Τι και αν έφτασε ο χειμώνας (ακόμη δεν έχει δείξει τα δόντια του βέβαια…) εμείς προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τις εορτές των Χριστουγέννων. Όπως γνωρίζουμε όταν κάνει κρύο, τρώμε λίγο παραπάνω αλλά επειδή όπως προανέφερα πλησιάζουν και οι γιορτές, εμείς οφείλουμε να προσέξουμε λίγο περισσότερο τη σιλουέτα μας. Μα ναι… είναι κι εκείνο το φόρεμα που έχουμε δει στη βιτρίνα και θέλουμε να το αγοράσουμε για να εντυπωσιάσουμε στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, εκείνη η φούστα που με το μεταξένιο τοπάκι που πήραμε πέρσι δένει απίστευτα αλλά θα πρέπει για να ολοκληρωθεί το σετ να μπορούμε να μπούμε σε αυτή την φούστα… Οπότε σας έχω εδώ ένα φαγητό, που συνδυάζει τα πάντα και γεύση, με λίγες θερμίδες, αλλά και το προνόμιο τρώγοντάς τη να μπείτε στα ρούχα που θέλετε, αφού η συνταγή που ακολουθεί έχει πολύ λίγες θερμίδες και δεν είναι καθόλου απαγορευτική για κανέναν.

healthy-eating-quotes-celebrating-better-food-choice

Ο χρόνος για την προετοιμασία είναι 45′, ο χρόνος για το ψήσιμο 60′ και ο βαθμός δυσκολίας  3/5

Τα υλικά μας για την πίτα λαχανικών είναι τα εξής:

– 1 πακέτο έτοιμο ζύμης (σφολιάτα ή κουρού)

– 250 γρ. ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες

– 1 μελιτζάνα (ή 1 κολοκύθι) κομμένη σε κύβους

– 2 κομμένες χρωματιστές πιπεριές σε λεπτές φέτες

– 1 κομμένο καρότο σε λεπτές φέτες

– 1 κομμένο κρεμμύδι σε λεπτές φέρες

– 150 γρ. τυρί Kerrygold κομμένο σε μικρά κυβάκια ή τριμμένη φέτα (για τους

πιο μερακλήδες)

– 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένος δυόσμος

– αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

– 2 κουταλιές της σούπας κανονικό γάλα (για την κρούστα)

– 2 κουταλιές της σούπας λάδι (για το σκεύος)

Ας δούμε λοιπόν και τον τρόπο παρασκευής της:

Αρχικά, αχνίζουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια στο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να στεγνώσουν όλα τα υγρά τους, σε υψηλή θερμοκρασία με αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Βάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά στο ταψί (με τη λαδόκολλα) και τα αφήνουμε στο grill για 10′ – 12′ σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν (όχι όμως να λιώσουν, ούτε να αρπάξουν). Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 1-2 φορές προκειμένου να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπωλ, τοποθετούμε το τυρί και τον δυόσμο και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Παίρνουμε το pyrex και αλείφουμε την βάση του με το λάδι και στρώνουμε το πρώτο κομμάι της ζύμης στο κάτω μέρος. Έπειτα τοποθετούμε τη γέμιση των λαχανικών και σκεπάζουμε με το άλλο μισό κομμάτι της ζύμης. Αφού τοποθετήσουμε το δεύτερο κομμάτι από πάνω, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα (δίχως να κάνουμε χονδρές τις άκρες) ώστε να κλείσει καλά η ζύμη. Τέλος, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το γάλα και χαράσσουμε ελαφρά την πίτα σε φέτες. Την φουρνίζουμε στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση) για 60′ περίπου παρακολουθώντας το ψήσιμο, ώστε να μην αρπάξει.

Έτοιμη η πίτα μας!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση (χωρίς ενοχές)!!

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: rawpixel.com

Αφροδίτη Μαστοράκη

About Αφροδίτη Μαστοράκη

Καθηγήτρια Γαλλικών (Bonjour, Madame!) και ιδιωτική υπάλληλος (όνομα εταιρείας δε λέμε, μην είμαστε περίεργοι...), ευγενική, αυστηρή (εκεί που πρέπει), με πολλή φαντασία, ενθουσιώδης, με ιδιαίτερη αντιπάθεια στη ρουτίνα και με μεγάλη αδυναμία στα σκυλιά. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα, ψυχολογίας, προσωπικής ανάπτυξης κ.α.). Όνειρό μου; Ένα ταξίδι στο Μεξικό με εισιτήριο άνευ επιστροφής! Μία έκφραση που με χαρακτηρίζει; "Ποτέ μη λες ποτέ!", Οπότε Vamos Cosmogony!