Οι λεγόμενες Λυρίδες, είναι τα πρώτα πεφταστέρια που θα δούμε για φέτος στον βραδινό ουρανό. Λόγω της νέας Σελήνης, το μπλε του ουρανού θα είναι βαθύ, γεγονός που θα μας επιτρέψει να δούμε την ‘’βροχή’’ καθαρά. Αυτό φυσικά θα γίνει πιο εύκολα αν δεν υπάρχουν σύννεφα, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο.

Οι Λυρίδες, καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 π. Χ., από τους Κινέζους. Φαινομενικά προέρχονται από τον αστερισμό της Λύρας, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους και συγκεκριμένα από τον αστέρα Βέγα, ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Σήμερα, θα έχουμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε στον ουρανό τ’ απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα. Βγείτε απόψε σε ταράτσες και μπαλκόνια ν’ απολαύσετε το φαινόμενο.

Ακολουθήστε το Cosmogony στο Instagram

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!