραιά μέχρι τον προορισμό είναι 4 ώρες και κάτι. Και αφού μιλήσαμε για τα διαδικαστικά εν τάχει, ας μπούμε στο κυρίως θέμα. Τι υπάρχει στο νησί και γιατί να το επισκεφθείς.

Μόλις πατήσει το πόδι σου αντιπαριώτικο έδαφος, θα αισθανθείς αυτή την αλλαγή στην ενέργεια και την διάθεση σου. Αμέσως χαλαρώνεις και μπαίνεις σε κλίμα διακοπών. Παύουν στο κεφάλι σου να υπάρχουν τα 1300 πράγματα της καθημερινότητας και μπαίνεις σε snooze mode. Είσαι εσύ για τον εαυτό σου, την παρέα σου και την ηρεμία σου μόνο. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που θα κάνεις άρτι αφιχθείς, είναι να πας στο δωμάτιο σου, να βάλεις το πιο άνετο ρούχο/μαγιό και να ξεχυθείς στο νησί.

20180808_200201

Πηγή Εικόνας: Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου

ΠΑΡΑΛΙΕΣ:

  • Η 2η Ψαραλική και συγκεκριμένα το Fanari Beach σε περιμένουν για μια βουτιά σε καταγάλανα καθαρά νερά (χωρίς κύμα, καθώς δεν το πιάνει ποτέ, όσο αέρα και να έχει). Με ξαπλώστρα ή χωρίς, με ομπρέλα ή αλμυρίκι, πάρε μια μπύρα στο χέρι και απόλαυσε το γαλάζιο μέχρι το βράδυ.
  • Απάντημα: Beach House: Η παραλία – κολπίσκος του νησιού, όπου μπορείς ν’ απολαύσεις ανενόχλητος το μπάνιο σου μιας και επίσης ποτέ δεν έχει κύμα. Ιδανικά μπορείς να καθίσεις κάτω από ομπρέλα (20 ευρώ περίπου το ζευγάρι ξαπλώστρες με ομπρέλες) ή να πάρεις και πάλι την δική σου, μαζί με την ψάθα σου και να στρώσεις ως σωστός λουόμενος.
  • Παναγιά: Μια ανοργάνωτη παραλία μεγάλης έκτασης και με γαλανά νερά πισίνας, σου υπόσχεται βουτιές μέχρι αργά το απόγευμα, άραγμα κάτω απ’ τα πολυπληθή αλμυρίκια της και συντροφιά παραθεριστές ή cambingστες με τα ζωάκια τους.
  • Soros Beach και Άγιος Γεώργιος: Στην πρώτη δύσκολα θα βρεις σκιά ή αν θέλεις να κάτσεις στο beach bar του, θα πρέπει να έχεις κάνει κράτηση τουλάχιστον μια ημέρα πριν, ειδικά τον μήνα Αύγουστο. Στον Άγιο Γεώργιο μπορείς να κάνεις μια βουτιά, όμως αυτό που αξίζει απ’ το μέρος θα το αναλύσω παρακάτω

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ:

  • Margarita: All time classic μαγαζί για μακαρονάδες, πίτσα και κυρίως πιάτα που παντρεύουν το gourmet με την ελληνική γεύση. Αξίζει να συνδυάσεις το πιάτο σου με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι λευκό κρασί.
  • Elia Kafenes: Από brunch με ποικιλία σε εδέσματα μέχρι smoothies παντός τύπου, το εναλλακτικό καφενείο του νησιού που έχει ανακηρυχθεί σε must μαγαζί, σερβίρει από νωρίς το πρωί παρέα με καφέ και κλείνει αργά το βράδυ, απλώνοντας στο τραπέζι μεμονωμένα πιάτα παρέα με ένα κρασί ή μια μπύρα.
  • Lolos: Η απόλυτη πιτσαρία του νησιού που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις. Μοναδικές πίτσες, υλικά απευθείας απ’ την Ιταλία, απίστευτοι συνδυασμοί γεύσεων και άριστη εξυπηρέτηση, συνθέτουν το τέλειο γεύμα. Μην ξεχάσεις να κάνεις την κράτησή σου τουλάχιστον 3 μέρες πριν.
  • Captain Pipinos – Άγιος Γεώργιος: Και φτάνουμε στο ζουμί της περιοχής, που δεν είναι άλλο απ’ το μαγαζί του Πιπίνου με θαλασσινά δίπλα στην θάλασσα. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε: Γαριδομακαρονάδα, καβουροσαλάτα, καλαμαράκια/γόνους, χταπόδι ψητό. Προτεινόμενη ώρα: Γύρω στις 18:00, εκεί που ο ήλιος αρχίζει να πέφτει σιγά σιγά και το τραπέζι σου δίπλα στο κύμα σε περιμένει για να σου φτιάξει το ειδυλλιακό σκηνικό.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΕΙΣ:

Boogaloo, Tabula Rasa, Lime, La Luna, Rescue, Milos. Η νυχτερινή ζωή της Αντιπάρου συνοψίζεται εδώ. Στα πρώτα δύο θα απολαύσεις ιδιαίτερα cocktails, ξένη μουσική και χαλαρό κλίμα, στο τρίτο θα πας για λίγο πιο έντονο ποτό και για ν’ ακούσεις ίσως πιο οικείες μελωδίες στο αυτί σου,  στο τέταρτο όπου είναι και η disco του νησιού, θα πας πιο αργά και κυρίως αν θέλεις μια χύμα φάση με ποτό, τραγούδια άλλης εποχής και εναλλακτικό κόσμο. Στα δυο τελευταία θα πας αφού σχεδόν όλη η πλατεία έχει κλείσει μιας και αποτελούν τα clubs του νησιού, με το Rescue να ξεχωρίζει για τις ελληνικές επιλογές και το Milos να είναι all time classic αξία του νησιού.

Για κλείσιμο αυτού του οδηγού – ξεναγού, σου άφησα το καλύτερο κομμάτι, το οποίο δεν είναι άλλο απ’ το ηλιοβασίλεμα στο Σιφνέικο. Δεν σου βάζω ούτε κάποιο κοσμητικό επίθετο μπροστά ούτε τίποτα. Είναι απλά το ηλιοβασίλεμα σε αυτό το μέρος. Και είναι ο,τι καλύτερο θα έχεις δει. Πάρε θέση στα στο πεζούλι, ή περπάτησε κατά μήκος του μέρους και απόλαυσε ένα θέαμα που όμοιό του δεν έχεις ξανά δει.

Το καλοκαίρι είναι για να το απολαμβάνεις, οι στιγμές για να τις ζεις και τα ηλιοβασιλέματα για να χάνεσαι.. Γι’ αυτό κλείσε τις επόμενες διακοπές σου στην Αντίπαρο και όλα αυτά θα τα βρεις σε ένα μόνο μέρος!

*Ακολουθεί μικρό βιντεάκια με τα πλάνα που τράβηξα.. δεν είναι πολλά μιας και πιο πολύ απόλαυσα τις στιγμές, αλλά τα καρέ που αποτύπωσα θα τ’ απολαύσεις σαν να είσαι εκεί. Enjoy!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας:www.discovergreece.com

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!
Read More

The Castle Rizaraki: Η τελευταία σου απόδραση!

Λίγες μέρες προτού τελειώσει το καλοκαίρι κι επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να δραπετεύσετε μέχρι την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο The Castle Rizaraki

80276119

Πηγή Εικόνας: viamichelin.com

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Κοκκάλα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, περίπου 4 ώρες μακριά από την Αθήνα. Διαθέτει δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια με θέα στο Λακωνικό Κόλπο και όλα βρίσκονται 300μ. μακριά από την κοντινότερη παραλία. Προορισμός ιδανικός για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά ή ακόμα και βρέφη, αφού στις παροχές, εκτός από τις καθιερωμένες, το ξενοδοχείο διαθέτει μέχρι και βρεφική κούνια.

24456286

Πηγή Εικόνας: the-castle.gr

Και για να μη νομίζετε ότι δε θα έχετε τίποτα άλλο να κάνετε πέρα του μπάνιου, το Κάστρο διαθέτει επίσης και δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων ψάρεμα, ποδηλασία, κατάδυση, πεζοπορία και κολύμβηση με αναπνευστήρα. Βρίσκεται, επιπλέον, πολύ κοντά σε καφετέριες, εστιατόρια και bars, διότι δε θέλει να σας ταλαιπωρεί με τις μετακινήσεις. 500μ. από το κατάλυμα, βρίσκεται η καφετέρια Sunrise και πιο κοντά, μόλις 340μ., βρίσκεται η παραλία Μάραθος, που μπορείτε να βρείτε πολλά εστιατόρια στη σειρά. Λίγο πιο μακριά, 6χλμ. για την ακρίβεια, βρίσκεται το εστιατόριο Άνεμος, σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε κι άλλα κοντινά μέρη. 

24456276

Πηγή Εικόνας: the-castle.gr

24456269

Πηγή Εικόνας: the-castle.gr

Με όλα τα δωμάτια να είναι πετρόκτιστα, το Castle Rizaraki είναι ιδανικός προορισμός για καλοκαίρι αλλά και για χειμώνα, αφού το πετρόκτιστο σας προσφέρει και τη ζεστασιά που επιβάλλει ο κρύος καιρός. Χωρίς, λοιπόν, να χάνετε χρόνο, σίγουρα δε θα χάσετε χρήματα και θα ευχαριστηθείτε τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού σ’ ένα ονειρεμένο μέρος της Πελοποννήσου!

 the-castle.gr

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: viamichelin.com

 

 

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!
Read More
Load More