Αυτός ο άνθρωπος που σε εμπνέει

”Σημασία έχει να δημιουργείς. Να είσαι άνθρωπος με τα όλα σου και να ζεις τη ζωή. Μην περιμένεις τίποτα από κανέναν. Να φτιάχνεις μόνος σου το μέλλον σου και να μην στηρίζεσαι σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό σου.”

images

Πηγή εικόνας: alifearchitect.wordpress.com

Είμαι παραπάνω από σύμφωνη με τις προτάσεις που παρέθεσα σε σειρά στην από πάνω παράγραφο. Για να δούμε όμως λίγο και τη σημασία και συμβολή ενός άλλου ανθρώπου, αυτού που λέμε ‘’εμπνευστή’’, στη ζωή σου. Πόσο δημιουργικό και θετικό είναι το να έχεις κάποιον που σε εμπνέει, σου δίνει όραμα, αισιοδοξία και κίνητρο να προχωρήσεις στην δική σου ζωή;  Φυσικά η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά ως κοινή παραδοχή, θα πάρουμε το ‘’ναι, είναι πολύ σημαντικό’’. Οι διαπροσωπικές σχέσεις και η επικοινωνία που χτίζουμε με έναν συνάνθρωπό μας, πολλές φορές μπορεί να ξεφεύγει από τα όρια του φίλου, συντρόφου ή οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού και να προστεθεί και εκείνο το ουσιαστικό ‘’εμπνευστής’’. Συνήθως, αυτό το άτομο μπαίνει ξαφνικά στην ζωή σου, ξυπνάει τον εαυτό σου ή καλύτερα εγείρει κάθε όνειρο, στόχο και επιθυμία που είχες και μπορεί να υπήρχαν σε καταστολή. Η παρουσία του συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξέλιξή σου και είναι σαν να υπήρχε πάντα στην πορεία σου ωσότου τον γνωρίσεις.

Η δημιουργία τέτοιων ανθρώπινων σχέσεων βοηθά στην εξέλιξη και την αισιόδοξη αύρα μας, καθώς η ενέργεια από το ένα άτομο μεταφέρεται στο άλλο. Έτσι, ο εμπνευστής σου, σου δίνει το είδος της ενέργειας που χρειάζεσαι για να λάβεις έμπνευση και ώθηση για την πορεία σου σε αυτό που λέμε ζωή. ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ! Μην εξαρτάσαι. Ο εμπνευστής – φίλος- γνωστός- άνθρωπος, δεν είναι εκεί ούτε για να γίνεις ίδιος με εκείνον, ούτε για να μην μπορείς να εξελιχθείς χωρίς αυτόν. Είναι εκεί γιατί απλά και μόνο ο χαρακτήρας του, η συχνότητά του, συνδέονται με την δική σου και εισπράττεις όλα τα οφέλη που προκύπτουν απ’ την σχέση σας. Μην ξεχνάς ότι άλλο η έμπνευση, άλλο η δική μας βούληση εν τέλει. Τα όνειρα και οι στόχοι μας ανήκουν σε εμάς. Ο εμπνευστής μας απλώς μας τα ξύπνησε και μας τα ανέβασε στην επιφάνεια για να τα κάνουμε πράξη. Να επενδύετε στους ανθρώπους, στις διαπροσωπικές σχέσεις και μην ξεχνάτε… Να δίνετε και εσείς τον καλύτερο σας εαυτό, όχι μόνο στον εμπνευστή, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που έχετε δίπλα σας και αγαπάτε!

Inspiration

 Πηγή εικόνας: menschworks.org

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: unitedway.org

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!
Read More

Walking dead finale και 9η season

Μετά το πολύ αναμενόμενο season finale του όγδοου κύκλου του Walking dead το οποίο κατάφερε με τεράστια επιτυχία να απογοητεύσει ακόμα και τον πιο υπομονετικό τηλεθεατή του, τα λόγια είναι περιττά, παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να πούμε κάποια πράγματα.

Τι είδαμε

Μετά από ακόμα μια βαρετή season που ο Ρικ κυνηγάει τον Νίγκαν και αντίστροφα, όλοι είχαμε την ελπίδα ότι όλο αυτό το μαρτύριο θα τελειώσει και το walking dead θα γίνει επιτέλους η σειρά που αγαπήσαμε. Οι δύο πλευρές ξεκινούν για την τελική μάχη και όπως όλα δείχνουν, ο Ρικ και η παρέα του θα πέσουν στη παγίδα των σωτήρων. Όλα υπόσχονται επιτέλους ότι θα υπάρξει δράση. Η συμμαχία των Αλεξάνδρεια, Χίλτοπ, Βασιλείου ξεγελιέται και πέφτει θύμα παραπλάνησης και όλα δείχνουν πως την έχουν άσχημα. Ο Γιουτζιν όμως κάνει τα μαγικά του ξανά, έχει σαμποτάρει τα πυρομαχικά και οι σωτήρες σκάνε σαν μπαλόνια τη στιγμή που πατάνε τη σκανδάλη. Για να μην τα πολυλογούμε, ο Ρικ τρέχει να πιάσει τον Νίγκαν (μετά από μια μάχη πέντε δευτερολέπτων) και μετά από έναν εμπνευσμένο διάλογο του στυλ “θα σου κάνω θα σου δείξω” και τα συναφή του κόβει το λαιμό. Επιτέλους προκοπή.

Αλλά όχι. Ο αγαπητός (μόνο στην Μισόν πλέον) σερίφης σαν άλλος Μαχάτμα Γκάντι τον σώζει και βγάζει και έναν λόγο σαν πολιτικός για ελευθερίες, ειρήνη κ.λ.π και έτσι απλά λήγει τον πόλεμο. Στη συνέχεια, ο Ντάρυλ αφήνει τον Ντουάιτ να φύγει έτσι απλά και συνωμοτεί με την Μάγκυ και τον Jesus κατά του Ρικ. Τέλος, ο Μόργκαν τους εγκαταλείπει (μεταξύ μας κάνει την καλύτερη δουλεία).

Τα παράλογα

1) Ο Ρικ αποφάσισε μετά από οχτώ ολόκληρους κύκλους και αφού έχει αιματοκυλήσει μεταξύ μας την μισή Ατλάντα και την άλλη μισή Βιρτζίνια να διασώσει τη ψυχή του και να κάνει πράξη την τελευταία επιθυμία του πρόσφατα αποθανών Καρλ.

2) Είστε αισθητά ανίκανοι να κρατήσετε δέκα άσχετους και πλήρως αναλώσιμους σωτήρες φυλακισμένους, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορείτε να κρατήσετε τον αρχηγό τους για πάντα στο κελί; Εδώ ολόκληρος εωσφόρος στο supernatural το έχει κάνει κελί γη Κολιάτσου Πατήσια.

3) Άντε και συνωμοτείς εναντίον του Ρικ, άντε και καλά η Μάγκυ και ο Ντάρυλ έχουν έναν λόγο αλλά θέλετε να μας πείτε ότι θα κάνει τη βρώμικη δουλειά ο Jesus που είναι πιο ζεν και από τον Δαλάι Λάμα;

4) Μισό λεπτό. Θέλετε να μας εξηγήσετε πώς γίνεται να έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το θάνατο του Γκλεν και ακόμα η κοιλιά της Μάγκυ να είναι πιο flat και από κόντρα πλακέ;

5) O Ρικ μας μίλησε για ειρήνη και αγάπη σε ένα κόσμο που σε κυνηγούν εκατομμύρια πτώματα με σκοπό να σε δαγκώσουν.

Η οργή

Καλά ρε Ρικ δεν ντράπηκες; Μην τον σκοτώσεις για εμάς, ούτε για τους άλλους που σκότωσε. Κάνε το για τη ψυχή του Γκλεν ρε αλήτη. Δέιξε λίγο σεβασμό στη ψυχή του μικρού αυτού σχιστομάτη ντελιβερά που σε έσωσε στο πρώτο κύκλο τρομάρα σου και που πέθανε άδοξα από το ρόπαλο του Νίγκαν για να ζήσει το δικό σου τομάρι. Επίσης, σεβάσου εμάς που είδαμε από συνήθεια τους δύο τελευταίους κύκλους που κυριολεκτικά δεν βλέπονταν.

Ο 9ος κύκλος

Ο Μόργκαν έφυγε και πήγε στο Fear the walking dead. Αναμένεται να δούμε τον εμφύλιο ανάμεσα στους Ρικ και την ιερή συμμαχία των Ντάρυλ-Μάγκυ-Jesus (όντως τώρα;). Τα κόμικ συνεχίζουν την ιστορία δύο χρόνια μετά οπότε εάν και εφόσον τηρηθεί η αντιγραφή, όλη η προεργασία για τον εμφύλιο θα γίνει παρασκηνιακά. Ο Νίγκαν σίγουρα κάπως θα αντιδράσει γιατί είναι ο Νίγκαν και πάντα επιστρέφει όπως φρόντισε να μας δηλώσει. Τέλος οι Whisperers έρχονται.

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: denofgeek.com

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.
Read More

3+1 ανοιξιάτικοι προορισμοί εξωτερικού

Μπορεί να απομένουν μόλις δύο μήνες και κάτι για την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, αλλά όσο να είναι δεν το λες και κοντινό. Πριν πάρουμε παραμάζωμα λοιπόν τις παραλίες και τα ελληνικά νησιά, ποιος θα έλεγε όχι σε μια ανοιξιάτικη απόδραση; Σας προτείνουμε 3+1 ανοιξιάτικους προορισμούς εξωτερικού για όλα τα γούστα και κυρίως για όλα τα πορτοφόλια.

Βουδαπέστη

IMG-1dbdddb525f012642ba5e4a4fce0b1ac-V

(Πηγή εικόνας από το αρχείο του Παύλου Κωστή: www.instagram.com)

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας δεν υστερεί σε τίποτα από άλλες πιο διαφημισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μια πόλη που χωρίζεται κυριολεκτικά στα δύο, καθώς ο Δούναβης χωρίζει τα δύο προάστια της πόλης, δηλαδή τη Βούδα και την Πέστη, εξ ου και το όνομα αυτής. Το διαμάντι του Δούναβη, όπως την αποκαλούν, και όχι άδικα, συνδυάζει τόσο την περίτεχνη αρχιτεκτονική, όσο και τη νυχτερινή ζωή. Κάστρα, γέφυρες, ανάκτορα και περίτεχνης αρχιτεκτονικής κτήρια διαμορφώνουν μια πόλη που θυμίζει μια άλλη εποχή. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το κτήριο του κοινοβουλίου, ο ναός του Ματίας και φυσικά οι γέφυρες που ενώνουν τα δύο μέρη της πόλης. Τη νύχτα ο φωτισμός αντανακλάται στα νερά του ποταμού και όλη η πόλη λάμπει κυριολεκτικά.

budapest-4

(Πηγή εικόνας: citycampus.gr)

Το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με διαμονή και φαγητό να μην ξεπερνούν τα πενήντα ευρώ ημερησίως (υπό φυσιολογικές συνθήκες πάντα) ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής πάντα θέσης διατίθενται από σαράντα ευρώ. Ο καιρός τους ανοιξιάτικους μήνες είναι χαρακτηριστικά καλός (για τα δεδομένα της Ουγγαρίας πάντα). Ένα low budget ταξίδι που θα σε αποζημιώσει.

Υ.Γ.1: Πριν επιλέξεις τη διαμονή σου να έχεις υπόψιν ότι η Βούδα αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης ενώ η Πέστη είναι αυτή που κρατάει τα σκήπτρα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, κοινώς εστιατόρια, bars, clubs βρίσκονται στη Πέστη. Παρ’ όλα αυτά μην ανησυχήσεις ιδιαίτερα, γιατί το πέρασμα από την μια πλευρά στην άλλη είναι σχετικά εύκολο.

Υ.Γ.2: Σε τρεις-τέσσερις μέρες έχεις γυρίσει όλη την πόλη.

Κρακοβία

989272_GP_Krakow

(Πηγή εικόνας: thebody.gr )

H Κρακοβία μπορεί να μην είναι πρωτεύουσα της Πολωνίας, παρ’ όλα αυτά κρατάει τα σκήπτρα του νούμερο ένα προορισμού της χώρας. Σε αντίθεση με τη Βαρσοβία, η Κρακοβία δεν υπέστη καμία υλική ζημιά κατά την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία, καθώς ο ρώσικος στρατός κατάφερε κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή να την σώσει. Τα κτήρια έχουν παραμείνει άθικτα και η πόλη θυμίζει παραμύθι. Στα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί συγκαταλέγονται το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αuschwitz (απέχει μόλις πενήντα λεπτά από τη Κρακοβία), το Wawel Castle, η παλαιά πόλη, το Planty Park καθώς και το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα (δεκαπέντε μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης). Η Κρακοβία φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, καθώς την έχουν προτιμήσει για τη φοίτησή τους περίπου διακόσιοι χιλιάδες φοιτητές. Τα αεροπορικά εισιτήρια δεν ξεπερνούν τα εβδομήντα ευρώ και το κόστος ζωής είναι πραγματικά εξευτελιστικό, με τη διαμονή να υπολογίζεται στα είκοσι ευρώ την ημέρα και το φαγητό να μην ξεπερνά τα δέκα με δεκαπέντε ευρώ ημερησίως, ενώ το ποτό κοστίζει μόλις δύο ευρώ.

Υ.Γ.1: Ακόμα και αν γνωρίζετε τα βασικά της Αγγλικής γλώσσας, ξέρετε σίγουρα περισσότερα αγγλικά από τον μέσο Πολωνό, κάτι που καθιστά την συνεννόηση επικίνδυνα δύσκολη.

Υ.Γ.2: Αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τρένα ή λεωφορεία για τη μετακίνησή σας από και προς το αεροδρόμιο, φροντίστε να έχετε κλείσει τα εισιτήρια σας από την Ελλάδα, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και η μη γνώση αγγλικών από μεριάς ντόπιων δε βοηθάει ιδιαίτερα τη κατάσταση.

Μπρυζ

IMG_20171015_151651

(Πηγή εικόνας: Προσωπικό Αρχείο)

Εκεί που η λέξη παραμύθι γίνεται πραγματικότητα. Το Μπρυζ απέχει σχεδόν μια ώρα από τη πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, και είναι το λιγότερο ονειρικό. Μια πόλη χτισμένη πάνω στο νερό και περικυκλωμένη από πράσινο. Τα γραφικά κτήρια, το πλακόστρωτο στους δρόμους, οι γέφυρες που ενώνουν τα μέρη της πόλης, καθώς τα χωρίζει το νερό συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Το Μπρυζ μπορεί ειλικρινά να εντυπωσιάσει οποιοδήποτε επισκέπτη. Ενδείκνυται για ζευγάρια περισσότερο από παρέες φίλων λόγω του ότι δεν διαθέτει ούτε ίχνος νυχτερινής ζωής. Ωστόσο στα γραφικά σοκάκια θα βρεις υπέροχες μπυραρίες στις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις μεγάλη εμπειρία από ντόπιες και μη μπύρες σε κάθε χρώμα και περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το κόστος διαμονής δεν είναι απαγορευτικό, κατά μέσο όρο στα τριάντα ευρώ ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια για Βρυξέλλες κοστίζουν περίπου εξήντα ευρώ ενώ το τρένο κοστίζει εφτά ευρώ

Υ.Γ.1: Οι τιμές για φαγητό και ποτό στο Μπρυζ όπως και σε όλο το Βέλγιο είναι αρκετά υψηλές, οπότε μην εκπλαγείτε αν σας χρεώσουν έως και εικοσιπέντε ευρώ για μια πίτσα.

Υ.Γ.2: Οι μπύρες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οπότε αν θέλετε να αποφύγετε το μεθύσι προσέξτε την.

Φλωρεντία

florentia1

(Πηγή εικόνας: messiniaradio.gr )

Η πόλη της αναγέννησης μπορεί να γεννήσει τον ενθουσιασμό ακόμα και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Κάθε οικοδόμημα στη Φλωρεντία είναι ένα έργο τέχνης, μουσεία και αξιοθέατα ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της πόλης. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ταξιδιώτες παθαίνουν το σύνδρομο της Φλωρεντίας ή αλλιώς το σύνδρομο του Στεντάλ. Πρόκειται για μια ψυχοσωματική ασθένεια που εμφανίζεται ως αντίδραση στην τέχνη ιδιαίτερα σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλά έργα τέχνης ή όταν ένα έργο τέχνης είναι ιδιαιτέρα ελκυστικό στο θεατή και ικανό να του δημιουργήσει έντονα συναισθήματα τα οποία όμως σωματοποιούνται. Έτσι, έχουμε αντιδράσεις όπως έντονο άγχος, ζάλη, λιποθυμία, ταχυκαρδία ακόμα και παραισθήσεις. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της είναι το Duomo (βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης), το Μουσείο τέχνης της Φλωρεντίας στο οποίο φιλοξενείται  το γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, Δαβίδ, η Uffizi Gallery, το Palazzo Pitti, οι Κήποι Boboli, το Pon Vecchio. Το κόστος ζωής δεν απέχει πολύ από αυτό της Ελλάδας και είναι προσιτό όπως και σε όλη τη γειτονική χώρα. Η διαμονή σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία κοστίζει από δεκαπέντε έως τριάντα ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Η ιταλική κουζίνα δεσπόζει, με πίτσες και ζυμαρικά να έχουν την τιμητική τους και μπορείς να γευτείς μεσογειακά πιάτα που ξεκινούν από τα εφτά ευρώ.

Υ.Γ. Το μόνο υστερόγραφο είναι ότι πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε τη Φλωρεντία κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Καλό Ταξίδι!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας:toptraveller.gr 

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.
Read More

Τιτανικός: το χρονικό ενός εκ των πιο θανατηφόρων ναυαγίων στη σύγχρονη ιστορία

10 Απριλίου 1912. Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο της εποχής και μέχρι τότε το μεγαλύτερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο, ξεκινάει το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας με προορισμό την Νέα Υόρκη. 2.224 επιβάτες και πλήρωμα βρίσκονται στο κατάστρωμα του Τιτανικού. Οι επιβάτες περιελάμβαναν κάποιους από τους πιο εύπορους ανθρώπους εκείνης της εποχής, αλλά και πολλούς μετανάστες που άφηναν την Αγγλία πίσω τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Αμερική. Καθώς το πλοίο σάλπαρε, κανένας δεν περίμενε πως το πρώτο του ταξίδι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες εν καιρώ ειρήνης της σύγχρονης ιστορίας.

800px-RMS_Titanic_sea_trials_April_2,_1912

(Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org)

Στις 14 Απριλίου, μετά από 4 μέρες ήσυχου ταξιδιού, ο Τιτανικός αρχίζει να λαμβάνει τις πρώτες σποραδικές αναφορές για ύπαρξη παγόβουνων στην ευρύτερη περιοχή από κοντινά του πλοία. Ούτε αυτό όμως θορύβησε το πλήρωμα, καθώς έπλεαν σε ήρεμα νερά μία νύχτα χωρίς φεγγάρι. Όπως αργότερα περιέγραψαν και επιζώντες του δυστυχήματος “…η θάλασσα ήταν σαν γυαλί, τόσο απαλή που τα αστέρια καθρεφτίζονταν διαυγέστατα”. Πλέον αυτές οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται οι πλέον ύποπτες για την ύπαρξη θαλάσσιων πάγων. Στις επάλξεις εκείνη τη νύχτα βρίσκονταν οι παρατηρητές Φρέντερικ Φλιτ και Ρέτζιναλντ Λι. Στις 23:30, ο Λι παρατήρησε στον ορίζοντα ελαφριά ομίχλη, αλλά δεν αντέδρασε. Εννέα λεπτά αργότερα, στις 23:39, το τηλέφωνο της γέφυρας χτύπησε και η φωνή του Λι ακούστηκε έντρομη ” Παγόβουνο ίσια μπροστά!”. Η αντίδραση του πληρώματος ήταν άμεση. Οι μηχανές αντιστράφηκαν ώστε να μειωθεί η ταχύτητα του πλοίου και όλα έδειχναν πως θα κατάφερνε να περάσει δίπλα από το παγόβουνο αποφεύγοντας τα χειρότερα. Η πρόσκρουση όμως ήταν αναπόφευκτη. Στο κήτος του πλοίου άνοιξε ένα χάσμα 300 ποδιών και νερό άρχισε να γεμίζει γρήγορα τα χαμηλότερα διαμερίσματα. Στις 00:05 ο πλοίαρχος Έντουαρντ Σμιθ έδωσε εντολή να απελευθερωθούν οι σωστικοί λέμβοι. Μετά από μια γρήγορη αξιολόγηση της ζημιάς υπολόγισε πως το πλοίο θα κατάφερνε να μείνει πάνω από την επιφάνεια του νερού για μιάμιση ώρα. Δόθηκε προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά να επιβιβαστούν στις σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες απέπλευσαν μισογεμάτες.

Ο Σμιθ όμως έκανε λάθος στους υπολογισμούς του, καθώς ο Τιτανικός πεισματικά επιβίωσε πάνω από τα νερά του Ατλαντικού για δύο ολόκληρες ώρες. Στις 2:18 το πλοίο σπάει σε δύο κομμάτια, μην αντέχοντας τον όγκο του νερού, καθώς είχε ξεκινήσει να βυθίζεται με την πλώρη προς τα κάτω. Στις 2:20 και με τα φώτα του ακόμη αναμμένα, ο Τιτανικός, το πολυτελέστερο πλοίο της εποχής, βυθίζεται, παίρνοντας μαζί του περισσότερες από 1.500 ζωές.

Ρολόι τσέπης επιβάτης αγνώστου ταυτότητας σταματημένο στις 2:28 - 8 λεπτά μετά τη βύθιση του πλοίου.

Ρολόι τσέπης επιβάτης αγνώστου ταυτότητας σταματημένο στις 2:28 – 8 λεπτά μετά τη βύθιση του πλοίου.

(Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org )

Το πρωί τις 15ης Απριλίου του 1912 τα πρωτοσέλιδα των τότε εφημερίδων έγραφαν για πρωτοφανή τραγωδία. Το δυστύχημα προκάλεσε θλίψη και οργή, ενώ δεν ήταν και λίγες οι διαδηλώσεις αργότερα έναντι των χαλαρών μέτρων ασφαλείας και του ταξικού διαχωρισμού που επικράτησε, καθώς δόθηκε προτεραιότητα διάσωσης στους πιο επιφανείς ταξιδιώτες.

640px-Titanic-New_York_Herald_front_page

(Πηγή εικόνας: www.cretalive.gr )

Η ιστορία του Τιτανικού ενέπνευσε πολλές ταινίες και βιβλία. Σήμερα, το κήτος του πλοίου βρίσκεται σε βάθος 3.700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και ανά τα χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να διασωθούν κομμάτια του πλοίου, ένα εγχείρημα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης πόρων και τεχνικών δυσκολιών. Στις 16 Απριλίου του 2012 το ναυάγιο του Τιτανικού ανακηρύχθηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το συμβάν.

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: www.nationalgeographic.com 

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.
Read More

Οι ταινίες του Απρίλη

Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα Απρίλη, μη νομίζεις όμως ότι έχεις χάσει πολλές ταινίες από τους κινηματογράφους. Το καλό ξεκινάει τώρα! Δες τα trailers και κλείσε εισιτήρια σε μία ή και περισσότερες ταινίες της αρεσκείας σου.

Rampage: Το απόλυτο θηρίο (περιπέτεια φαντασίας)

Ο επιστήμονας πρωτοζωολόγος Ντέιβις Οκόγιε (Ντουέιν Τζόνσον), ένας άνδρας που κρατάει τον κόσμο σε απόσταση, μοιράζεται έναν ακλόνητο δεσμό με τον Τζορτζ, έναν εντυπωσιακά έξυπνο γορίλα, τον οποίο φροντίζει από τη γέννησή του. Ωστόσο ένα παράνομο γενετικό πείραμα που πήγε στραβά μεταμορφώνει τον πράο γορίλα σε ένα οργισμένο τέρας. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, όταν σύντομα αποκαλύπτεται πως υπάρχουν και άλλα ζώα-κυνηγοί που έχουν τροποποιηθεί με παρόμοιο τρόπο. Καθώς τα προσφάτως δημιουργημένα τέρατα διασχίζουν τη Βόρεια Αμερική καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους, ο Οκόγιε συμμαχεί με έναν αναξιόπιστο γενετικό μηχανικό για να φτιάξουν ένα αντίδοτο, μέσα σε ένα πεδίο μάχης που συνεχώς χειροτερεύει, όχι μόνο για να αποτρέψει μια παγκόσμια καταστροφή, αλλά και για να σώσει το τρομακτικό τέρας που ήταν κάποτε φίλος του.

Συνομωσία (περιπέτεια)

Η Άλις, πρώην ανακρίτρια της CIA, τώρα ζει μια φυσιολογική ζωή στο Λονδίνο. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν απέτυχε να ανακρίνει έναν κρατούμενο, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους. Όταν η CIA συλλαμβάνει κάποιον που έχει άμεσες πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, η Άλις καλείται πάλι να τον ανακρίνει. Ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα στο δρόμο για την Υπηρεσία θα την κάνει να καταλάβει ότι της την έχουν στήσει και τώρα θα πρέπει με κίνδυνο τη ζωή της να βρει τους συνωμότες και να αποτρέψει μια φονική βιολογική επίθεση στην πόλη.

Game night (κωμωδία)

Κάθε εβδομάδα, ο Μαξ (Μπέιτμαν) και η Άννι (ΜακΆνταμς) είναι πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού τους για επιτραπέζια παιχνίδια με φίλους. Αυτή τη φορά όμως, ο Μπρουκς (Κάιλ Τσάντλερ), ο χαρισματικός αδερφός του Μαξ, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη: τους προσκαλεί να πάρουν μέρος σ’ ένα παιχνίδι μυστηρίου γεμάτο δολοφονίες, κακοποιούς, ομοσπονδιακούς πράκτορες, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και παιχνιδιού δεν είναι τόσο ευδιάκριτα… Όπως, για παράδειγμα, όταν ο Μπρουκς πέφτει θύμα απαγωγής. Είναι αυτό μέρος του παιχνιδιού ή όχι; Αλλά καθώς οι έξι, ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί μεταξύ τους, παίκτες τα παίζουν όλα για όλα για να ξεδιαλύνουν την υπόθεση και να κερδίσουν, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ούτε “παιχνίδι” παίζουν, ούτε ο Μπρουκς είναι αυτό που φαίνεται να είναι…

Το κορίτσι στην ομίχλη (θρίλερ)

Βασισμένη στο πολυμεταφρασμένο ομώνυμο βιβλίο, η ταινία ακολουθεί την εξαφάνιση μιας 16χρονής κοπέλας της Άννα Λου από ένα μικρό χωριό στις Ιταλικές Άλπεις. Ο αινιγματικός αστυνομικός ερευνητής Βόγκελ καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο και σύντομα συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό. Δουλεύοντάς με εχθρό τον χρόνο και έχοντας να αντιμετωπίσει τα ξέφρενα Media, o Βόγκελ πρέπει να χρησιμοποιήσει ανορθόδοξες μεθόδους για να αποκαλύψει την αλήθεια, σε μία πόλη που τα κίνητρα είναι δυσδιάκριτα, τα γεγονότα διαστρεβλώνονται και όλοι είναι πιθανοί ύποπτοι.

Ένα ήσυχο μέρος (θρίλερ)

Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο τέρατα, υπερευαίσθητα στον παραμικρό θόρυβο, μια οικογένεια αναγκάζεται να ζει στην απόλυτη σιωπή προκειμένου να επιβιώσει. Οι μέρες περνούν και η απειλή πλησιάζει όλο και περισσότερο. Ακόμα και η ανάσα σου μπορεί να σημάνει το τέλος σου.

Ο ήλιος του μεσονυχτίου (αισθηματική)

Κινδυνεύοντας από την έκθεση στο φως του ήλιου, η 17χρονη Κέιτι περνάει την ημέρα της στο σπίτι συντροφιά με τον πατέρα της και την καλύτερή της φίλη. Τα βράδια όμως ο κόσμος της αλλάζει και γίνεται μαγικός: μπορώντας πλέον να κυκλοφορεί άφοβα, η Κέιτι περνά την ώρα της στον σιδηροδρομικό σταθμό, παίζοντας κιθάρα. Μια νύχτα, η μοίρα την ενώνει με τον Τσάρλι και οι δυο τους ερωτεύονται βαθιά κατά τη διάρκεια ενός ιδανικού καλοκαιριού. Η αγάπη θα τους αλλάξει για πάντα – μπορεί όμως το όνειρο να κρατήσει; Μια μοναδική ιστορία για τη δύναμη της θέλησης και του έρωτα.

The winter’s tale (παράσταση)

Η προσαρμογή του Christopher Wheeldon στο έργο του William Shakespeare έχει ως πρωταγωνιστές τους Lauren Cuthbertson and Ryoichi Hirano στους ρόλους της Hermione και του King Leontes, με τη Sarah Lamb και τον Vadim Muntagiro να επιστρέφουν στους ρόλους της Perdita και της Florizel. Η παραγωγή αυτή αποδίδει την ουσία της δραματικής αφήγησης του William Shakespeare, αντικρούοντας την έντονη ατμόσφαιρα του Sicilian court του King Leontes με το ζωντανό χρώμα και την μποέμικη γοητεία της Bohemia. Με πολύχρωμα κοστούμια και συναρπαστικά σκηνικά εφέ, η παραγωγή του Wheeldon αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα σύγχρονο κλασικό, χορευτικό δράμα.

Distant sky: Nick Cave live in Copenhagen (μουσική)

Μαγνητοσκοπημένη στη Royal Arena της Κοπεγχάγης τον Οκτώβριο του 2017, η συναυλία Distant Sky απαθανατίζει μια εξαιρετική και θριαμβευτική live ερμηνεία από τους Nick Cave & The Bad Seeds. Παρουσιάζοντας εξαιρετικές συνθέσεις από το νέο τους album “Skeleton Tree” σε συνδυασμό με παλαιότερες ιστορικές μουσικές συνθέσεις, οι πρώτες εμφανίσεις του συγκροτήματος σε 3 χρόνια προκάλεσαν τρομερό ενθουσιασμό στους οπαδούς, τους κριτικούς αλλά και στην ίδια την μπάντα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια βαθιά συναισθηματική σχέση όπου κι αν έπαιζαν. Η επιτυχημένη περιοδεία του συγκροτήματος ξεκίνησε στην Αυστραλία τον Ιανουάριο του 2017, προτού διασχίσει τις ΗΠΑ και τελειώσει στην Ευρώπη με την προβολή του Distant Sky σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες που συνδυάζουν την ποιότητα ήχου και εικόνας προσφέροντας στον θεατή μια ολοκληρωτική μουσική εμπειρία.

Ready player one (επιστημονικής φαντασίας)

Η ταινία διαδραματίζεται το 2045, με τον κόσμο στα όρια του χάους και της κατάρρευσης. Η ανθρωπότητα έχει βρει σωτηρία στο OASIS, ένα επεκτατικό σύμπαν εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από τον ευφυή και εκκεντρικό Τζέιμς Χάλιντεϊ (Μαρκ Ράιλανς). Όταν ο Χάλιντεϊ πεθαίνει, αφήνει την αμύθητη περιουσία του στο πρώτο άτομο που θα βρει ένα ψηφιακό Πασχαλινό αυγό, το οποίο έχει κρύψει κάπου στο OASIS, πυροδοτώντας έναν διαγωνισμό που καθηλώνει όλο τον κόσμο. Όταν ένας απίθανος νεαρός ήρωας με το όνομα Ουέιντ Ουότς (Τάι Σέρινταν) αποφασίζει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό, παρασύρεται σε ένα ιλιγγιώδες κυνήγι θησαυρού που αψηφά τους κανόνες της πραγματικότητας μέσα σε ένα φανταστικό σύμπαν μυστηρίου, ανακαλύψεων και κινδύνων.

 Στα προσεχώς (από τις 19 Απρίλη κι έπειτα)
  • Amityville: το ξύπνημα (τρόμου)
  • Ιστορίες φαντασμάτων (θρίλερ)
  • Royal opera house: Carmen (παράσταση)
  • Avengers: ο πόλεμος της αιωνιότητας (επιστημονικής φαντασίας)

 

HAVE FUN!

cinema GIF-source

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: dioni.co.uk

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!
Read More

Το Τρίγωνο των Βερμούδων #historybehindmystery

Λίγο αφου σούβλισες και χόρτασες τον οβελία, διάβασε τι συμβαίνει με το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων! Τελικά ισχύουν ό,τι ακούγονται, γράφονται και λέγονται ή είναι όλα ένας μύθος;

Το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού, όπου ένας αριθμός αεροσκαφών και πλοίων λέγεται ότι έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Διάφοροι αστικοί μύθοι έχουν αποδώσει αυτές τις εξαφανίσεις σε παραφυσική δραστηριότητα ή σε εξωγήινα όντα. Οι πλευρές του τριγώνου έχουν μήκος 1.000 ναυτικά μίλια η καθεμιά και το ύψος του είναι 886 μίλια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, πρόκειται περί μύθου, καθώς κανένα ίχνος κάποιου υπερφυσικού φαινομένου δεν εντοπίστηκε στον συγκεκριμένο χώρο, ύστερα από έρευνες.

921255b89eecc3db55992b43f72588fb

Πηγή Εικόνας: altsantiri.gr 

Η ιστορία ξεκινά από πολύ παλιά. Η κακή φήμη του φαίνεται πως ξεκίνησε από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος στις 8 Οκτωβρίου του 1492 έγραψε στο ημερολόγιό του ότι συμβαίνουν διάφορα περίεργα στην περιοχή, ιδίως με τις πυξίδες. Πολύ αργότερα όμως, τον Αύγουστο του 1800 δύο πλοία των ΗΠΑ, το «Ινσάρτζεντ» με 350 άντρες και το «Πίνεριγκ» με 90 άντρες, εξαφανίστηκαν με όλο τους το πλήρωμα στην περιοχή, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Από τότε πολλά άλλα σκάφη χάθηκαν με παρόμοιο μυστηριώδη τρόπο, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 1945 εξαφανίστηκαν πέντε αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα τύπου «Άβεντζερ» και ένα υδροπλάνο τύπου «Μάρτιν Μάρινερ». Το 1964, ο Vincent Gaddis έγραψε στο περιοδικό Argosy τα όρια του τριγώνου των Βερμούδων, δίνοντας τις κορυφές του ως Μαϊάμι, Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο και Βερμούδες. Οι επόμενοι συγγραφείς δεν ακολούθησαν απαραιτήτως αυτόν τον ορισμό. Μερικοί συγγραφείς έδωσαν διαφορετικά όρια και κορυφές στο τρίγωνο, με συνολική έκταση που κυμαίνεται από 1.300.000 έως 3.900.000 km2. Κατά συνέπεια, ο προσδιορισμός των ατυχημάτων που σημειώθηκαν μέσα στο τρίγωνο εξαρτάται από το ποιος συγγραφέας τους ανέφερε. Το Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Γεωγραφικά Ονόματα δεν αναγνωρίζει το Τρίγωνο των Βερμούδων. Η παλαιότερη πρόταση για ασυνήθιστες εξαφανίσεις στην περιοχή των Βερμούδων εμφανίστηκε σε άρθρο της 17ης Σεπτεμβρίου 1950 που δημοσιεύτηκε στο The Miami Herald (Associated Press) από τον Edward Van Winkle Jones.

twister GIF-source (1)

Πηγή εικόνας: yiannisbik.wordpress.com 

Όμως, το γεγονός που κατέστησε το Τρίγωνο των Βερμούδων ως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου ήταν η διάσημη Πτήση 19, για την ακρίβεια η εξαφάνισή της. Τον Δεκέμβριο του 1945, πέντε τορπιλοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού με έμπειρους πιλότους, ξεκινούν από την Φλόριντα για μια περιπολία ρουτίνας. Λίγο πριν την επιστροφή τους στην βάση, ο πύργος ελέγχου λαμβάνει παράξενα μηνύματα από τους πιλότους (ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και οι πυξίδες πηγαίνουν σαν τρελές), οι οποίοι δείχνουν αποπροσανατολισμένοι. Κατά μία εκδοχή το τελευταίο μήνυμα τους ήταν: «Φαίνεται να μπαίνουμε σε άσπρα νερά. Είμαστε εντελώς χαμένοι». Το τελευταίο μήνυμα αμφισβητείται αν έχει πράγματι καταγραφεί, ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών δεν βρέθηκαν ίχνη της Πτήσης 19. 

fl-dubious-history-flight-19-story

Πηγή Εικόνας: www.reader.gr 

Μια από τις χαρακτηριστικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το Τρίγωνο των Βερμούδων λέει ότι στα βάθη του κρύβεται η χαμένη Ατλαντίδα, γι’ αυτό και στα νερά του υπάρχουν μαρτυρίες ότι κρύβονται κρυστάλλινα αντικείμενα όπως μεγάλες πυραμίδες. Η θεωρία της Ατλαντίδας μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με μια άλλη δημοφιλή άποψη που λέει πως πίσω από το τρίγωνο των Βερμούδων κρύβονται εξωγήινοι (με τους οποίους βρίσκονταν ήδη σε επαφή οι κάτοικοι της Ατλαντίδας). Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι στην περιοχή του υπάρχει η πύλη που οδηγεί σε άλλους πλανήτες. Για την πύλη υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που μπορεί να οδηγεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο, ή σε μια άλλη διάσταση ή και στον κάτω κόσμο υποστηρίζουν άλλες θεωρίες, οι οποίες συνέχισαν την προσπάθεια να προσπαθούν να εξηγήσουν το πώς γίνεται τόσο μεγάλα πλοία και αεροπλάνα να εξαφανίζονται ξαφνικά χωρίς να αφήνουν ίχνη. 

Ωστόσο, εδώ μπαίνουν κάποιες άλλες εξηγήσεις, λίγο πιο πεζές κι επιστημονικές, όπως ότι οι αιφνιδιαστικές συνήθειες του καιρού στην περιοχή είναι ένας λόγος των εξαφανίσεων ή ότι αποδίδονται στις τεράστιες ποσότητες μεθανίου που πιθανόν να βρίσκονται συσσωρευμένες στον πυθμένα της θάλασσας και απελευθερώνονται απότομα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν φονικές φυσαλίδες. Κι αυτές όμως αμφισβητούνται. Πάντα άλλωστε υπάρχουν κι οι θεωρίες που λένε πως εσκεμμένα κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τα ανεξήγητα του Τριγώνου των Βερμούδων για να καλύψουν τις ύποπτες δραστηριότητές τους στην περιοχή -από πυρηνικές δοκιμές, μέχρι άλλα ακραία πειράματα. 

logan lerman GIF by 20th Century Fox Home Entertainment-source

Κι ενώ όλοι ασχολούνται με τους μύθους, ένας επιστήμονας ισχυρίζεται πως έχει «λύσει» το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων ή μάλλον υποστηρίζει πως δεν απαιτείται καν λύση αφού δεν υπήρξε ποτέ κανέναν μυστήριο. Ο Karl Kruszelnicki, του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ παρουσιάζει μια πολύ απλή εξήγηση που καταρρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας. 

Τα πλοία και τα αεροσκάφη εξαφανίζονται εξαιτίας ανθρώπινων λαθών κατά τον χειρισμό, εξαιτίας λάθος εκτιμήσεων, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με όλα τα άλλα πλοία και αεροσκάφη που χάνονται ανά τον κόσμο. Μάλιστα, η αιτία που ο αριθμός των εξαφανίσεων είναι μεγαλύτερος στην συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει με ένα πολύ απλό δεδομένο: πρόκειται για μια τεράστια έκταση 700.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, την οποία διασχίζει ένας πολύ μεγάλος -και μάλιστα μεγαλύτερος συγκριτικά με άλλες περιοχές- αριθμός πλοίων και αεροσκαφών. «Είναι κοντά στον Ισημερινό, κοντά σε ένα πλούσιο μέρος του κόσμου και έτσι κατά συνέπεια η κίνηση είναι μεγάλη» ανέφερε. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν συγκρίνουμε τον συνολικό αριθμό πλοίων και αεροσκαφών που έχουν εξαφανιστεί και τον αριθμό αυτών που «χάθηκαν» διασχίζοντας την συγκεκριμένη περιοχή, θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει τίποτε το ασυνήθιστο. 

Fantastic-Bermuda-Island

Πηγή Εικόνας: profinewsplanet.blogspot.gr 

Άλλοι επιστήμονες αποδίδουν τη συνεχή εξαφάνιση των πλοίων στους τεράστιους κρατήρες που υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας σ’ εκείνη την περιοχή. Μέσα από αυτούς εκρύγνυται μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου και μεθανίου και η δύναμη των εκρήξεων αυτών είναι η αιτία που τα νερά γίνονται πολύ επικίνδυνα για τα πλοία που ταξιδεύουν εκεί. Οι φονικές φυσαλίδες, δηλαδή, όπως προείπαμε, να είναι όντως ένας από τους λόγους που μπορεί το Τρίγωνο να μην είναι μύθος αλλά κάτι επιστημονικά φυσιολογικό.

Ό,τι και να ειπωθεί πάντως, οι επιστήμονες πρέπει να καταβάλουν υπέρτατες προσπάθειες για να καταρρίψουν όλους τους μύθους γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων, μιας και φαίνεται ότι ο κόσμος γοητεύεται από αυτούς περισσότερο από την πραγματικότητα. Ας μην παραλείψουμε και το γεγονός ότι η περιοχή έχει γίνει αφορμή για την κυκλοφορία πολλών ταινιών που έχουν αποφέρει πολλά χρηματικά ποσά στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Εσύ πίστεψε ό,τι θες, αλλά να ξέρεις πως πάντα θα υπάρχει το μυστήριο κι ο φόβος του Τριγώνου του Διαβόλου!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: politis.com.cy 

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!
Read More

Είσαι τ’ άλλο μου μισό…μα εγώ μισώ ο,τι χωρίζει!

«Ο καθένας λοιπόν από μας είναι κομμάτι ανθρώπου, σαν κομμένος από ένα στα δύο, όπως οι γλώσσες τα ψάρια, κι αναζητεί πάντοτε ο καθένας το κομμάτι που του λείπει»..είπε ο Πλάτωνας στο έργο του Συμπόσιο.

«Δεν είσαι τ’ άλλο μου μισό, εγώ μισώ ό,τι χωρίζει», λέει ο Μαχαιρίτσας στο τραγούδι του Εγωκεντρικός.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει μια θεωρία για τον έρωτα, το άλλο μισό, τη ζωή, τους ανθρώπους. Ώρες φιλοσοφικών αναζητήσεων με ένα ποτήρι κρασί, με έναν καφέ ή απλά με τον ίδιο μας τον εαυτό, καταλήγει στα συμπεράσματα ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την συντροφικότητα. Είτε ανήκουν στην κατηγορία του Πλάτωνα, είτε σε εκείνη του Μαχαιρίτσα, η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον που έχει ανάγκη την συντροφιά κάθε είδους είναι πια κοινή παραδοχή. Ακόμη και αν κάποιος πει ότι, «πιο καλή η μοναξιά, από εσένα που δεν φτάνω», ξέρει ότι δεν το πιστεύει. Τελικά ισχύει κάτι απ’ τις δυο ξεχωριστές φράσεις σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε;

white-box-570x258

 Πηγή εικόνας: eranistis.net 

Ξεκίνησα πιστεύοντας πως, κάπου σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει το άλλο μου μισό. Αυτό το μισό που μπορεί να με συμπληρώσει, να κουμπώσουν τα δάχτυλά του στα δικά μου και η δική του πλευρά να συμπληρώνει τη δική μου. Στην πορεία όμως είδα, ότι ΝΑΙ, μπορώ να κουμπώσω με περισσότερους από έναν ανθρώπους, με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετική σκοπιά με τον καθένα. Στην συνέχεια, αφού κατάλαβα ότι το άλλο μισό μάλλον δεν υπάρχει, ενστερνίστηκα την ανάγκη του να μην χρειάζεσαι μισά, αλλά να βγάζεις την δική σου προσωπικότητα ως εξέχουσα σε μια σχέση (ερωτική, φιλική, κοινωνική) και όποιος θέλει θ΄ ακολουθήσει. Αυτός ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς τελείωσε εξίσου άδοξα, καθώς είδα ότι έγινα αρκετά εγωιστική, θεωρώντας εμένα σωστή και τις συμπεριφορές των άλλων λάθος και πολλές φορές αταίριαστες με την δική μου.

Αφήνοντας τον χρόνο να περάσει και μη προσκολλώντας σε κάποιου είδους θεωρία, διαπίστωσα ότι βρήκα χρόνο για εμένα, για να εστιάσω σε πράγματα που ήθελα να κάνω, να εξελίξω κάποια άλλα, ενώ άφησα τον εαυτό μου να συμπεριφέρεται ελεύθερα μέσα στις διαπροσωπικές σχέσεις κάθε είδους. Και εκεί κατάλαβα ότι, αυτό που τελικά έχει σημασία, είναι να νιώθεις ότι είσαι ολόκληρος, αφήνοντας χώρο και χρόνο στους ανθρώπους και στα πράγματα, ώστε να μπουν στην ζωή σου. Όταν είσαι ολόκληρος, γεμάτος και ικανοποιημένος από εσένα, μπορείς να αποδώσεις και να δώσεις σε κάποιον άλλο. Γι’ αυτό κατέληξα στο ότι, τα μισά που ψάχνουμε, είναι το κομμάτι του εαυτού μας που θα βρούμε μέσα σε εμάς τους ίδιους απ’ τις πράξεις και τις εμπειρίες της ζωής μας.. και τότε θα είμαστε σε θέση να μοιραστούμε την ζωή μας με αυτούς που αξίζουν να είναι σε αυτή!

Αν θέλετε, αξίζει ν’ αφιερώσετε δυο λεπτά για να παρακολουθήσετε το βίντεο με τα όμορφα σκίτσα που περιγράφουν το μύθο!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: www.youtube.com 

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!
Read More

4+1 πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο

Όπως εδώ έχουμε ως παραδοσιακά έθιμα το σούβλισμα του οβελία την Κυριακή του Πάσχα και το τσούγκρισμα των αυγών, που όλες οι νοικοκυρές έχουν βάψει κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά και το ζύμωμα και πλάσιμο του τσουρεκιού και των κουλουριών, έτσι και όλες οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα. Μιας και ήρθε το Πάσχα και έχουμε μπει για τα καλά στο γιορτινό κλίμα, ψάξαμε και βρήκαμε μερικά από τα πιο παράξενα έθιμα που γίνονται τέτοιες μέρες σε όλον τον κόσμο.

#1. Βρετανία «Το φιλί βάσανο»

Σε ένα μέρος του μεγαλύτερου νησιού των Βρετανικών Νήσων, και συγκεκριμένα στην πόλη Χάνγκερφορντ, το έθιμο έχει ως εξής. Οι νεοσύλλεκτοι αστυνομικοί μαζεύουν όλους τους άνδρες της περιοχής στο Δημαρχείο και επιλέγουν δύο από αυτούς να φέρουν εις πέρας μια «αποστολή». Κάνουν το γύρο της πόλης παρελαύνοντας και μοιράζουν σε όλες τις γυναίκες που συναντούν στο δρόμο από ένα πορτοκάλι. Τι παίρνουν ως αντάλλαγμα;;; Ένα αθώο, χαριτωμένο φιλί. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια τέτοια παράδοση;

#2. Πολωνία, «Το ατελείωτο μπουγέλο»

b44c93d6d82f956f2b276835190d72a3

Στην Πολωνία, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα συνηθίζεται τα αγόρια να μπουγελώνουν τα κορίτσια. Το παράξενο αυτό έθιμο είναι γνωστό με την ονομασία Smingus-dyngus και χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Αν λοιπόν σκεφθείτε ποτέ να περάσετε τις ημέρες του Πάσχα στην Πολωνία καλό θα ήταν να είστε εφοδιασμένοι με γαλότσες, αδιάβροχα και μια έξτρα αλλαξιά.

#3. Σερβία «Το κόκκινο αυγό είναι συνώνυμο με την υγεία»

Αν και ορθόδοξη χώρα, στη γειτονική Σερβία, τα έθιμα δεν μοιάζουν με τα ελληνικά. Αρχικά, ο επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή δεν βγαίνει το βράδυ όπως συνηθίζεται εδώ, αλλά το απόγευμα. Δεν είναι στολισμένος με λουλούδια, απλώς τοποθετούνται πάνω του οι εικόνες που προσκυνούνται, και δεν πραγματοποιείται περιφορά του επιταφίου. Η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται οικογενειακά, όπως και στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη μέρα του Πάσχα είναι κανονικά εργάσιμη για τους Σέρβους. Ένα από τα λίγα έθιμα που είναι γνωστά γι αυτή τη βαλκανική χώρα είναι αυτό που ισχύει για το πρώτο κόκκινο αυγό. Το αυγό, λοιπόν, που βάφεται πρώτο κόκκινο φυλάσσεται στο σπίτι του ιδιοκτήτη μέχρι το Πάσχα της επόμενης χρονιάς και η φύλαξή του συμβολίζει την υγεία και την ασφάλεια για τον οικοδεσπότη και την οικεία του.

#4. Γαλλία «Η γιγαντιαία ομελέτα»

Haux-France-giant_easter_omelette1

Πηγή εικόνας: blog.kesari.in

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στην πόλη Haux της Γαλλίας, που αποτελεί διαμέρισμα του Μπορντώ, λαμβάνει χώρα ένα εντυπωσιακό και πρωτότυπο έθιμο. Αποτελούμενη από περίπου 4.500 αυγά στην κεντρική πλατεία φτιάχνεται μια τεραστίων διαστάσεων ομελέτα, γνωστή με το όνομα «ομελέτα του Ναπολέοντα», η οποία προορίζεται για 1.000 άτομα. Κατά την παράδοση, στο δρόμο προς τη νότια Γαλλία, ο Ναπολέων, συνοδευόμενος από το στρατό του, σταμάτησε σε ένα μικρό χωριό και δοκίμασαν ομελέτες. Την επόμενη μέρα, ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να φτιάξουν μια γιγαντιαία ομελέτα για ολόκληρο το στράτευμά του.

#5. Γερμανία «Το αυγόδεντρο»

TOPSHOTS-GERMANY-EASTER-EGGS-OFFBEAT

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Στην ανατολική Γερμανία, και συγκεκριμένα στην πόλη Saalfeld, το έθιμο που επικρατεί προέρχεται από την γνωστή οικογένεια Kraft. Εδώ και περίπου 50 χρόνια, κι ενώ ο Volker Kraft ονειρευόταν από παιδί ένα δέντρο στολισμένο από αυγά, είχε καταστήσει ως έθιμο να στολίζεται στον κήπο του σπιτιού τους μια μηλιά με πασχαλινά αυγά ζωγραφισμένα στο χέρι. Όλα ξεκίνησαν το 1965, όταν το ζεύγος Kraft ξεκίνησε να στολίζει το συγκεκριμένο δέντρο με μόλις 18 πλαστικά αυγά. Καθώς μεγάλωνε το δέντρο χρειάζονταν όλο και περισσότερα αυγά για να διακοσμηθεί. Μέχρι το 2015 κατάφεραν και συγκέντρωσαν πάνω από 10.000 ζωγραφισμένα αυγά.

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…
Read More

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Πάμπλο Πικάσο

Σαν σήμερα (8 Απριλίου) πεθαίνει στο Μουζέν της Γαλλίας ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους στην ιστορία. Ο Πάμπλο Πικάσο (Pablo Ruiz y Picasso) ήταν Ισπανός ζωγράφος γεννημένος στις 25 Οκτωβρίου του 1881 στη Μάλαγα. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διαμορφωτές της σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης, ενώ μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ θεμελίωσε τον κυβισμό. Ο πατέρας του Χοσέ Ρουίθ Μπράσκο ήταν επίσης ζωγράφος και καθηγητής σχεδίου.

DE00050_0

Πηγή εικόνας: museoreinasofia.es

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υποστήριξε τον κομμουνισμό, ενώ από το 1944 αποτελούσε μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ήταν αντιφασίστας. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από παιδί, ενώ σε ηλικία 14 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Τα πρώτα του έργα τα υπέγραφε ως Ρουίθ Μπλάσκο, αλλά από το 1901 άρχισε να υπογράφει ως Πικάσο χρησιμοποιώντας το επώνυμο της μητέρας του, Μαρία Πικάσο. Το 1897 το έργο του «Επιστήμη και Συμπόνοια» έτυχε σημαντικής διάκρισης στην έκθεση Καλών Τεχνών της Μαδρίτης.

the-weeping-woman

Πηγή εικόνας: pablopicasso.org

Το 1904, σε ηλικία 23 ετών, ο Πικάσο μετακομίζει μόνιμα στο Παρίσι, όπου έρχεται σε επαφή με πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Ματίζ και ο Μιρό. Από το 1912 τα έργα του γίνονται όλο και πιο γνωστά. Ο Πικάσο ως καλλιτέχνης, καθώς πέρα από ζωγράφος ήταν γλύπτης, χαράκτης και δραματουργός, ενώ έγραψε και ποιήματα,  υπήρξε ιδιαίτερα πολύπλευρος και γι αυτό το λόγο το έργο του χωρίζεται συνήθως σε περιόδους. Η εφευρετικότητα και η ευχέρειά του για πειραματισμούς δυσχεραίνουν την κατάταξή του σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική κατηγορία.

girl-before-a-mirror

Πηγή εικόνας: pablopicasso.org

Το πιο γνωστό και ίσως το πιο σημαντικό απ όλα τα έργα του είναι μάλλον η «Γκουέρνικα», ένα έργο που απεικονίζει τον βομβαρδισμό της ισπανικής πόλης Γκουέρνικα, και καταγγέλλει τα εγκλήματα κατά του λαού στον ισπανικό εμφύλιο.

pablo-picasso-928x435

Πηγή εικόνας: 5minutebiographies.com

Ο Πάμπλο Πικάσο πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών στις 8 Απριλίου του 1973.

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: ng.hu

Μάγδα Αλμπούρα

About Μάγδα Αλμπούρα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κολλημένη με τη μουσική, σίγουρα θα την έχετε πετύχει σε κάποιο event, καθώς δεν αφήνει συναυλία για συναυλία. Μεγάλο όνειρο της είναι ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική.
Read More

Νηστίσιμο Κλαμπ Σάντουιτς!

Η τελευταία ημέρα της νηστείας έφτασε, αλλά πριν πέσετε με τα μούτρα στη μαγειρίτσα και το αρνί, προετοιμαστείτε για να δοκιμάσετε μια νέα εκδοχή του κλαμπ σάντουιτς. Διαφορετικό κι ιδιαίτερο μεν, νόστιμο και υγιεινό δε. Σημειώστε τα υλικά, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε όλα στο σπίτι και ξεκινήστε το τελευταίο νηστίσιμο μαγείρεμα μαζί με το Cosmogony.

Υλικά για 2 μερίδες

6 φέτες ψωμί ολικής άλεσης

200 γραμ. μανιτάρια

1 μικρό κρεμμύδι

2 φύλλα μαρούλι

1 ντομάτα

2 αβοκάντο

Χυμό από 1 λάιμ

3 κ.σ. μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο

Μπαλσάμικο

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε τη μουστάρδα, τα μυρωδικά (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη) και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Αφού κόψετε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια και σε μικρά κυβάκια τα κρεμμύδια, ξεκινήστε να τα σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

3-cut-mushrooms

Πηγή εικόνας: www.couponclippingcook.com 

Αλατοπιπερώστε και ρίξτε το μπαλσάμικο, ανακατέψτε τα όλα μαζί για λίγο ώστε να τραβήξουν τα μανιτάρια τη γεύση και τη μυρωδιά από το μπαλσάμικο και τραβήξτε τα από τη φωτιά. Λιώστε τα αβοκάντο σε ένα μπολ και ανακατέψτε το με το χυμό λάιμ, το αλάτι και το πιπέρι. Κόψτε σε λεπτές φέτες την ντομάτα και ρίξτε από πάνω λίγο αλάτι. Φρυγανίστε τις φέτες του ψωμιού και ξεκινήστε το στήσιμο του σάντουιτς. Στη πρώτη φέτα αλείφετε αβοκάντο, βάλτε μια φέτα ντομάτα και ένα φύλλο μαρουλιού. Στη δεύτερη φέτα αλείφετε τη μουστάρδα και βάλτε τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια και κλείνετε με τη τρίτη φέτα. Ετοιμάζετε και το δεύτερο σάντουιτς και η συνταγή ολοκληρώθηκε.

Καλή σας απόλαυση και καλό Πάσχα από την ομάδα του Cosmogony!

Ραντεβού στις επόμενες συνταγές!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: www.foodie-ness.com 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".
Read More
Load More