Ακούει στο όνομα «Bouquet of Tulips» και ο δημιουργός του, Jeff Koons, τόνισε ότι το γλυπτό είναι «ένα σύμβολο ανάμνησης, αισιοδοξίας και “ίασης”». Έμπνευση για το έργο του καλλιτέχνη αποτέλεσε η λιθογραφία του 1958 του Πάμπλο Πικάσο «Bouquet of Peace». Ο λόγος για το γλυπτό του Jeff Koons προς τιμήν των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 και το 2016.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης, Jeff Koons, αφιέρωσε το νέο του γλυπτό, «Μπουκέτο με Τουλίπες», στη φιλία μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ αλλά και στα θύματα πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Η τελετή εγκαινίων έκλεισε μία «διαμάχη» τριών ετών που αφορούσε τόσο στο μέρος που επρόκειτο να τοποθετηθεί το γλυπτό, όσο και στα κίνητρα του Koons για να το δημιουργήσει.

Το γλυπτό 12,6 μέτρων, αποτελούμενο από πολύχρωμο μπρούντζο, ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο, αναπαριστά ένα χέρι που κρατάει ένα μπουκέτο από 11 τουλίπες που θυμίζουν μπαλόνια και παραπέμπει στο χέρι από το Άγαλμα της Ελευθερίας που κρατάει τον πυρσό.

merlin_162104154_bcddd1f7-2d14-4cdb-b6a4-73a66c4d7268-articleLarge

Κατά την τελετή εγκαινίων, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo δήλωσε ότι η πόλη έχει συνηθίσει τις αντιπαραθέσεις γύρω από τα έργα τέχνης. Αλλά, όπως πρόσθεσε «αποδεχόμαστε ένα δώρο όταν προσφέρεται και ειδικά εκείνα τα δώρα που προέρχονται από καρδιάς και είναι αφιερωμένα στη ζωή και στην αισιοδοξία. Τίποτα δεν μπορεί να είναι μικρό στο Παρίσι. Τα πάντα είναι μεγάλα στο Παρίσι – τα συναισθήματα, οι αντιπαραθέσεις και τα ίχνη που η τέχνη αφήνει στις ζωές μας», ανέφερε. «Ο ρόλος της τέχνης, άλλωστε είναι εκπλήσσει, να συγκινεί, αλλά και να ταρακουνά και να κάνει τον κόσμο να σκέφτεται».

5539

Ο Koons ανακοίνωσε το δώρο του τον Νοέμβριο του 2016 και από τότε μία διαμάχη για την τοποθέτησή του ξεκίνησε, καθυστερώντας την εγκατάστασή του. Τελικά, η εγκατάστασή του αποκαλύφθηκε στους κήπους των Ηλυσίων Πεδίων – ανάμεσα στο Μικρό Παλάτι και την Πλατεία Κονκόρντ.

Στην τελετή εγκαινίων, όπου παρευρέθηκαν κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, ο Koons αποκάλεσε τα λουλούδια «ένα σημάδι ότι η ζωή συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι «αντιπροσωπεύουν την απώλεια, την αναγέννηση και την ζωτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος».

1277505

«Ως πολίτης της Νέας Υόρκης, βίωσα την 11η Σεπτεμβρίου και την κατάθλιψη που σκίασε την πόλη και πραγματικά χρειάστηκαν χρόνια, ώστε η ζωή να επιστρέψει σε αυτήν», σχολίασε ο Koons.

Στην κάλυψη του κόστους κατασκευής και εγκατάστασης του γλυπτού συνέβαλαν τόσο Γάλλοι όσο και Αμερικανοί ιδιώτες χορηγοί.

Πηγή Εξωφύλλου: www.sortiraparis.com 

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…