Και αισίως φτάσαμε στο τελευταίο μήνα του έτους. Ο Δεκέμβριος για πολλούς δεν είναι ένας απλώς μήνας, αλλά μία “διάθεση”. Και πως να μην είναι, εφόσον φέρνει πάντοτε μαζί του άρωμα Χριστουγέννων. Μία κούπα ζεστή σοκολάτα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, στολισμένοι δρόμοι, παραφορτωμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, η μυρωδιά του καμένου ξύλου να πλανιέται στην ατμόσφαιρα, χουχούλιασμα γύρω από το τζάκι και ο Andy Williams να τραγουδάει ” It’s the most wonderful time of the year”. Και πράγματι είναι η πιο εορταστική και “ζεστή” περίοδος όλου του χρόνου. Η μήπως όχι;

source

Είναι φαινόμενο των ημερών, παρά το εορταστικό κλίμα, πολλοί να νιώθουν ιδιαίτερα μελαγχολικοί τις ημέρες των Χριστουγέννων. Σκεφτείτε το…είμαστε στο τέλος του έτους, ενός έτους που αναμφίβολα έφερε πολλές αλλαγές για όλους, καινούρια δεδομένα, ενός έτους που χάρισε στιγμές και στέρησε άλλα πόσα. Και ο άνθρωπος, καλώς η κακώς, είναι προϊόν συνήθειας και οι αλλαγές ενίοτε μας πέφτουν βαριές. Το να αφήσουμε επομένως το έτος πίσω μας το συνδέουμε με το, να αφήσουμε και πίσω μας όλα όσα συνέβησαν και να ξεκινήσουμε μια ιστορία 365 ημερών από την αρχή, πράγμα που όσο συναρπαστικό κι αν ακούγεται, αναπόφευκτα φέρνει μαζί του και μια δόση θλίψης.

Μα πως είναι δυνατόν να μελαγχολούμε, θα σκεφτόταν κάποιος, ενώ όλα γύρω μας είναι τόσο λαμπερά και χαρούμενα αυτές τις μέρες και όλοι δείχνουν να περνούν καλά; Κι όμως…αυτό το υπερβολικά εορταστικό κλίμα για κάποιους καταντά καταπιεστικό, καθώς μας δίνει την αίσθηση πως επιβάλλεται κι εμείς να το ασπαστούμε, ενώ στην πραγματικότητα η ψυχολογική μας διάθεση απέχει πολύ από το “all is merry and bright”. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ανθρώπους που βιώνουν μοναξιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις απώλειας ή και ασθένειας κάποιου κοντινού τους προσώπου.

Πέρα όμως από την συναισθηματική κατάσταση του καθενός, ψυχολόγοι έχουν συνδέσει την Χριστουγεννιάτικη αυτή κατήφεια με την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, μια μορφή κατάθλιψης που κάνει την εμφάνιση της συγκεκριμένες εποχές του χρόνου και, πιο συχνά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό συμβαίνει, καθώς τον χειμώνα εκτιθέμεθα πολύ λιγότερο στο ηλιακό φως λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα οι μέρες έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια.

Κι ενώ αυτή χριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι ένα συναίσθημα που αποβάλλεται δύσκολα, υπάρχουν τρόποι να μετριαστεί, αλλά και να αποβληθεί σιγά σιγά. Όλα ίσως ξεκινούν με την συνειδητοποίηση πως τα Χριστούγεννα δεν είναι αυτή η υπέρμετρη διασκέδαση που αδιάκοπα προβάλεται, ούτε θα έπρεπε και να συνδέεται με τον υπερκαταναλωτισμό που χαρακτηρίζει τις μέρες αυτές. Τα Χριστούγεννα είναι κατά βάση μια γιορτή που θα έπρεπε να αποπνέει ζεστασιά και να μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν πάλι οι κοινωνικές συναναστροφές δεν είναι η προτεραιότητά μας, είναι επίσης μια ευκαιρία να περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας, να κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, να βάλουμε τελεία σε όσα πέρασαν και να θέσουμε καινούριους στόχους για τη χρονιά που έρχεται. Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, που είναι πάντα πολύ διαφορετικές, ακόμη κι αν πρόκειται για τον τρόπο που θα περάσει ο καθένας τις γιορτές. Μια νύχτα γύρω από το τζάκι με την παρέα παίζοντας επιτραπέζια ή βλέποντας ταινία μπορεί να είναι το ίδιο ή και πιο διασκεδαστική από μια φαντασμαγορική βραδινή έξοδο. Καλό θα ήταν επομένως να μην μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης, τάση που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέσω τον social media.

Friends sitting by the fireplace

Τέλος, θα έπρεπε να έχουμε στο μυαλό μας πως, η μελαγχολία και η θλίψη, αν και αρνητικά, είναι φυσιολογικά και ανθρώπινα συναισθήματα ανεξαρτήτως εποχών και καταστάσεων. Αντί επομένως να προσπαθούμε να τα καταπνίξουμε και να ακολουθήσουμε βεβιασμένα το χαρμόσυνο mood των ημερών, ίσως θα έπρεπε να το εκλάβουμε σαν κάτι φυσιολογικό και να το αφήνουμε να εκτονωθεί. Καμία μπόρα δεν κρατάει εξάλλου για πάντα. Και ίσως το χαμόγελο ξαναγυρίσει στα χείλη μας, αν σκεφτούμε πως αυτό το χαμόγελο μπορεί πολύ εύκολα να μεταδοθεί σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη, μέσα από απλές και καθημερινές πράξεις αγάπης και ευγένειας. Κάποιες φορές, το να δίνουμε μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να παίρνουμε και αυτή η εποχή είναι η ιδανική αφορμή να δώσουμε χαρά με όποιον τρόπο μπορούμε, χαρά που συνήθως μας επιστρέφεται στο πολλαπλάσιο. Διότι τα Χριστούγεννα, πέρα από τα Christmas blues που φέρνουν μαζί τους, φέρνουν και φως..πολύ φως. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως, πολύ συχνά, η πηγή βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ’όσο πιστεύουμε. Και αυτή η πηγή είναι μέσα μας.

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: thisisathens.org

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.