Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή που θα χρειαστεί περίπου  μία ώρα και δέκα λεπτά συνολικά (η μαγειρική σας παρουσία και η ετοιμασία δεν υπερβαίνει τα τριάντα λεπτά) και ταιριάζει σε κάθε εποχή, είτε σαν πρώτο πιάτο είτε ως κυρίως. Είναι βασικό το ότι η γέμιση που θα περισσέψει δεν πετιέται και μπορεί να  ενσωματωθεί στο ταψί, προσφέροντας επιπλέον γευστική αξία στο τελικό πιάτο. Προφανώς το γεμιστό καλαμάρι σηκώνει πολλές μικρο-παραλλαγές (με χρήση διαφορετικών λαχανικών, όπως π.χ. σέλερι, καρότο, κολοκύθι ή και ρύζι ως βάση αντί για πλιγούρι), εντούτοις η γέμιση με το πλιγούρι έχει το κάτι ιδιαίτερο οπότε ανεπιφύλακτα σας το προτείνουμε.

Υλικά (για 6 καλαμάρια )

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα
200 γρ. πλιγούρι
1 πράσο σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1. κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
70 και 70 ml. λευκό κρασί
50 και 50 ml. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία παρασκευής

Προεργασία

Ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας να καθαρίσει τα καλαμάρια για ευκολία ή τα καθαρίζετε κι εσείς καλά μέσα και έξω, κόβοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβοντας και πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Σε τηγάνι βάζετε την πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνετε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5 λεπτά σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το πλιγούρι, τη πρώτη δόση κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε το πλιγούρι για 5 λεπτά περίπου να πιεί όλα τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσετε τα καλαμάρια.

Γεμίζετε τα καλαμάρια:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C  (αντίσταση πάνω-κάτω). Μόλις έχει λίγο κρυώσει η γέμιση, με κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα φουσκώσετε ιδιαίτερα πιέζοντας πολύ γέμιση μέσα τους. Αφήνετε 1-2 πόντους κενό από πάνω για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να ανοίξει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζετε το κεφάλι μέσα του με τα πλοκάμια απ’ έξω και με οδοντογλυφίδα το σταθεροποιείτε σε ρόλο καπακιού της γέμισης.

Τοποθετείτε τα καλαμάρια σε ταψί , τη γέμιση που περίσσεψε ανάμεσά τους και ρίχνετε από πάνω τους τη δεύτερη δόση ελαιόλαδο και κρασί, αλάτι και πιπέρι.

Είναι έτοιμα γα τον φούρνο!

Ψήνετε τα γεμιστά καλαμάρια:

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180C βάζετε το ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια. Στα 30’ γυρνάτε τα καλαμάρια απ’ την άλλη και στα 40’ έχουν γίνει. Βγάζετε το ταψί, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους.

Προτείνεται να τα συνοδεύεσετε με μπύρα!

Καλή απόλαυση!

 Ακολουθήστε το Cosmogony στο Instagram

Πηγή Εξωφύλλου: caruso.gr 

Αφροδίτη Μαστοράκη

About Αφροδίτη Μαστοράκη

Καθηγήτρια Γαλλικών (Bonjour, Madame!) και ιδιωτική υπάλληλος (όνομα εταιρείας δε λέμε, μην είμαστε περίεργοι...), ευγενική, αυστηρή (εκεί που πρέπει), με πολλή φαντασία, ενθουσιώδης, με ιδιαίτερη αντιπάθεια στη ρουτίνα και με μεγάλη αδυναμία στα σκυλιά. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα, ψυχολογίας, προσωπικής ανάπτυξης κ.α.). Όνειρό μου; Ένα ταξίδι στο Μεξικό με εισιτήριο άνευ επιστροφής! Μία έκφραση που με χαρακτηρίζει; "Ποτέ μη λες ποτέ!", Οπότε Vamos Cosmogony!