Τοξικότητα είναι η διαβάθμιση της δυνατότητας μια ουσίας να προκαλέσει βλάβη σε έναν οργανισμό. Μία τοξική ουσία μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό με τρεις τρόπους: Με απορρόφηση μέσω του πεπτικού συστήματος, μέσω της αναπνοής ή μέσω του δέρματος. Σε συνέχεια αποθηκεύεται, αποβάλλεται ή μετατρέπεται σε κάποια άλλη ουσία (βιομεταλλαγή). Υπάρχουν κάποια όργανα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις τοξικές ουσίες. Το συκώτι για παράδειγμα προσβάλλεται από τις ηπατοτοξίνες, τα νεφρά από τις νεφροτοξίνες, το αίμα από τις αιματοτοξίνες”

Οι παραπάνω τρεις γραμμές είναι ο ορισμός που δίνει το wikipedia για την τοξικότητα. Αναφέρεται σε ουσίες και στο πως αυτές δηλητηριάζουν διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Αν μπορούσα να παραφράσω λίγο τον ορισμό αυτό,θα έγραφα: “Τοξικότητα: είναι η διαβάθμιση της δυνατότητας μιας συμπεριφοράς/καθημερινών συναναστροφών/καταστάσεων να προκαλέσει βλάβη σε έναν οργανισμό. Υπάρχουν κάποια όργανα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις τοξικές συμπεριφορές. Ο εγκέφαλος για παράδειγμα προσβάλλεται από έναν κυκεώνα σκέψεων και αρνητικών συναισθημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλά σταθερή επιβάρυνση και του υπόλοιπου οργανισμού, αλλά κυρίως της καρδιάς.” Και γιατί αναφέρονται όλα αυτά; Διότι οι τοξικές καταστάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου, απ’όπου κι αν προέρχονται,προκαλούν πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων,τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχική υγεία του ατόμου,αλλά και την σωματική. Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες επί ερευνών πάνω στην συναισθηματική νοημοσύνη, ο θυμός είναι το πρώτο συναίσθημα που προξενεί την μεγαλύτερη βλάβη στην καρδιά. Ακολουθούν το άγχος και η κοινωνική απομόνωση. Έχει επίσης αποδειχτεί πως η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζεται αρνητικά όταν ένας άνθρωπος βιώνει αντίστοιχα συναισθήματα, μέσω ενός λαβυρίνθου συστημάτων και ορμονών.

Αν συμβουλευτούμε τον ορισμό της τοξικότητας και απομονώσουμε τη φράση “διαβάθμιση της δυνατότητας”, καταλαβαίνουμε πως οποιαδήποτε κατάσταση και συμπεριφορά στη ζωή μας θα μπορούσε δυνητικά να είναι τοξική. Όλα όμως είναι θέμα δοσολογίας και αναλογιών. Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν, καθώς και οι πιο αγνές συμπεριφορές και προθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά, υπό το περίβλημα της υπερβολικής αγάπης και προσοχής, που στα πλαίσια των ανθρωπίνων σχέσεων αντιστοιχεί σε υπερπροστατευτικές συμπεριφορές, μοτίβα από τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε και καλούπια στα οποία πασχίζουν να μας βάλουν – συγγενικά πρόσωπα, η κοινωνία, άνθρωποι που φαινομενικά θέλουν το καλό μας, να μας προστατεύσουν. Κι εκεί έρχεται η δική μου απορία: να μας προστατεύσουν από τι ακριβώς; Από το τέρας κάτω από το κρεβάτι….ή μήπως από τις δικές τους ανασφάλειες και φόβους που προβάλλουν πάνω μας;

Κ ενώ ορισμένες φορές η τοξικότητα στη ζωή μας είναι φαινομενικά ένας εξωτερικός παράγοντας, ίσως θα έπρεπε να ψάξουμε τις αιτίες μέσα μας διότι,είναι κοινή παραδοχή πως όλα – και τα όμορφα,αλλά και τα άσχημα – ξεκινούν από μέσα μας. ” Περισσότερο απ΄όλα μας πονάει το μυαλό μας” και οι σκέψεις που αυτό δημιουργεί, βάσιμες ή όχι. Συχνά επίσης γινόμαστε έρμαια των συναισθημάτων μας, κυρίως των αρνητικών και τα αφήνουμε να μας κυριεύσουν, επηρεάζοντας εμάς και την καθημερινότητά μας. Αυτή ίσως είναι και η πιο ύπουλη και δύσκολα αντιμετωπίσιμη μορφή τοξικότητας. Πάνω απ’όλα όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως.όσο κι αν βαλλόμαστε από απόψεις, συμπεριφορές και καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό μας, εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το αν θα αφήσουμε αυτά τα ερεθίσματα να εισχωρήσουν.Όλα εξαρτώνται από τα όρια που θέτουμε εμείς στους γύρω μας,τι αντέχει η ψυχοσύνθεση και η ιδιοσυγκρασία μας, τι είναι αυτό που τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά τον ευνοεί και τι λειτουργεί κατασταλτικά για την εξέλιξή του. Η αλήθεια είναι πως πάντα η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και συχνά το να απαλλαγούμε από καθετί τοξικό είναι ένας κακοτράχαλος και μοναχικός δρόμος. Στο ταξίδι αυτό όμως το πιο πιθανό είναι, εκτός του να βρούμε τον εαυτό μας, να συναντήσουμε ανθρώπους σαν κι εμάς που έκαναν αυτό το “άλμα πίστης” και να μοιραστούμε μαζί τους την θέα από ψηλά, στην κορυφή της κατάκτησης των στόχων μας.

1717620-Albert-Camus-Quote-The-only-way-to-deal-with-an-unfree-world-is-to

Ακολουθήστε το Cosmogony στο instagram

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.