Η ομάδα του Cosmogony σας έχει βρει τις καλύτερες συνταγές για τη νηστεία.

  •  Ρυζοσαλάτα με γαρίδες, ντοματίνια και μυρωδικά

3ff932ebf641dcfa0d02693aa329c8ecafffcf0d.300.386.95652173913.720f455a37285842f4c4c275dc66f24b2bb3931c

Υλικά

1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι της αρεσκείας μας

1 δαφνόφυλλο

16 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες

16 ντοματίνια (ή μικρά πομοντόρια), κομμένα στη μέση

τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα (κρατάμε τα κοτσάνια)

τα φύλλα από 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα (κρατάμε τα κοτσάνια)

το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό

60 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει τις γαρίδες για 4-5 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορέσουμε να τις πάσουμε και να τις καθαρίσουμε από κεφάλια και κελύφη. Την κατσαρόλα δεν την τραβάμε από τη φωτιά. Στο ίδιο νερό μέσα στο οποίο βράσαμε τις γαρίδες, βάζουμε το ρύζι να βράσει, προσθέτοντας το δαφνόφυλλο και τα κοτσάνια των μυρωδικών δεμένα με σπάγκο. Το μαγειρεύουμε για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας και, μόλις γίνει, πετάμε τα κοτσάνια των μυρωδικών, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε απαλά το ρύζι, τα ντοματίνια, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 4 γαρίδες. Πώς θα το κάνουμε άλαδο;
Απλώς παραλείπουμε το λάδι και, αν θέλουμε (για πιο ζουμερό αποτέλεσμα) προσθέτουμε λίγη μουστάρδα ή λίγα ντοματίνια πολτοποιημένα στο μούλτι.

  • Καλαμαράκια «γεμιστά» με αρωματικά, ψητά στο φούρνο με πατάτες

21903746_Stuffed-Squid-Custom_1433354895989

Υλικά

1 κιλό μέτρια καλαμάρια (περίπου 150 γρ. το καθένα – όσο γίνεται ίδιου μεγέθους), φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα, ολόκληρα (κρατάμε χώρια τα πλοκάμια άκοπα)

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες

αλάτι,

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 – 3 κλαράκια δεντρολίβανο (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο

2 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες (ή όσο θέλουμε)

Για τη σάλτσα

1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

30 ml χυμός λεμονιού

6 ίνες κρόκος Κοζάνης, διαλυμένες σε 1 κουτ. σούπας βραστό νερό

Για τη «γέμιση»

1 φλιτζ. τσαγιού «πατικωμένα» ανάμεικτα μυρωδικά της αρεσκείας μας (μαϊντανός, δυόσμος, φρέσκια ρίγανη, μάραθα), χοντροκομμένα

1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε τηγάνι χωρίς λάδι

χοντρό αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία

Μαγειρεύουμε τις πατάτες στον ατμό για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί σε μια στρώση και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.

Γέμιση + γέμισμα: Στο μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το «ζουλάμε» να μαραθεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κουκουνάρι και πιπέρι, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι. Χώνουμε στο άνοιγμα τα πλοκάμια και τα στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας. Ρίχνουμε στο ταψί με τις πατάτες τα σκόρδα και το δεντρολίβανο. Βάζουμε ανάμεσα στα υλικά τα καλαμάρια, σε μία στρώση, και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών και το πόσο ψημένα μας αρέσουν.

  •  Γαριδόσουπα

shutterstock78311959

Υλικά

1 κιλό γαρίδες (ζυγισμένες ακαθάριστες), φρέσκες ή κατεψυγμένες

2 μέτρια καρότα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

1½ φλιτζ. καφέ ρύζι για σούπα (γλασέ ή Καρολίνα)

1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι λίγο μπαχάρι (περίπου 1/6 κουτ. γλυκού)

λίγο μοσχοκάρυδο (περίπου 1/6 κουτ. γλυκού)

λίγο κύμινο (περίπου 1/6 κουτ. γλυκού), αν θέλουμε

Διαδικασία

Πλένουμε τις γαρίδες και τις ζεματίζουμε σε 2 λίτρα νερό για 3 – 4 λεπτά. Τις στραγγίζουμε κρατώντας το γαριδόζουμο. Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και, αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το γαριδόζουμο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τρίβουμε το καρότο και το κρεμμύδι κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το λάδι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρύζι, τις γαρίδες και αλάτι και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το ρύζι και να πήξει κάπως η σούπα. Οι γαρίδες θα είναι παραβρασμένες, αλλά δεν μας πειράζει, καθότι θα έχουν δώσει όλη τη γεύση τους στη σούπα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον άνηθο. Δοκιμάζουμε το αλάτι. Η σούπα, όσο μένει, πήζει.

  •  Ψάρι με σπανάκι και ούζο

unnamed

Υλικά

1 κιλό φιλέτο λευκόσαρκου ψαριού, όπως πέρκας ή άλλου της αρεσκείας μας

1.200 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 καρότα, σε ροδέλες πάχους 2 εκ.

1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

60 ml χυμός λεμονιού

60 ml ούζο

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 1.200 ml νερό και βράζουμε τα καρότα για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψάρια για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σπανάκι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε προσεκτικά πάνω από το σπανάκι και τα ψάρια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ούζο και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα καρότα, τον χυμό λεμονιού και λίγο από το ζουμί του φαγητού και τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα ψάρια με το σπανάκι και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

  •  Ριγκατόνι με σάλτσα ταραμά, πιπεριές Φλωρίνης και αμύγδαλα

unnamed (1)

Υλικά

400 γρ. ριγκατόνι μικρά

4 πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

70 γρ. αμύγδαλο με τη φλούδα του, χοντροκοπανισμένο

100 γρ. ταραμάς λευκός

200 ml ελαιόλαδο

200 ml λευκό, ξηρό κρασί (βρασμένο για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ)

1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο νερό και στραγγισμένο

1/3 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 200 ml από το νερό όπου τα βράσαμε. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον ταραμά με το νερό που έχουμε κρατήσει και ρίχνουμε με συνεχή αλλά αργή ροή 180 ml από το ελαιόλαδο εναλλάξ με το κρασί. Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή και λεία σάλτσα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές με το αμύγδαλο και το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τη σάλτσα ταραμά, το ξύσμα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

 Ακολουθήστε το Cosmogony στο Instagram

Πηγή Εξωφύλλου: cyclades24.gr 

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…