Τι μπορεί να είναι αυτό που κάνει τον ύπνο μας τόσο ξεχωριστό κάποια βράδια; Μήπως το γεγονός ότι μας επισκέπτονται άτομα που έχουμε να δούμε πολύ καιρό στην πραγματική ζωή;

Κι όμως ναι… ανήσυχοι λοιπόν ξυπνάμε το πρωί και αρχίζουμε να ρωτάμε συγγενείς και φίλους, ψάχνουμε τον καζαμία ή κάνουμε μια διαδικτυακή αναζήτηση για να λάβουμε την απάντηση του ονειροκρίτη.

Και μαζί με τις ανωτέρω απαντήσεις, δίνουμε και τις δικές μας ερμηνείες: “μήπως με σκέφτεται;”, “μήπως θέλει να με ξαναδεί”, “λες να μου στείλει μήνυμα;”

pexels-photo-269141

Κι όμως έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά πως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς ο εγκέφαλός μας, ως πολύπλοκο όργανο κάνει σύνθετες διεργασίες κατά την διάρκεια του ύπνου.

Οι ειδικοί λοιπόν, μας διαβεβαιώνουν πως το γεγονός ότι κάποιος που είναι απών από τη ζωή μας κάνει την εμφάνισή του στον ύπνο μας δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είναι ερωτευμένος μαζί μας ή μας σκέφτεται ακόμη. Αυτός ο κάποιος που έρχεται απρόσκλητος στο όνειρό μας, αντιπροσωπεύει είτε κομμάτι της προσωπικότητάς μας που πρέπει να διερευνήσουμε είτε μια κατάσταση που μας επηρεάζει άμεσα.

Οπότε καλό θα ήταν να δούμε ψύχραιμα ποιο είναι αυτό το άτομο, τα στοιχεία που τον έκαναν ξεχωριστό στα μάτια μας και τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε εμάς τους ίδιους, ώστε να το διορθώσουμε, γιατί υπάρχει σοβαρά το ενδεχόμενο να το έχουμε αμελήσει και αυτό να μας επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία.

Επίσης, η συμπεριφορά που επέδειξε κατά τη διάρκεια του ονείρου, ήταν φιλική ή εχθρική, γιατί αυτό υποδηλώνει ξεκάθαρα τον τρόπο που φερόμαστε εμείς στη ζωή μας.

pexels-photo-1070967

Καθημερινά το μυαλό μας καταγράφει τα πάντα, συνειδητά και ασυνείδητα και αυτά δεν διαγράφονται, υπάρχουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, επομένως κατά έναν τρόπο να εμφανίζονται και στον ύπνο μας. Για παράδειγμα, αυτό το άτομο που έχουμε να δούμε καιρό μπορεί να έμοιαζε σε κάποιο άλλο άγνωστο σε εμάς που είδαμε το πρωί, καθώς πηγαίναμε στη δουλειά και καθώς η εικόνα του ήταν τόσο ισχυρή την κατέγραψε ο εγκέφαλος και την αναπαρήγαγε στον ύπνο μας.

Οπότε ας μην προβληματιζόμαστε τόσο έντονα και τρέχουμε πρωί πρωί να βρούμε τον Καζαμία ώστε να μας δώσει τη σοφή απάντηση, τις περισσότερες φορές η απάντηση βρίσκεται μέσα μας και σε αυτά που σκεφτόμαστε, στις καταστάσεις που έχουμε αγνοήσει αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες με αυτές, στα άτομα που συναντάμε τυχαία και μας θυμίζουν άτομα που δεν έχουμε πλέον δίπλα μας ή και κομμάτια του εαυτού μας που καιρό τώρα τα είχαμε καλά κρυμμένα για προσωπικούς λόγους.

Είναι όμορφα τα όνειρα και καλό θα ήταν να μη μας τρομάζουν, αποκαλύπτουν για εμάς τόσα πολλά… οπότε ας κλείσουμε τα μάτια και ας αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα κι εκείνος “ξέρει” ποιους θα προσκαλέσει στο όνειρό μας.

Αφροδίτη Μαστοράκη

About Αφροδίτη Μαστοράκη

Καθηγήτρια Γαλλικών (Bonjour, Madame!) και ιδιωτική υπάλληλος (όνομα εταιρείας δε λέμε, μην είμαστε περίεργοι...), ευγενική, αυστηρή (εκεί που πρέπει), με πολλή φαντασία, ενθουσιώδης, με ιδιαίτερη αντιπάθεια στη ρουτίνα και με μεγάλη αδυναμία στα σκυλιά. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα, ψυχολογίας, προσωπικής ανάπτυξης κ.α.). Όνειρό μου; Ένα ταξίδι στο Μεξικό με εισιτήριο άνευ επιστροφής! Μία έκφραση που με χαρακτηρίζει; "Ποτέ μη λες ποτέ!", Οπότε Vamos Cosmogony!