To snooze or not to snooze?

«Πέντε λεπτά ακόμη…». Η φράση που συνοδεύει τα περισσότερα πρωινά ξυπνήματα και ηλικιακές διακρίσεις δεν κάνει. Είτε πρόκειται για σχολείο,δουλειά,άλλες υποχρεώσεις,το πρωινό ξύπνημα ήταν και παραμένει ένα βάσανο. Και αν το ξυπνητήρι είναι ο εχθρός του ύπνου,το snooze είναι ο εχθρός του ξυπνητηριού. Αυτό το μαγικό κουμπάκι που μας εξασφαλίζει αυτά τα υπερπολύτιμα  5,10,15,30… παραπάνω λεπτά ύπνου. Και ενώ εκείνη τη στιγμή πιστεύουμε πως αυτά τα παραπάνω λεπτά ύπνου θα κάνουν τη διαφορά,όσες φορές κι αν πατήσουμε το snooze – που ενίοτε είναι αρκετές – ξυπνάμε το ίδιο κουρασμένοι. Τι γίνεται επομένως με το snooze;

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά: το snooze, όσο κι αν μας ικανοποιεί η αίσθηση ότι θα αναβάλουμε το πρωινό ξύπνημα και θα έχουμε λίγο χρόνο χουζουρέματος παραπάνω, δεν παύει να είναι μία αναβολή…και μία πολλή κακή διακοπή του ύπνου μας. Ο ύπνος έχει κάποιες φάσεις, η αντιστροφή των οποίων συμβαίνει όταν το σώμα ετοιμάζεται να ξυπνήσει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν μας παίρνει ο ύπνος, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και η επαναφορά της ξεκινάει αυτόματα περίπου δύο ώρες πριν το σώμα είναι έτοιμο να ξυπνήσει και να ξεκινήσει μία καινούρια μέρα. Όταν λοιπόν χτυπάει το ξυπνητήρι κι εμείς πατάμε το snooze, ο εγκέφαλος μας λαμβάνει το λανθασμένο σήμα ότι δεν χρειάζεται να θέσει το σώμα σε διαδικασία επαγρύπνησης ακόμη. Η θερμοκρασία του σώματος παραμένει χαμηλή, τα πέντε λεπτά αναβολής δεν επαρκούν ώστε να εισέλθουμε σε μία παραγωγική φάση ύπνου που όντως θα μας ξεκουράσει,με αποτέλεσμα κάθε επόμενο snooze να μας βρίσκει όλο και πιο νυσταγμένους και να κάνει το κρεβάτι μας να φαντάζει το πιο ζεστό και φιλόξενο μέρος στον πλανήτη.

Woman Turning Off The Alarm

Από επιστημονικής άποψης είναι πλέον αποδεδειγμένο πως το snooze περισσότερο κακό παρά καλό κάνει. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η τόσο γλυκιά αναβολή μας επηρεάζει αρνητικά σωματικά και ψυχολογικά,καθώς κατά τη διάρκεια της μέρας έχουν παρατηρηθεί εναλλαγές διάθεσης, πονοκέφαλοι, νευρικότητα, ενώ κάποιοι αναφέρουν πως ξυπνούν πολύ πιο κουρασμένοι απ΄όσο ήταν όταν έπεσαν για ύπνο. Κι επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, κάποιοι επίσης υποστηρίζουν πως αυτή η αναβλητική διάθεση μας ακολουθεί καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας μας, μειώνοντας την παραγωγικότητά μας.

gallery

Η λύση του προβλήματος είναι φαινομενικά απλή: να σταματήσουμε να πατάμε το snooze.Επειδή όμως οι κακές συνήθειες ποτέ δεν μας έκαναν την χάρη να κόβονται εύκολα,η θεωρία είναι πιο εύκολη από την πράξη. Παρ’όλα αυτά όμως, υπάρχουν κάποια tips που μπορούν σταδιακά να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις αναβολές!

1. Βάλτε ήχο ξυπνητηριού ένα κομμάτι που σας αρέσει

Και με αυτό δεν εννοούμε φυσικά κλασική μουσική η τον ήχο της βροχής που πέφτει. Διαλέξτε ένα ξεσηκωτικό κομμάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση όταν το ακούτε και σας γεμίζει ενέργεια. Επίσης, φροντίστε να αλλάζετε τον ήχο κάθε λίγους μήνες, καθώς έχουμε μια τάση να βαριόμαστε τους ήχους κλήσεις μας, ακόμη κι αν πρόκειται για το ξυπνητήρι, αλλά και να συνηθίζουμε στον ήχο αυτό,ο οποίος σταδιακά δεν θα μας “ξυπνάει” με τον ίδιο τρόπο.

2. Go old school

Οκ….τα κινητά και τα ξυπνητήρια τους είναι μια τρομερή ευκολία. Κυρίως επειδή διαθέτουν το snooze. Κατά τα άλλα και ένα παραδοσιακό ρολόι με ξυπνητήρι μπορεί να κάνει την δουλεία του άψογα, με την μόνη διαφορά πως αν το κλείσουμε και μας πάρει ο ύπνος, το πιο πιθανό είναι να μην ξαναξυπνήσουμε εγκαίρως για να προλάβουμε όσα έχουμε να κάνουμε. Ακούγεται αρκετά βάρβαρο, αλλά αν αποφασίσετε να το εφαρμόσετε θα εκπλαγείτε πόσο προσαρμοστικό ον είναι ο άνθρωπος. Το ότι θα την πατήσουμε μερικές φορές όμως είναι δεδομένο

3. Ρύθμισε την ώρα λίγο πιο αργά

Για όσους θεωρούν το παραπάνω αρκετά παρεμβατικό, υπάρχει και η άλλη λύση: ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας σε κάποια ώρα που να ξέρετε πως, αν δεν σηκωθείτε αμέσως,θα αργήσετε, έστω κι αν υπάρχει η δυνατότητα του snooze. Διότι, ας το παραδεχτούμε, όταν ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας, υπολογίζουμε και αυτά τα “10 λεπτά ακόμη'” ύπνου που θέλουμε,άσχετα που ποτέ κανένας δεν τα τήρησε.

4. Να έχεις πάντα κάτι που να σε κάνει να ανυπομονείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Αρκετά θεωρητικό για tip, ίσως όμως να είναι και το πιο σημαντικό απ’όλα. Το να υπάρχει κάτι στη ζωή σου που σε ενθουσιάζει, που σου δίνει δύναμη και ενέργεια, είναι από μόνο του αρκετό,όχι μόνο για να κόψεις το snooze και να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, αλλά και για να αντισταθμίζει όλες εκείνες τις φορές που το κρεβάτι θα φαντάζει το ιδανικό μέρος για να περάσεις τη μέρα σου.

Πηγή Εξωφύλλου: www.pexels.com 

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.
Read More

Ζήσε την απόλυτη 360 εμπειρία στο ViRtuality στο The Mall Athens

To ViRtuality είναι ένας καινοτόμος χώρος στην είσοδο του The Mall Athens που προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες βασισμένες στην εικονική πραγματικότητα. Έχεις τη δυνατότητα να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια και να ταξιδέψεις σε αυτόν μέσω μιας 360 εμπειρίας που μπορείς να πετάξεις και να ζήσεις την απόλυτη ψευδαίσθηση χωρίς πρέπει και μη, χωρίς όριο!

64824466_431257847461802_8417027905971814400_n

Προκειμένου να το ζήσεις αυτό, θ’ ανέβεις το εκρηκτικό HURRICANE 360. Δεν πρόκειται για ακόμη μία VR εμπειρία, αλλά είναι ό, τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, καθώς συνδυάζει την τεχνολογία VR και το συναρπαστικό συναίσθημα μιας διαδρομής με Roller Coaster. Οι υψηλές τεχνολογίες αιχμής στο μηχανισμό κίνησης, ο σχεδιασμός των γραφικών και ο συγχρονισμός είναι τα τρία βασικά στοιχεία του HURRICANE 360 που θα σε κάνουν να μη θες να κατέβεις και να δοκιμάσεις όλες τις πίστες.

65726994_598978507178119_463238898915475456_n

Μέσα σε 3 μόνο λεπτά έντονης αδρεναλίνης θα βιώσεις την αίσθηση μιας περιστροφής 360 μοιρών ανάμεσα σε 4 διαφορετικές πίστες. Κάθε μία πίστα σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις δύο, τρεις ή τέσσερις περιστροφές 360 μοιρών και πίστεψέ με, είναι πραγματικά εκτονωτικό και άκρως ασφαλές, αφού τα μέλη του χώρου σου εξασφαλίζουν τα απαραίτητα εφόδια που θα χρειαστείς για να ζήσεις την εμπειρία χωρίς κανένα φόβο.

65926413_2041545752819667_6184409862907101184_n

Αν παρ’ όλα αυτά δε θες να το τολμήσεις ή είσαι σκεπτικός, μπορείς να ζήσεις την εμπειρία του Video Flip. Το Video Flip ζωντανεύει τις εικόνες με τη μορφή ενός βιβλίου! Απόλαυσε 10 δευτερόλεπτα δημοσιότητας, δημιουργώντας ένα σύντομο βίντεο που μετατρέπει τις φωτογραφίες σου σε κινούμενα σχέδια. Οι φωτογραφίες αυτές συνθέτουν το βιβλίο που στο τέλος μπορείς να πάρεις μαζί σου.

66330617_2420163618250049_7629412469609332736_n

Μέσω του χώρου στο The Mall Athens, μπορείς να ενημερωθείς επίσης και για όλα τα ταξίδια που οργανώνει το World Party Traveller και να ρίξεις μια εικονική ματιά στο Museum of Illusions Athens και στο AERODIUM Athens. Μπορείς ακόμη να αγοράσεις προϊόντα τεχνολογία, gadgets και αυθεντικά wearabes και αξεσουάρ Samsung.

Η τιμή για το HURRICANE 360  είναι στα 6 ευρώ, ενώ για το Video Flip στα 4,5 ευρώ. Ο χώρος είναι ανοιχτός κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ και κάθε Κυριακή από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μπεις στο www.virtualityathens.gr 

Καλά να περάσεις! 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: virtualityathens.gr

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!
Read More

Στην Ύδρα ο Μπόνο των U2

Στιγμές χαλάρωσης απολαμβάνει στην Ύδρα ο αγαπημένος τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος U2, Μπόνο.

Ο τραγουδιστής μαζί με τη σύζυγό του, τα παιδιά του και μερικούς φίλους ταξίδεψαν στην Ύδρα, ενώ δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν το σπίτι του Λέοναρντ Κοέν και να φωτογραφηθούν στην εξώπορτα.

Ο διάσημος τραγουδιστής μοιράστηκε το στιγμιότυπο των διακοπών του στο Instagram.

Ο λόγος που επισκέφτηκε το ελληνικό νησί

Την καλοκαιρινή φωτογραφία συνόδευσε με τους στίχους του τραγουδιού «Bird on the Wire», ενώ στην ανάρτηση αναφέρει πως πήγαν στο σπίτι του Κοέν για «προσκύνημα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Λέοναρντ Κοέν έφυγε από τη ζωή το 2016. Ο καλλιτέχνης είχε αγοράσει ένα σπίτι του 19ου αιώνα στην Ύδρα, το  Σεπτέμβριο του 1960. 

Πηγή Εξωφύλλου: news.sky.com 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".
Read More

Δέκα ιδέες για θρεπτικά καλοκαιρινά smoothies

Τώρα που ζέστες έχουν «σφίξει» για τα καλά, όλοι επιζητούμε την κατανάλωση πολλών υγρών. Αυτή την ανάγκη μας, καλύπτουν τα smoothies τα οποία, σε αντίθεση με τα milkshakes και τα cocktails, είναι και υγιεινά. Τα smoothies, αποτελούν συνδυασμό φρούτων ανακατεμένα με γιαούρτι ή γάλα στο μπλέντερ και είναι πλούσια σε βιταμίνες, καθώς σε ασβέστιο. 

Το Cosmogony σας προτείνει δέκα καλοκαιρινές ιδέες για θρεπτικά και νόστιμα smoothies.

Smoothie με γεύση σοκολάτας
Θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
φύλλα μέντας
πάγο

img_7842

Smoothie με ροδάκινο
2 ροδάκινα

½ φλιτζάνι γιαούρτι 0-2% λιπαρά με γεύση ροδάκινο
½ ποτήρι γάλα 0-1.5% λιπαρά ή γάλα αμυγδάλου
πάγο

1814104

Smoothie με καρπούζι και μπανάνα
2 φλιτζάνια καρπούζι

1 μικρή μπανάνα
1 φλιτζάνι γιαούρτι 0-2% λιπαρά
¼ ποτηριού χυμό cranberry
πάγο

beverage-cold-delicious-1935946

Smoothie με πεπόνι και καρπούζι
1 ½ φλιτζάνι καρπούζι

1 φλιτζάνι πεπόνι
½ φλιτζάνι γιαούρτι 0-2% λιπαρά
¼ ποτηριού χυμό πορτοκάλι
πάγο

banana-berries-berry-775031

Smoothie με ανανά, mango και δυόσμο
1 mango

1 φλιτζάνι ανανά
1 μικρή χούφτα φύλλα δυόσμου
½ ποτήρι νερό
πάγο

banana-berries-berry-775032

Smoothie με μήλο, μπανάνα και μέλι

1/3 φλιτζάνι γάλα 1,5%
1/2 μήλο
1/3 μπανάνα
1 κ.γ. μέλι
πάγο

maxresdefault-1-2-2-1@2x

Smoothie με μπανάνα και βερίκοκο
1 μπανάνα
1 βερίκοκο
½ ποτήρι γάλα
1 κουταλιά του γλυκού ταχίνι με κακάο
κανέλα
καρύδα
πάγο

smoothies_spring_680_4-3

Smoothie με μπανάνα, φράουλα και μπισκότο
½ ποτήρι γάλα

½ μπανάνα
6 μικρές φράουλες
1 μπισκότο ολικής άλεσης
πάγο

smoothies_590_2

Smoothie με μπισκότο και παγωτό 
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα

1 φλιτζάνι παγωτό της αρεσκείας σας
4 μπισκότα cookies με σοκολάτα, θρυμματισμένα
πάγο

milkshake-mpananas-4

Smoothie με ακτινίδιο και μέλι 
2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 πράσινο μήλο, ψιλοκομμένο
1 ακτινίδιο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
πάγο

antioxidant-beverage-blended-1869802

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή Εξωφύλλου:www.pexels.com 

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…
Read More