Αυτός ο άνθρωπος που σε εμπνέει

”Σημασία έχει να δημιουργείς. Να είσαι άνθρωπος με τα όλα σου και να ζεις τη ζωή. Μην περιμένεις τίποτα από κανέναν. Να φτιάχνεις μόνος σου το μέλλον σου και να μην στηρίζεσαι σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό σου.”

images

Πηγή εικόνας: alifearchitect.wordpress.com

Είμαι παραπάνω από σύμφωνη με τις προτάσεις που παρέθεσα σε σειρά στην από πάνω παράγραφο. Για να δούμε όμως λίγο και τη σημασία και συμβολή ενός άλλου ανθρώπου, αυτού που λέμε ‘’εμπνευστή’’, στη ζωή σου. Πόσο δημιουργικό και θετικό είναι το να έχεις κάποιον που σε εμπνέει, σου δίνει όραμα, αισιοδοξία και κίνητρο να προχωρήσεις στην δική σου ζωή;  Φυσικά η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά ως κοινή παραδοχή, θα πάρουμε το ‘’ναι, είναι πολύ σημαντικό’’. Οι διαπροσωπικές σχέσεις και η επικοινωνία που χτίζουμε με έναν συνάνθρωπό μας, πολλές φορές μπορεί να ξεφεύγει από τα όρια του φίλου, συντρόφου ή οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού και να προστεθεί και εκείνο το ουσιαστικό ‘’εμπνευστής’’. Συνήθως, αυτό το άτομο μπαίνει ξαφνικά στην ζωή σου, ξυπνάει τον εαυτό σου ή καλύτερα εγείρει κάθε όνειρο, στόχο και επιθυμία που είχες και μπορεί να υπήρχαν σε καταστολή. Η παρουσία του συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξέλιξή σου και είναι σαν να υπήρχε πάντα στην πορεία σου ωσότου τον γνωρίσεις.

Η δημιουργία τέτοιων ανθρώπινων σχέσεων βοηθά στην εξέλιξη και την αισιόδοξη αύρα μας, καθώς η ενέργεια από το ένα άτομο μεταφέρεται στο άλλο. Έτσι, ο εμπνευστής σου, σου δίνει το είδος της ενέργειας που χρειάζεσαι για να λάβεις έμπνευση και ώθηση για την πορεία σου σε αυτό που λέμε ζωή. ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ! Μην εξαρτάσαι. Ο εμπνευστής – φίλος- γνωστός- άνθρωπος, δεν είναι εκεί ούτε για να γίνεις ίδιος με εκείνον, ούτε για να μην μπορείς να εξελιχθείς χωρίς αυτόν. Είναι εκεί γιατί απλά και μόνο ο χαρακτήρας του, η συχνότητά του, συνδέονται με την δική σου και εισπράττεις όλα τα οφέλη που προκύπτουν απ’ την σχέση σας. Μην ξεχνάς ότι άλλο η έμπνευση, άλλο η δική μας βούληση εν τέλει. Τα όνειρα και οι στόχοι μας ανήκουν σε εμάς. Ο εμπνευστής μας απλώς μας τα ξύπνησε και μας τα ανέβασε στην επιφάνεια για να τα κάνουμε πράξη. Να επενδύετε στους ανθρώπους, στις διαπροσωπικές σχέσεις και μην ξεχνάτε… Να δίνετε και εσείς τον καλύτερο σας εαυτό, όχι μόνο στον εμπνευστή, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που έχετε δίπλα σας και αγαπάτε!

Inspiration

 Πηγή εικόνας: menschworks.org

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: unitedway.org

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!
Read More

Walking dead finale και 9η season

Μετά το πολύ αναμενόμενο season finale του όγδοου κύκλου του Walking dead το οποίο κατάφερε με τεράστια επιτυχία να απογοητεύσει ακόμα και τον πιο υπομονετικό τηλεθεατή του, τα λόγια είναι περιττά, παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να πούμε κάποια πράγματα.

Τι είδαμε

Μετά από ακόμα μια βαρετή season που ο Ρικ κυνηγάει τον Νίγκαν και αντίστροφα, όλοι είχαμε την ελπίδα ότι όλο αυτό το μαρτύριο θα τελειώσει και το walking dead θα γίνει επιτέλους η σειρά που αγαπήσαμε. Οι δύο πλευρές ξεκινούν για την τελική μάχη και όπως όλα δείχνουν, ο Ρικ και η παρέα του θα πέσουν στη παγίδα των σωτήρων. Όλα υπόσχονται επιτέλους ότι θα υπάρξει δράση. Η συμμαχία των Αλεξάνδρεια, Χίλτοπ, Βασιλείου ξεγελιέται και πέφτει θύμα παραπλάνησης και όλα δείχνουν πως την έχουν άσχημα. Ο Γιουτζιν όμως κάνει τα μαγικά του ξανά, έχει σαμποτάρει τα πυρομαχικά και οι σωτήρες σκάνε σαν μπαλόνια τη στιγμή που πατάνε τη σκανδάλη. Για να μην τα πολυλογούμε, ο Ρικ τρέχει να πιάσει τον Νίγκαν (μετά από μια μάχη πέντε δευτερολέπτων) και μετά από έναν εμπνευσμένο διάλογο του στυλ “θα σου κάνω θα σου δείξω” και τα συναφή του κόβει το λαιμό. Επιτέλους προκοπή.

Αλλά όχι. Ο αγαπητός (μόνο στην Μισόν πλέον) σερίφης σαν άλλος Μαχάτμα Γκάντι τον σώζει και βγάζει και έναν λόγο σαν πολιτικός για ελευθερίες, ειρήνη κ.λ.π και έτσι απλά λήγει τον πόλεμο. Στη συνέχεια, ο Ντάρυλ αφήνει τον Ντουάιτ να φύγει έτσι απλά και συνωμοτεί με την Μάγκυ και τον Jesus κατά του Ρικ. Τέλος, ο Μόργκαν τους εγκαταλείπει (μεταξύ μας κάνει την καλύτερη δουλεία).

Τα παράλογα

1) Ο Ρικ αποφάσισε μετά από οχτώ ολόκληρους κύκλους και αφού έχει αιματοκυλήσει μεταξύ μας την μισή Ατλάντα και την άλλη μισή Βιρτζίνια να διασώσει τη ψυχή του και να κάνει πράξη την τελευταία επιθυμία του πρόσφατα αποθανών Καρλ.

2) Είστε αισθητά ανίκανοι να κρατήσετε δέκα άσχετους και πλήρως αναλώσιμους σωτήρες φυλακισμένους, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορείτε να κρατήσετε τον αρχηγό τους για πάντα στο κελί; Εδώ ολόκληρος εωσφόρος στο supernatural το έχει κάνει κελί γη Κολιάτσου Πατήσια.

3) Άντε και συνωμοτείς εναντίον του Ρικ, άντε και καλά η Μάγκυ και ο Ντάρυλ έχουν έναν λόγο αλλά θέλετε να μας πείτε ότι θα κάνει τη βρώμικη δουλειά ο Jesus που είναι πιο ζεν και από τον Δαλάι Λάμα;

4) Μισό λεπτό. Θέλετε να μας εξηγήσετε πώς γίνεται να έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το θάνατο του Γκλεν και ακόμα η κοιλιά της Μάγκυ να είναι πιο flat και από κόντρα πλακέ;

5) O Ρικ μας μίλησε για ειρήνη και αγάπη σε ένα κόσμο που σε κυνηγούν εκατομμύρια πτώματα με σκοπό να σε δαγκώσουν.

Η οργή

Καλά ρε Ρικ δεν ντράπηκες; Μην τον σκοτώσεις για εμάς, ούτε για τους άλλους που σκότωσε. Κάνε το για τη ψυχή του Γκλεν ρε αλήτη. Δέιξε λίγο σεβασμό στη ψυχή του μικρού αυτού σχιστομάτη ντελιβερά που σε έσωσε στο πρώτο κύκλο τρομάρα σου και που πέθανε άδοξα από το ρόπαλο του Νίγκαν για να ζήσει το δικό σου τομάρι. Επίσης, σεβάσου εμάς που είδαμε από συνήθεια τους δύο τελευταίους κύκλους που κυριολεκτικά δεν βλέπονταν.

Ο 9ος κύκλος

Ο Μόργκαν έφυγε και πήγε στο Fear the walking dead. Αναμένεται να δούμε τον εμφύλιο ανάμεσα στους Ρικ και την ιερή συμμαχία των Ντάρυλ-Μάγκυ-Jesus (όντως τώρα;). Τα κόμικ συνεχίζουν την ιστορία δύο χρόνια μετά οπότε εάν και εφόσον τηρηθεί η αντιγραφή, όλη η προεργασία για τον εμφύλιο θα γίνει παρασκηνιακά. Ο Νίγκαν σίγουρα κάπως θα αντιδράσει γιατί είναι ο Νίγκαν και πάντα επιστρέφει όπως φρόντισε να μας δηλώσει. Τέλος οι Whisperers έρχονται.

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: denofgeek.com

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.
Read More

3+1 ανοιξιάτικοι προορισμοί εξωτερικού

Μπορεί να απομένουν μόλις δύο μήνες και κάτι για την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, αλλά όσο να είναι δεν το λες και κοντινό. Πριν πάρουμε παραμάζωμα λοιπόν τις παραλίες και τα ελληνικά νησιά, ποιος θα έλεγε όχι σε μια ανοιξιάτικη απόδραση; Σας προτείνουμε 3+1 ανοιξιάτικους προορισμούς εξωτερικού για όλα τα γούστα και κυρίως για όλα τα πορτοφόλια.

Βουδαπέστη

IMG-1dbdddb525f012642ba5e4a4fce0b1ac-V

(Πηγή εικόνας από το αρχείο του Παύλου Κωστή: www.instagram.com)

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας δεν υστερεί σε τίποτα από άλλες πιο διαφημισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μια πόλη που χωρίζεται κυριολεκτικά στα δύο, καθώς ο Δούναβης χωρίζει τα δύο προάστια της πόλης, δηλαδή τη Βούδα και την Πέστη, εξ ου και το όνομα αυτής. Το διαμάντι του Δούναβη, όπως την αποκαλούν, και όχι άδικα, συνδυάζει τόσο την περίτεχνη αρχιτεκτονική, όσο και τη νυχτερινή ζωή. Κάστρα, γέφυρες, ανάκτορα και περίτεχνης αρχιτεκτονικής κτήρια διαμορφώνουν μια πόλη που θυμίζει μια άλλη εποχή. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το κτήριο του κοινοβουλίου, ο ναός του Ματίας και φυσικά οι γέφυρες που ενώνουν τα δύο μέρη της πόλης. Τη νύχτα ο φωτισμός αντανακλάται στα νερά του ποταμού και όλη η πόλη λάμπει κυριολεκτικά.

budapest-4

(Πηγή εικόνας: citycampus.gr)

Το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με διαμονή και φαγητό να μην ξεπερνούν τα πενήντα ευρώ ημερησίως (υπό φυσιολογικές συνθήκες πάντα) ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής πάντα θέσης διατίθενται από σαράντα ευρώ. Ο καιρός τους ανοιξιάτικους μήνες είναι χαρακτηριστικά καλός (για τα δεδομένα της Ουγγαρίας πάντα). Ένα low budget ταξίδι που θα σε αποζημιώσει.

Υ.Γ.1: Πριν επιλέξεις τη διαμονή σου να έχεις υπόψιν ότι η Βούδα αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης ενώ η Πέστη είναι αυτή που κρατάει τα σκήπτρα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, κοινώς εστιατόρια, bars, clubs βρίσκονται στη Πέστη. Παρ’ όλα αυτά μην ανησυχήσεις ιδιαίτερα, γιατί το πέρασμα από την μια πλευρά στην άλλη είναι σχετικά εύκολο.

Υ.Γ.2: Σε τρεις-τέσσερις μέρες έχεις γυρίσει όλη την πόλη.

Κρακοβία

989272_GP_Krakow

(Πηγή εικόνας: thebody.gr )

H Κρακοβία μπορεί να μην είναι πρωτεύουσα της Πολωνίας, παρ’ όλα αυτά κρατάει τα σκήπτρα του νούμερο ένα προορισμού της χώρας. Σε αντίθεση με τη Βαρσοβία, η Κρακοβία δεν υπέστη καμία υλική ζημιά κατά την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία, καθώς ο ρώσικος στρατός κατάφερε κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή να την σώσει. Τα κτήρια έχουν παραμείνει άθικτα και η πόλη θυμίζει παραμύθι. Στα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί συγκαταλέγονται το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αuschwitz (απέχει μόλις πενήντα λεπτά από τη Κρακοβία), το Wawel Castle, η παλαιά πόλη, το Planty Park καθώς και το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα (δεκαπέντε μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης). Η Κρακοβία φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, καθώς την έχουν προτιμήσει για τη φοίτησή τους περίπου διακόσιοι χιλιάδες φοιτητές. Τα αεροπορικά εισιτήρια δεν ξεπερνούν τα εβδομήντα ευρώ και το κόστος ζωής είναι πραγματικά εξευτελιστικό, με τη διαμονή να υπολογίζεται στα είκοσι ευρώ την ημέρα και το φαγητό να μην ξεπερνά τα δέκα με δεκαπέντε ευρώ ημερησίως, ενώ το ποτό κοστίζει μόλις δύο ευρώ.

Υ.Γ.1: Ακόμα και αν γνωρίζετε τα βασικά της Αγγλικής γλώσσας, ξέρετε σίγουρα περισσότερα αγγλικά από τον μέσο Πολωνό, κάτι που καθιστά την συνεννόηση επικίνδυνα δύσκολη.

Υ.Γ.2: Αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τρένα ή λεωφορεία για τη μετακίνησή σας από και προς το αεροδρόμιο, φροντίστε να έχετε κλείσει τα εισιτήρια σας από την Ελλάδα, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και η μη γνώση αγγλικών από μεριάς ντόπιων δε βοηθάει ιδιαίτερα τη κατάσταση.

Μπρυζ

IMG_20171015_151651

(Πηγή εικόνας: Προσωπικό Αρχείο)

Εκεί που η λέξη παραμύθι γίνεται πραγματικότητα. Το Μπρυζ απέχει σχεδόν μια ώρα από τη πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, και είναι το λιγότερο ονειρικό. Μια πόλη χτισμένη πάνω στο νερό και περικυκλωμένη από πράσινο. Τα γραφικά κτήρια, το πλακόστρωτο στους δρόμους, οι γέφυρες που ενώνουν τα μέρη της πόλης, καθώς τα χωρίζει το νερό συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Το Μπρυζ μπορεί ειλικρινά να εντυπωσιάσει οποιοδήποτε επισκέπτη. Ενδείκνυται για ζευγάρια περισσότερο από παρέες φίλων λόγω του ότι δεν διαθέτει ούτε ίχνος νυχτερινής ζωής. Ωστόσο στα γραφικά σοκάκια θα βρεις υπέροχες μπυραρίες στις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις μεγάλη εμπειρία από ντόπιες και μη μπύρες σε κάθε χρώμα και περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το κόστος διαμονής δεν είναι απαγορευτικό, κατά μέσο όρο στα τριάντα ευρώ ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια για Βρυξέλλες κοστίζουν περίπου εξήντα ευρώ ενώ το τρένο κοστίζει εφτά ευρώ

Υ.Γ.1: Οι τιμές για φαγητό και ποτό στο Μπρυζ όπως και σε όλο το Βέλγιο είναι αρκετά υψηλές, οπότε μην εκπλαγείτε αν σας χρεώσουν έως και εικοσιπέντε ευρώ για μια πίτσα.

Υ.Γ.2: Οι μπύρες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οπότε αν θέλετε να αποφύγετε το μεθύσι προσέξτε την.

Φλωρεντία

florentia1

(Πηγή εικόνας: messiniaradio.gr )

Η πόλη της αναγέννησης μπορεί να γεννήσει τον ενθουσιασμό ακόμα και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Κάθε οικοδόμημα στη Φλωρεντία είναι ένα έργο τέχνης, μουσεία και αξιοθέατα ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της πόλης. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ταξιδιώτες παθαίνουν το σύνδρομο της Φλωρεντίας ή αλλιώς το σύνδρομο του Στεντάλ. Πρόκειται για μια ψυχοσωματική ασθένεια που εμφανίζεται ως αντίδραση στην τέχνη ιδιαίτερα σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλά έργα τέχνης ή όταν ένα έργο τέχνης είναι ιδιαιτέρα ελκυστικό στο θεατή και ικανό να του δημιουργήσει έντονα συναισθήματα τα οποία όμως σωματοποιούνται. Έτσι, έχουμε αντιδράσεις όπως έντονο άγχος, ζάλη, λιποθυμία, ταχυκαρδία ακόμα και παραισθήσεις. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της είναι το Duomo (βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης), το Μουσείο τέχνης της Φλωρεντίας στο οποίο φιλοξενείται  το γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, Δαβίδ, η Uffizi Gallery, το Palazzo Pitti, οι Κήποι Boboli, το Pon Vecchio. Το κόστος ζωής δεν απέχει πολύ από αυτό της Ελλάδας και είναι προσιτό όπως και σε όλη τη γειτονική χώρα. Η διαμονή σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία κοστίζει από δεκαπέντε έως τριάντα ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Η ιταλική κουζίνα δεσπόζει, με πίτσες και ζυμαρικά να έχουν την τιμητική τους και μπορείς να γευτείς μεσογειακά πιάτα που ξεκινούν από τα εφτά ευρώ.

Υ.Γ. Το μόνο υστερόγραφο είναι ότι πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε τη Φλωρεντία κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Καλό Ταξίδι!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας:toptraveller.gr 

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.
Read More

Τιτανικός: το χρονικό ενός εκ των πιο θανατηφόρων ναυαγίων στη σύγχρονη ιστορία

10 Απριλίου 1912. Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο της εποχής και μέχρι τότε το μεγαλύτερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο, ξεκινάει το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας με προορισμό την Νέα Υόρκη. 2.224 επιβάτες και πλήρωμα βρίσκονται στο κατάστρωμα του Τιτανικού. Οι επιβάτες περιελάμβαναν κάποιους από τους πιο εύπορους ανθρώπους εκείνης της εποχής, αλλά και πολλούς μετανάστες που άφηναν την Αγγλία πίσω τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Αμερική. Καθώς το πλοίο σάλπαρε, κανένας δεν περίμενε πως το πρώτο του ταξίδι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες εν καιρώ ειρήνης της σύγχρονης ιστορίας.

800px-RMS_Titanic_sea_trials_April_2,_1912

(Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org)

Στις 14 Απριλίου, μετά από 4 μέρες ήσυχου ταξιδιού, ο Τιτανικός αρχίζει να λαμβάνει τις πρώτες σποραδικές αναφορές για ύπαρξη παγόβουνων στην ευρύτερη περιοχή από κοντινά του πλοία. Ούτε αυτό όμως θορύβησε το πλήρωμα, καθώς έπλεαν σε ήρεμα νερά μία νύχτα χωρίς φεγγάρι. Όπως αργότερα περιέγραψαν και επιζώντες του δυστυχήματος “…η θάλασσα ήταν σαν γυαλί, τόσο απαλή που τα αστέρια καθρεφτίζονταν διαυγέστατα”. Πλέον αυτές οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται οι πλέον ύποπτες για την ύπαρξη θαλάσσιων πάγων. Στις επάλξεις εκείνη τη νύχτα βρίσκονταν οι παρατηρητές Φρέντερικ Φλιτ και Ρέτζιναλντ Λι. Στις 23:30, ο Λι παρατήρησε στον ορίζοντα ελαφριά ομίχλη, αλλά δεν αντέδρασε. Εννέα λεπτά αργότερα, στις 23:39, το τηλέφωνο της γέφυρας χτύπησε και η φωνή του Λι ακούστηκε έντρομη ” Παγόβουνο ίσια μπροστά!”. Η αντίδραση του πληρώματος ήταν άμεση. Οι μηχανές αντιστράφηκαν ώστε να μειωθεί η ταχύτητα του πλοίου και όλα έδειχναν πως θα κατάφερνε να περάσει δίπλα από το παγόβουνο αποφεύγοντας τα χειρότερα. Η πρόσκρουση όμως ήταν αναπόφευκτη. Στο κήτος του πλοίου άνοιξε ένα χάσμα 300 ποδιών και νερό άρχισε να γεμίζει γρήγορα τα χαμηλότερα διαμερίσματα. Στις 00:05 ο πλοίαρχος Έντουαρντ Σμιθ έδωσε εντολή να απελευθερωθούν οι σωστικοί λέμβοι. Μετά από μια γρήγορη αξιολόγηση της ζημιάς υπολόγισε πως το πλοίο θα κατάφερνε να μείνει πάνω από την επιφάνεια του νερού για μιάμιση ώρα. Δόθηκε προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά να επιβιβαστούν στις σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες απέπλευσαν μισογεμάτες.

Ο Σμιθ όμως έκανε λάθος στους υπολογισμούς του, καθώς ο Τιτανικός πεισματικά επιβίωσε πάνω από τα νερά του Ατλαντικού για δύο ολόκληρες ώρες. Στις 2:18 το πλοίο σπάει σε δύο κομμάτια, μην αντέχοντας τον όγκο του νερού, καθώς είχε ξεκινήσει να βυθίζεται με την πλώρη προς τα κάτω. Στις 2:20 και με τα φώτα του ακόμη αναμμένα, ο Τιτανικός, το πολυτελέστερο πλοίο της εποχής, βυθίζεται, παίρνοντας μαζί του περισσότερες από 1.500 ζωές.

Ρολόι τσέπης επιβάτης αγνώστου ταυτότητας σταματημένο στις 2:28 - 8 λεπτά μετά τη βύθιση του πλοίου.

Ρολόι τσέπης επιβάτης αγνώστου ταυτότητας σταματημένο στις 2:28 – 8 λεπτά μετά τη βύθιση του πλοίου.

(Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org )

Το πρωί τις 15ης Απριλίου του 1912 τα πρωτοσέλιδα των τότε εφημερίδων έγραφαν για πρωτοφανή τραγωδία. Το δυστύχημα προκάλεσε θλίψη και οργή, ενώ δεν ήταν και λίγες οι διαδηλώσεις αργότερα έναντι των χαλαρών μέτρων ασφαλείας και του ταξικού διαχωρισμού που επικράτησε, καθώς δόθηκε προτεραιότητα διάσωσης στους πιο επιφανείς ταξιδιώτες.

640px-Titanic-New_York_Herald_front_page

(Πηγή εικόνας: www.cretalive.gr )

Η ιστορία του Τιτανικού ενέπνευσε πολλές ταινίες και βιβλία. Σήμερα, το κήτος του πλοίου βρίσκεται σε βάθος 3.700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και ανά τα χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να διασωθούν κομμάτια του πλοίου, ένα εγχείρημα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης πόρων και τεχνικών δυσκολιών. Στις 16 Απριλίου του 2012 το ναυάγιο του Τιτανικού ανακηρύχθηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το συμβάν.

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: www.nationalgeographic.com 

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.
Read More