Φτάσαμε αισίως στην αγαπημένη εποχή όλων μας, κι αυτή δεν είναι άλλη από τα Χριστούγεννα! Αφού οι περισσότεροι σιγά σιγά έχουν ετοιμάσει και γι αυτή τη χρονιά τα παραδοσιακά τους γλυκά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κτλ.) έρχεται η ημέρα των Χριστουγέννων που ψάχνουν να βρουν εντυπωσιακές συνταγές για τους καλεσμένους τους. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Το Cosmogony σας προτείνει εύκολες και νόστιμες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο μενού, που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Κάτι ελαφρύ:

#1. Σαλάτα σπανάκι με ψητά λαχανικά, κατσικίσιο τυρί και καρύδια

droseri-salata-me-rodi-xirous-karpous-kai-apoxiramena-frouta

Υλικά: 500 γρ. σπανάκι baby, 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, 2 κολοκύθια, 2 κρεμμύδια ξερά, 4 καρότα (λεπτά σε πάχος), 1 κ.σ. Maggi νοστιμιά, 1 κούπα καρύδια, 150 γρ. κατσικίσιο τυρί

Για το dressing: 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο λευκό, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.γ. μουστάρδα, αλάτι

Εκτέλεση

  • Κόψτε σε φέτες τα κολοκύθια, στα οκτώ τα κρεμμύδια, στα τέσσερα κατά μήκος τα καρότα και αφήστε ολόκληρες τις πιπεριές.
  • Σκορπίστε σε μια λαμαρίνα για τον φούρνο τα λαχανικά, ραντίστε με ελαιόλαδο, πασπαλίστε τη Maggi νοστιμιά και ψήστε σε πρόγραμμα με αέρα και επάνω αντίσταση μέχρι να λαχανικά να πάρουν έντονο χρώμα.
  • Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε στην άκρη μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους.
  • Παράλληλα ετοιμάστε το dressing χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ με σύρμα ή στο μίξερ.
  • Κόψτε τα ψητά λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια και αδειάστε μέσα σε ένα μπολ. Ρίξτε το dressingκαι θρυμματίστε με τα χέρια σας το κατσικίσιο τυρί.
  • Προσθέστε το σπανάκι και ανακατέψτε απαλά όλα τα υλικά. Τοποθετήστε την σαλάτα σε μπολ και ρίξτε από επάνω τα καρύδια.

Για ορεκτικό:

#2. Πίτα με Λάχανο και Φέτα

laxanopita

Υλικά: 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλo Κοζάνης «κιχί» της alfa, 1 κιλό λάχανο, 300 γρ. φέτα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 100 γρ. βούτυρο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 1 ½ κ.γ. γλυκό κόκκινο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

  • Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε την πίτα με το λάχανο και φέτα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
  • Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι. Βάζουμε το λάχανο σε μπολ, το πασπαλίζουμε με αλάτι και το πιέζουμε με τα χέρια μας να «μαραθεί».
  • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, αποσύρουμε και προσθέτουμε αμέσως το λάχανο, τα πιπέρια, τη μισή ποσότητα από τη φέτα και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα ταψί στρώνουμε 3 από τα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη γέμιση και επάνω το τυρί θρυμματισμένο.
  • Κλείνουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, που δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε κάθε φορά και λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου 200ºC για 50 λεπτά και σερβίρουμε.

Φτάσαμε στο κυρίως:

#3. Λαζάνια με κοτόπουλο και μανιτάρια

LASAGNA

Υλικά: 1 κοτόπουλο, 2 κ. σ. Νοστιμιά Maggi, 2 κούπες ντομάτα κονκασέ, 1 ξερό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κύβο λαχανικών Maggi, 10 φύλλα βασιλικό, 500 γρ. λαζάνια, 200 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο σε πούδρα, 500 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

Για τη μπεσαμέλ: 2 λίτρα γάλα, 3 κ. σ. βούτυρο αγελάδας, 1 1/2 κούπα αλεύρι, αλάτι

Εκτέλεση

  • Λαδώστε το κοτόπουλο, πασπαλίστε με την Νοστιμιά Maggi και ψήστε στον φούρνο για μια ώρα στους 190 βαθμούς σε πρόγραμμα αέρα.
  • Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι σοτάρετε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
  • Βάλτε την τομάτα, τον βασιλικό, τον κύβο λαχανικών Maggi και μαγειρέψτε για 30 λεπτά.
  • Προσθέστε 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη και χτυπήστε στο μίξερ ή με μια ραβδομπλέντερ μέχρι η σάλτσα να γίνει κρέμα. Ρίξτε μέσα τα μανιτάρια λεπτοκομμένα και μαγειρέψτε για ακόμη 5 λεπτά.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο με το αλεύρι και καβουρδίστε για 5 λεπτά. Αδειάστε μέσα το γάλα και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να δημιουργηθεί η μπεσαμέλ. Αλατίστε και αφήστε στην άκρη (δεν θέλουμε να είναι πολύ σφιχτή).
  • Βγάλτε το κοτόπουλο από τον φούρνο και όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία του ξεψαχνίστε καλά με τα δάχτυλα σας ή με ένα πιρούνι. Αδειάστε το ψαχνό μέσα στην σάλτσα τομάτας μαζί με το μισό τυρί.
  • Βράστε τα λαζάνια και χωρίς να τα κρυώσετε ξεκινήστε να στρώνετε σε ένα λαδωμένο ταψί. Μια στρώση λαζάνια, μια στρώση κοτόπουλο με σάλτσα και μανιτάρια. Επαναλάβετε την διαδικασία άλλες δυο φορές και τέλος σκεπάστε με την μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίστε το υπόλοιπο τυρί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα και επάνω αντίσταση τοποθετώντας το φαγητό στην πιο ψηλή θέση του φούρνου. Όταν πάρει το κατάλληλο χρώμα βγάλτε και αφήστε στην άκρη για 20 λεπτά πριν σερβίρετε.

# 4. Γεμιστό κοτόπουλο φούρνου

Garlic-Rosemary-Turkey_exps2860_TRC2776781A06_05_5bC_RMS

Υλικά: 1 μεσαίο κοτόπουλο ολόκληρο, 1 κύβο βοδινού MAGGI, 1 κρεμμύδι

Για το γλάσο: 250 γρ. μέλι, 150 γρ. ζάχαρη καστανή, 2 κ.σ ξίδι λευκό βαλσάμικο, ξύσμα από 2 lime, 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπρίκι ρίξτε δυο κουταλιές της σούπας νερό , δώστε μια βράση και διαλύστε μέσα σε αυτό τον κύβο βοδινού MAGGI.
  • Με ένα πινέλο αλείψτε εξωτερικά όλο το κοτόπουλο με το διάλυμα αυτό.
  • Καθαρίστε το κρεμμύδι και βάλτε μέσα στο κοτόπουλο για να το κρατάει ενυδατωμένο.
  • Τοποθετήστε το κοτόπουλο πάνω στη σχάρα του φούρνου ενώ από κάτω τοποθετείτε ένα ταψάκι με νερό.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 160ºC και ψήστε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε όλα τα υλικά για το γλάσο και σε μέτρια φωτιά ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αφήστε στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του και να πήξει.
  • Βγάλτε το κοτόπουλο όταν πλέον είναι έτοιμο από το φούρνο και απλώστε με τη βοήθεια ενός πινέλου ένα χέρι από το γλάσο, δυναμώστε το φούρνο στους 180ºC και ψήστε για πέντε λεπτά.
  • Επαναλάβετε το γλασάρισμα άλλες δυο φορές ανά 5 λεπτά. Σερβίρετε άμεσα ενώ μπορείτε να σερβίρετε με πατάτες ή ρύζι.

Για επιδόρπιο:

#5. Καρυδόπιτα

d6e7bc44feb1613d041d5385e5745b10_L

Υλικά

Για την καρυδόπιτα: 8 μεγάλα αυγά, 70 γρ. παξιμάδια, 180 γρ. καρύδια, 150 γρ. ζάχαρη, 50 ml. λικέρ κίτρο, 1 ½ κ.γ. ξύσμα κίτρου ή λεμονιού, 1 ¾ κ.γ. κανέλα, ¾ κ.γ. γαρύφαλλο, 1 βανίλια, 1 κ. γ. baking powder, ¼ κ. γ. αλάτι, 30 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι: 500 γρ. ζάχαρη, 600 ml. νερό, 1 ξυλάκι κανέλα, 2-3 μοσχοκάρφια, φλούδες λεμονιού

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4-5 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC. Προσαρμόζουμε στην κουζινομηχανή το εξάρτημα κόφτη/τρίφτη και ψιλοκόβουμε τα καρύδια και τα παξιμάδια.
  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δύο διαφορετικά μπωλ.
  • Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι, με το χτυπητήρι χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μια σφιχτή μαρέγκα και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό, με τον αναδευτήρα Κ χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια, το λικέρ, το ξύσμα και το baking powder. Κατεβάζουμε την ταχύτητα στο χαμηλότερο σημείο και αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το παξιμάδι και το καρύδι. Τέλος, αφού ενσωματωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 4-5 δόσεις, αφού κάθε φορά έχει ενσωματωθεί πλήρως στο υπόλοιπο μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για μια ώρα στους 170º C στο αερόθερμο.
  • Μόλις βγει καυτή η καρυδόπιτα τη σιροπιάζουμε, κουταλιά-κουταλιά, και την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι 2-3 ώρες και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  • Σερβίρουμε την καρυδόπιτα κρύα ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: anagnostirio.gr

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…