Μοιάζει με την ουρά μιας φάλαινας που αναδύεται μέσα από τον παγωμένο βόρειο ωκεανό. Στην πραγματικότητα όμως είναι το νέο αρχιτεκτόνημα της Νορβηγίας που χτίζεται στον Αρκτικό Κύκλο, ένα κτίριο, τοποθετημένο στην άκρη της νορβηγικής θάλασσας.

Το “The Whale”, λοιπόν, όπως θα ονομάζεται, προορίζεται για παρατηρητήριο φαλαινών. Πρόκειται για αρχιτεκτόνημα που θα αναλάβει το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο της Dorte Mandrup, το οποίο θα αναγερθεί στην Ardenes, μια τοποθεσία στο βορειότερο άκρο της Αndøya, της νήσου η οποία βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μέσα στον πυρήνα του αρκτικού κύκλου.

Είναι πολύ κοντά στην υποθαλάσσια κοιλάδα Bleiksdjupa, από την οποία περνούν οι φάλαινες όταν μεταναστεύουν, πράγμα που καθιστά την περιοχή ιδανική τοποθεσία για “whalewatching”, δηλαδή για να τις παρατηρήσει κανείς στο φυσικό τους περιβάλλον.

the-whale-arxitektonima-norvigias-moiazei-anadiomeni-falaina-750x400

Το πρότζεκτ «The Whale» θα χτιστεί στην άκρη του ωκεανού και θα συνδυάζεται απόλυτα με το εξαιρετικό, «δραματικό» σκηνικό της περιοχής. Η τοποθεσία έχει ήδη 50.000 επισκέπτες ετησίως, μα το αρχιτεκτόνημα θεωρείται ότι θα καταστήσει την περιοχή τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό στη Νορβηγία. Το κτίριο θα αναδύεται μέσα από το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο της περιοχής, όπως ακριβώς αναδύεται και η φάλαινα από τον βυθό της θάλασσας. Όμως θα «δένει» με το περιβάλλον και με άλλους τρόπους: η κυρτή οροφή του θα καλυφθεί με πέτρες, οι οποίες με τον καιρό θα γίνουν ένα με τη φύση.

WHALE2

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν στην οροφή του και να θαυμάζουν το φυσικό περιβάλλον, τον ήλιο του μεσονυκτίου και το Βόρειο Σέλας. Εσωτερικά, το κτήριο θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, ένα καφέ και ένα κατάστημα. Τα παράθυρά του θα ανοίγονται προς τον ωκεανό, δημιουργώντας άμεση σύνδεση με το άγριο φυσικό περιβάλλον.

thewhale_doctvgr_05

«Όχι μόνο θα δημιουργήσουμε για άλλη μια φορά ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία, αλλά παράλληλα θα συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην επαγρύπνηση των επισκεπτών σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής», αναφέρει η Dorte Mandrup. «Αυτή η ευκαιρία που μας δίνεται, εμπεριέχει συγχρόνως και μια μεγάλη ευθύνη, η οποία όμως μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο και έμπνευση».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές προτάσεις για το παραπάνω πρότζεκτ κατατέθηκαν την άνοιξη του 2019, όμως η ανακοίνωση του νικητή έγινε την 1η Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις των αρχιτεκτονικών γραφείων ανήλθαν στις 37, ενώ το κτίριο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2022.

Με αυτές τις προδιαγραφές είναι δυνατόν το “The Whale” να μην αποτελέσει τον πιο εντυπωσιακό πόλο έλξης του τουρισμού της βόρειας Νορβηγίας;

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: doctv.gr

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…