Το θησαυροφυλάκιο Fort Knox #historybehindmystery

Η στήλη μας συνεχίζεται δίνοντας πληροφορίες για το θησαυροφυλάκιο Fort Knox στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Πολλοί ίσως δεν το έχουν ακουστά, αλλά πρόκειται για το ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου και πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, ασφαλίζουν εκεί τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Επίσης, πολλές χώρες διασφαλίζουν και … άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως τα διαμάντια του αγγλικού στέμματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Goldfinger_-_Flyover_Fort_Knox

Πηγή Εικόνας: jamesbond.wikia.com

Η οροφή και οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από παχιές πλάκες γρανίτη και η πόρτα του χώρου όπου φυλάσσεται ο χρυσός ζυγίζει 20 τόνους. Για ν’ ανοίξει, απαιτείται η παρουσία πολλών ατόμων, που το καθένα τους γνωρίζει ένα μόνο μέρος του κωδικού της κλειδαριάς. Το όλο οικοδόμημα αντέχει ακόμα και την έκρηξη πυρηνικής βόμβας. Το Fort Knox στην ουσία είναι σαν φυλακή υψίστης ασφαλείας με μικρά παράθυρα και διαδρόμους που οδηγούν σε δωμάτια το επίπεδο των οποίων είναι βαθιά χωμένο κάτω από την γη. Ο περίβολος του θησαυροφυλακίου είναι περιφραγμένος με τοίχο από παχιές πλάκες γρανίτη ενώ προστατεύεται και από αλλεπάλληλες σειρές συρματοπλεγμάτων. Το όλο συγκρότημα παρακολουθείται από δορυφόρο.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του το 2009 υπολόγισε τα συνολικά αποθέματα χρυσού σε 8.965 τόνους. Με εμπορική τιμή χρυσού γύρω στα 1100 $/ουγγιά, αυτά τα αποθέματα χρυσού υπολογίζεται πως αξίζουν περί τα 358 δις δολάρια. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ποσότητα του χρυσού αυτού, καθώς δεν έχει γίνει κανονική επιθεώρηση του θησαυροφυλακίου από το 1950. 

Fort-Knox (1)

Πηγή Εικόνας: wallstreetdaily.com

Μολονότι ο τελευταίος έλεγχος των αποθεμάτων χρυσού στο Fort Knox έγινε πρόσφατα, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το Κεντρικό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ εξακολουθούν. Για το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου οι απόψεις διίστανται. Αν η ερώτηση έχει αποδέκτη την αμερικανική κυβέρνηση, τότε η απάντηση είναι ότι υπάρχουν περίπου 5.000 τόνοι χρυσού. Αν όμως ρωτήσει κανείς γερουσιαστές, δημοσιογράφους, ερευνητές και κυρίως συνωμοσιολόγους, θα υποστηρίξουν πως είναι παντελώς ή σχεδόν άδειο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1974, κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα δημοσιογράφων πέρασαν την κεντρική πύλη του στρατοπέδου και επιθεώρησαν τους τόνους χρυσού. Η προηγούμενη καταγραφή των αποθεμάτων είχε γίνει το 1953 επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στο 5% του χρυσού που εξετάστηκε δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα έρευνας κανένας ανεξάρτητος ερευνητής, με αποτέλεσμα ο μόνος εγγυητής για την ύπαρξη ή μη χρυσού στο Fort Knox να είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Έκτοτε, κανείς δεν είχε καταφέρει να εισέλθει στο κτήριο και κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει πραγματικά τι περιλαμβάνει το θησαυροφυλάκιο. Ακόμα και όσοι γερουσιαστές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, μετά από μέρες πήραν αρνητική απάντηση. Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση του γερουσιαστή Ρον Πολ, ο οποίος είχε καταθέσει τροπολογία για την καταγραφή των αποθεμάτων.

US-Bullion-Depository-official-photo-1024x819

Πηγή Εικόνας: usmint.gov

Μια πληθώρα επίσημων πηγών υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τμήματα του χρυσού της με τα αποθέματα να φτάνουν περίπου τους 5.000 τόνους χρυσού από τους 20.000 που καταγράφηκαν το 1953. Ο επιχειρηματίας Έντουαρντ Ντάρελ, αναλύοντας ισολογισμούς, είχε καταλήξει στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ότι μόνο 1.000 τόνοι παρέμεναν στο θησαυροφυλάκιο, ισχυρισμός που δεν έχει διαψευστεί με κατηγορηματικό τρόπο. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο επίσης ότι αρκετές κυβερνήσεις ξεπουλούσαν συχνά μεγάλες ποσότητες χρυσού στην παγκόσμια αγορά για να χειραγωγήσουν τις τιμές του. Έτσι, ένας νέος πιθανός έλεγχος θα κατέγραφε δραστική μείωση των αποθεμάτων και θα εξέθετε την οικονομία των ΗΠΑ.

Τελευταίες πηγές αναφέρουν πως τον Νοέμβριο του 2017, η περιουσία του Fort Knox ισοδυναμούσε με 4.593 τόνους χρυσού. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών έφτανε τα 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου 2,5 φορές περισσότερο χρυσό από την αμέσως επόμενη χώρα που είναι η Γερμανία. Η ποσότητα χρυσού των Γερμανών, με τον τελευταίο έλεγχο να έχει γίνει το 2014, εκτιμάται στους 3.380 τόνους. Οι ΗΠΑ ξεπερνούν τους οκτώ χιλιάδες τόνους με αποθέματα και εκτός Fort Knox.

5669de3172f2c10f0f8b4a9f-1920-960

Πηγή Εικόνας: businessinsider.com

Εξαιτίας των ασαφών διακηρύξεων του επίσημου κράτους και της απροθυμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκαλύψει στοιχεία και ευρήματα σχετικά με το αν υπάρχουν πράγματι αποθέματα χρυσού στο Fort Knox, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το κτήριο να διαθέτει μικρότερες ποσότητες χρυσού ή να είναι ακόμα και άδειο, όπως ισχυρίζεται o βραβευμένος δημοσιογράφος Μπιλ Στιλ. Στην τελευταία αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, ο 62ος και νυν Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Κεντάκι Ματ Μπέβιν δήλωσε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι το θησαυροφυλάκιο είναι εξαιρετικά ασφαλισμένο. Ο χρυσός είναι ασφαλής». Όσο πάντως δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα, αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό του Fort Knox θα παραμένει μυστήριο και μια διάσημη θεωρία συνωμοσίας.

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: rightandup.com

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!
Read More

Το brunch που θα σε κάνει να πεις…Oh mama!

Επιστροφή στην Αθήνα = Επιστροφή στην καθημερινότητα, στη δουλειά, την σχολή και τις ασχολίες της πόλης. Αντί να το σκέφτεσαι με θλίψη και νεύρα, μπορείς να μετατρέψεις τα συναισθήματα αυτά σε προσμονή για μια νέα και δημιουργική σεζόν. Και τι πιο δημιουργικό απ’ το να βρεις νέο στέκι να περνάς τα πρωϊνά του σουκου σου στην Αθήνα, τρώγοντας γευστικές δημιουργίες και απολαμβάνοντας την πρώτη γουλιά καφέ για να ξυπνήσεις;

41678495_269637307218228_7169722175753027584_n

Το όνομα του; Oh Mama. Βρίσκεται στην καρδιά της Γλυφάδας και έχει έρθει για να μείνει. Μοντέρνος χώρος από μέσα προς τα έξω. Με διαρρύθμιση σπιτιού, τα τραπέζια και stands που βρίσκονται στην μπροστινή αυλή, σε προδιαθέτουν για ήρεμα πρωινά και συζήτηση σε αναπαυτικά καθίσματα. Όσο προχωράς και μπαίνεις στον κυρίως χώρο, το σκηνικό παραμένει χαλαρό, εμφανώς πιο επιβλητικό αλλά συνάμα ζεστό.  Πίσω απ’ τα τραπέζια εκτείνεται το μπαρ και στ’ αριστερά υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί στον πάνω χώρο, δηλαδή το μπαλκόνι, όπου έχει διαμορφωθεί σε έναν όμορφο χώρο με κούνια, τραπεζάκια και φυτά, έτοιμο να σε φιλοξενήσει όταν ο καιρός είναι καλός και θέλεις το φως του ήλιου να σε ζεστάνει!

41700969_2158757977713103_6836888572822290432_n

Και αφού πλέον μιλήσαμε για τον χώρο, περνάμε στο καίριο ζήτημα! Το φαγητό. Το μενού περιλαμβάνει αλμυρές και γλυκές προτάσεις με μοναδικούς συνδυασμούς. Για να μη μακρηγορήσω θα σου δώσω τις εξής επιλογές, τις οποίες δοκιμάσαμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα – είναι τόσοι οι γευστικοί συνδυασμοί, που εμείς θα σου πούμε τα βασικά, αν ξεχάσουμε και κανένα υλικό μη μας ρίξεις φταίξιμο, είχαμε παρασυρθεί γευστικά.-

41671499_251630362162931_3599708834915942400_n

Έχουμε και λέμε: Αλμυρή βάφλα με μπέικον, τσένταρ και τηγανητό αυγό. Μπέργκερ με κοτόπουλο ή μπιφτέκι, scrambled eggs με ελαφριά σως, γλυκά και αλμυρά pancakes και φυσικά πιο υγιεινές προτάσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα, όπως γιαούρτι με βρώμη ή θρεπτικά smoothies. Και επειδή πολλές φορές τα λόγια είναι περιττά, ας μιλήσουν οι εικόνες από μόνες τους! Voila!

41682224_2068197770162118_5557209359106179072_n

 41672025_297006957557268_7667744610344501248_n

Oh Μama: Κύπρου 48, Γλυφάδα

 210 8986049

Oh Mama

 

Πηγή εικόνων: Προσωπικό αρχείο

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!
Read More

Ανοίγουν τα σχολεία…!

Όπως κάθε χρόνο έρχεται αυτή η… απαίσια να την πω; Άθλια να την πω; Η χειρότερη, θα πω, ημέρα για όλα τα παιδιά (ελάτε, παραδεχτείτε το, δεν χαιρόταν ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ που άνοιγαν τα σχολεία, τουλάχιστον εγώ δεν ήξερα κάποιον). Φωνές, κλάματα, νεύρα και γκρίνια είναι μερικά από τα συναισθήματα που κυριαρχούν όχι μόνο αυτές τις μέρες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς! (μέχρι να φτάσει πάλι το επόμενο καλοκαίρι και να ξεδώσουν). Ο μόνος τρόπος να παρηγορηθούν κάπως, είναι που θα βρεθούν πάλι με τους φίλους τους (και πάλι δεν σώζεται βέβαια, αλλά τέλος πάντων). Οι γονείς, βέβαια, έχουν τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα.

(Εντάξει αστειεύομαι, δεν κάνουν και πάρτυ όπως φαίνεται στο παραπάνω βιντεάκι). Πάντως δεν τα βάφουν μαύρα, όπως τα παιδιά τους. Ναι μεν έχουν άγχος και προβληματίζονται με τα έξοδα των φροντιστηρίων, και όχι μόνο, αλλά είναι ικανοί και άξιοι να τα βγάλουν πέρα όπως κάνουν κάθε χρόνο! Και φυσικά καμαρώνουν για την πρόοδο των παιδιών τους και για το πόσο μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο (ναι, ναι… η κλασική ατάκα «Πω πω, πότε πήγε π.χ Λύκειο; Πώς περνάνε τα χρόνια;» Οκ, όλοι το έχουμε πει αυτό κάποια στιγμή).

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι, φυσικά, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για την οποία όλη η ομάδα του Cosmogony θέλει να ευχηθεί καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά, υπομονή και ηρεμία στους γονείς τους και καλή επιτυχία σε όσους δίνουν Πανελλήνιες φέτος!!!

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: oraiokastronea.com

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…
Read More

“Ποιός είπε ότι το καλοκαίρι τελειώνει το Σεπτέμβρη;”

Και κάπου εδώ το καλοκαίρι τελειώνει. Οι άδειες τελειώνουν, τα σχολεία αρχίζουν, οι φοιτητές ξεχύνονται ξανά στα έδρανα να σώσουν οτιδήποτε σώζεται και σε λίγο καιρό αυτό το καλοκαίρι που πέρασε θα αποτελέσει μια ακόμα ανάμνηση. Αυτό το συναίσθημα της ελευθερίας που νιώθεις στις διακοπές χωρίς άγχος, χωρίς ξυπνητήρι, χωρίς να χρειάζεσαι τέσσερα φούτερ για να ζεσταθείς αλλά μονάχα ένα μαγιό, θάλασσα, ήλιο και καλή παρέα. Θα γελάσεις, θα περάσεις καλά χωρίς το άγχος του “αύριο δουλεύω”, χωρίς τίποτα, μονάχα εσύ και η απόλυτη ελευθερία.

Πηγή εικόνας: vectorstock.com

Τι είναι αυτό που κάνει όμως το καλοκαίρι τόσο ξεχωριστό από τις άλλες εποχές; Η θάλασσα, ο ήλιος είναι εκεί και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, όχι το ίδιο βέβαια, αλλά δεν φεύγουν πότε. Είναι το συναίσθημα που χαρακτηρίζει μια εποχή και όχι και τόσο ο εκάστοτε μήνας που διανύουμε. Είσαι εσύ που αλλάζεις. Ξεφεύγεις από τη ρουτίνα, δεν σε απασχολεί η καθημερινότητα. Είναι οι διαφορετικές εικόνες, το νέο που σε ενθουσιάζει. Εκεί δεν υπάρχει άγχος, υποχρεώσεις, δουλειά, ούτε εξεταστικές και μαθηματικά. Ζεις τη στιγμή δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάς, ζεις για σένα. Σαν ένας νέος έρωτας που δεν σε νοιάζει αν θα πας σερί στη δουλειά, δεν σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό. Κάτι καινούριο που δεν το έχεις συνηθίσει, που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις δει και θες να το ανακαλύψεις. Που σου διαφεύγουν πράγματα επειδή μόνο αυτό έχεις στο μυαλό σου. Όπως και στον έρωτα, ο Σεπτέμβρης είναι η ρουτίνα, η καθημερινότητα και μετά ο κορεσμός. Όπως ο έρωτας, έτσι και οι εποχές έχουν τα στάδια τους. Ο έρωτας γίνεται δυνατός όταν ανανεώνεται με νέες εμπειρίες και στιγμές, όπως ακριβώς και η ζωή. Αν κάνεις καθημερινά το ίδιο η φλόγα σβήνει.

o-SUNSET-DENVER-facebook

Πηγή εικόνας: huffingtonpost.com

Για αυτό μην σταματάς να ζεις, μην περιμένεις το καλοκαίρι. Να αλλάζεις τη ρουτίνα σου καθημερινά, να κάνεις κάθε μέρα μικρές αλλαγές και καμιά μέρα να μην είναι εντελώς ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη. Από μια διαφορετική διαδρομή προς τη δουλειά σου, μέχρι να αγοράσεις ένα καινούριο ρούχο, ή να δοκιμάσεις ένα νέο είδος γυμναστικής. Αφιέρωσε στον εαυτό σου λίγη ώρα και ξέχνα όλα όσα σε βασανίζουν. Κάνε πράγματα που σε γεμίζουν, που σε κάνουν χαρούμενο. Μικρές αποδράσεις με αγαπημένους και τρέλες, πολλές μικρές τρέλες που θα σου θυμίζουν ότι ζεις και δεν επιβιώνεις απλά. Δώσε μια ευκαιρία στο διαφορετικό, μην μένεις πάντα με το ίδιο. Γνώρισε νέους ανθρώπους, ζήσε νέες εμπειρίες έτσι απλά σαν να ήσουν διακοπές. Μόνο έτσι το καλοκαίρι δε θα σταματήσει. Μόνο έτσι κάθε μέρα θα είναι καλοκαίρι. Θυμήσου τι νιώθεις σε κάθε ηλιοβασίλεμα. Το χαζεύεις, νιώθεις γαλήνη και ηρεμία. Σταματάς να σκέφτεσαι και κάθεσαι απλά να κοιτάς αυτή τη μοναδική στιγμή που ο ήλιος χάνεται σιγά σιγά. Κράτα το συναίσθημα μόνο και δημιούργησε στιγμές που θα σου προσφέρουν γαλήνη και ηρεμία. Στιγμές που δε θα υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό σου. Οπότε μην αφήσεις το χειμώνα να μπει στη ζωή σου. Δημιούργησε το δικό σου ηλιοβασίλεμα και θα ‘ναι για πάντα καλοκαίρι…

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: wikipedia.org

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.
Read More