Στις 8 Ιανουαρίου ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex, ανακοινώνουν πως επιθυμούν να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, ακολουθώντας ένα πιο διακριτικό και οικονομικά ανεξάρτητο lifestyle. Η απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ έχει προκαλέσει μια φρενίτιδα στα διεθνή μέσα, καθώς πολλοί τη θεωρούν σαν τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η βρετανική μοναρχία μέχρι σήμερα. Στην πλειοψηφία τους, οι γνώμες είναι αρνητικές και το ζευγάρι κατακεραυνώθηκε για την απόφασή του αυτή,κ αθώς θεωρήθηκε προσβλητική για το θεσμό της μοναρχίας και για την ίδια τη βασίλισσα. Λίγες μέρες μετά, το Madame Tussauds απομάκρυνε τα ομοιώματα τους από την αρχική τους θέση, που ήταν στο σετ της βασιλικής οικογένειας, αν και συμφώνησαν να τα εκθέτουν σε διαφορετικό σημείο λόγω της δημοτικότητας τους. Οι εκπρόσωποι τύπου της βασιλικής οικογένειας έσπευσαν να κάνουν damage control άμεσα, αναφέροντας στην ανακοίνωση τους πως η απόφαση του ζευγαριού είναι κατανοητή, αν και πολλές συζητήσεις και διακανονισμοί αναμένεται να γίνουν, σε αυτή τη μεταβατική περίοδο που θα διένυαν οι Sussex.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου μετά από μια σύσκεψη ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποφασίστηκε πως το ζευγάρι θα παραιτηθεί των τίτλων του και των οικονομικών συνεισφορών που τους συνόδευαν, ενώ θα επιστρέψουν τα 2.4 εκατομμύρια λίρες που χρειάστηκαν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους στην Αγγλία. Κάτι που σχολιάστηκε έντονα από τον βρετανικό λαό. Σε δήλωσή της ,η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε την υποστήριξή της προς το ζευγάρι, ενώ ανέφερε πως θα παραμείνουν αγαπητά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ήταν σωστή η απόφασή τους; Δεν ήταν; Συνήθως σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, καθώς παρασκηνιακά κανένας δεν ξέρει τι συμβαίνει, παρά μόνο όσα αφήνουν οι εμπλεκόμενοι να φανούν. Το σίγουρο είναι πάντως πως το #Megxit, όπως ονομάστηκε, έχει διχάσει τα πλήθη και στην Μ.Βρετανία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς όσο περνάει ο καιρός η ζυγαριά τείνει να κλίνει υπέρ της απόφασης του ζευγαριού και ο λόγος είναι αρκετά απλός: Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε και επίσημα η σχέση του πρίγκιπα Harry με την Meghan Markle, η δεύτερη δέχεται ανελέητα χτυπήματα από τα tabloids και τον τύπο, για την καριέρα της στην υποκριτική, για τις ενδυματολογικές της επιλογές,τ ον τρόπο που σταύρωνε τα πόδια της σπάζοντας το πρωτόκολλο, για το πως κρατούσε προστατευτικά την κοιλιά της όσο ήταν έγκυος. Υπόκειται μια συνεχή σύγκριση με την Kate Middleton, της οποίας τα στραβά ήταν “μια πνοή φρέσκου αέρα για τη μοναρχία” και “ώρα επιτέλους κάποιος να σπάσει το πρωτόκολλο”, για την δε Markle πάντα κατακριτέα, δείχνοντας έτσι από την αρχή πως βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που δεν υπήρχε περίπτωση να την αποδεχτεί ποτέ, στη μέση ενός άτυπου πολέμου που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να κερδίσει.

Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν πως το να είσαι μέλος της βασιλικής οικογένειας σε βάζει αναπόφευκτα στο μάτι του κυκλώνα και όλα μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο. Συμφωνούμε. Το ίδιο όμως γίνεται και με το να έχεις μια καριέρα στο Hollywood. Αυτό που είναι αυτονόητο επίσης όμως είναι πως, είτε ηθοποιός, είτε δούκισσα του Sussex, ο καθένας δικαιούται να έχει μια ανθρώπινη αντιμετώπιση, ακόμη κι αν μιλάμε για τα αδηφάγα MME που πάντα ψάχνουν για σκάνδαλα και ίντριγκες. Διότι όχι. Κανένα αξίωμα, κανένας τίτλος, καμία θέση στην κοινωνία δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται από ανοχή στο bullying, την ακατάπαυστη προσωπική επίθεση, την ασέβεια προς την προσωπικότητα και του δικαιώματος του καθενός από εμάς να κάνει λάθη και να έχει ατέλειες. Και οι διακρίσεις είναι ξεκάθαρες, καθώς όλοι σχολίασαν την απόφαση του πρίγκιπα Harry να αποσυρθεί τον δικαιωμάτων του για μια γυναίκα, κανένας όμως δεν σχολίασε την απόφαση της δε Markle να παρατήσει την μέχρι τώρα γνώριμη ζωή της για τον άντρα που αγάπησε. Αλλά βέβαια, ο δε είναι πρίγκιπας, η μεν μια απλή ηθοποιός. Και κάπως έτσι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ύπαρξη υποβιβάζεται σε έναν τίτλο.

Αν υπάρχει κάτι που αυτή η ιστορία πρέπει να διδάξει τον καθένα από εμάς είναι πως η ψυχική ηρεμία και η αξιοπρέπεια έρχονται πάνω από οποιοδήποτε αξίωμα. Και ίσως ο κόσμος δεν χρειάζεται άλλους πρίγκιπες και πριγκίπισσες – υπάρχουν αρκετοί για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του θρόνου – αλλά περισσότερους Harry και Meghan που βάζουν όρια όταν ο έλεγχος ξεφεύγει. Ανθρώπους αφοσιωμένους στον σκοπό τους, να κάνουν τον κόσμο καλύτερο με ό,τι μέσα διαθέτουν. Ανθρώπους που αποφασίζουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα για τα “πιστεύω” τους και για όλα όσα αγαπούν. Γυναίκες που στηρίζουν το έτερον τους ήμισυ για να δημιουργήσουν τη ζωή που πάντα ήθελαν, μακριά από την βασιλική αυλή, καθώς ο Harry ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα συμβατός με το πρωτόκολλο. Και άντρες που προστατεύουν την πριγκίπισσα τους, διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να της χαρίσουν το “…και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”.

View this post on Instagram

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” – The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Φωτογραφία εξωφύλλου: usmagazine.com

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.