Οπουδήποτε κι αν στρέψεις το βλέμμα σου θα δεις ανθρώπους με ένα κινητό στο χέρι, το κεφάλι σκυμμένο πάνω από μια φωτεινή οθόνη και τους αντίχειρες τους να κινούνται μανιωδώς πάνω, κάτω, δεξιά κι αριστερά πατώντας γράμματα, νούμερα, σύμβολα και emojis στα εκατοντάδες μηνύματα που ανταλλάσσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους. Η ικανότητα αυτή της δακτυλογράφησης και κυρίως της ταχύτητας που αναπτύσσουμε σε αυτή ήταν το βασικό θέμα μιας έρευνας που αποκάλυψε πόσο γρήγορα τελικά πληκτρολογούμε στις οθόνες των κινητών μας τηλεφώνων.

Αντίχειρες on fire!

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 37.000 εθελοντές από 160 χώρες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που έγραφαν με ένα μόνο δάχτυλο κατάφεραν κατά μέσο όρο 29 λέξεις το λεπτό. Αντιθέτως, εκείνοι που αξιοποίησαν στη δοκιμασία και τους δύο αντίχειρες κατάφεραν να γράψουν 38 λέξεις το λεπτό. Πρόκειται μάλιστα για μια ταχύτητα κατά 25% πιο αργή από τους χρήστες ενός πληκτρολογίου «Qwerty», κανονικού μεγέθους.

Είναι εξίσου εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας εθελοντής κατάφερε να δακτυλογραφήσει με τους αντίχειρες ολόκληρες φράσεις στο κινητό του, ξεπερνώντας έτσι τις 85 λέξεις το λεπτό, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 52 λέξεις που αγγίζουν συνήθως οι χρήστες ενός τυποποιημένου πληκτρολογίου.

«Ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που βρήκαμε είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να γράψουν εκπληκτικά γρήγορα με τα πληκτρολόγια των smartphones», διαπιστώνει η Anna Feit, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης και ειδική πληροφορικής στο «ETH Zurich» στην Ελβετία. «Δείξαμε σε μεγάλη κλίμακα ότι οι άνθρωποι που πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας και τους δύο αντίχειρες είναι αρκετά πιο γρήγοροι από όσους χρησιμοποιούν μόνο ένα δάχτυλο», συμπλήρωσε.

Χάσμα γενεών και στη δακτυλογράφηση

Ήταν αναμενόμενο ότι σε μια τέτοια δοκιμασία, οι νεότεροι άνθρωποι και κυρίως οι έφηβοι θα έβγαιναν μπροστά και μάλιστα με διαφορά. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δε χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα για να ανταλλάξουν μηνύματα στο Facebook Messenger ή στο Instagram, ούτε για να τουιτάρουν, παρά μόνο για τα τηλεφωνήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, οι έφηβοι που συμμετείχαν στη δοκιμασία της δακτυλογράφησης πληκτρολόγησαν φράσεις με ταχύτητα που άγγιξε κατά μέσο όρο τις 40 λέξεις το λεπτό, ενώ οι μεγαλύτεροι της ηλικίας από 40 έως 50 ετών, πέτυχαν 26-29 λέξεις το λεπτό. 

pexels-photo-2465327

Πόση ώρα αφιερώνουμε στα κινητά μας;

Αναφορικά με αυτή τη διαφορά ανάμεσα στους νέους και στους μεγαλύτερους, «διακρίνουμε μια σαφή τάση στους νέους λόγω της εμπειρίας στην πληκτρολόγηση σε αυτές τις συσκευές», δήλωσε η κυρία Feit. «Οι νέοι μεγαλώνουν χρησιμοποιώντας τέτοιες συσκευές και μερικοί από αυτούς πραγματοποιούν όλη τη δακτυλογράφησή τους σε κινητά τηλέφωνα», συμπλήρωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, κατά μέσο όρο χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο έξι ώρες την ημέρα. Βέβαια ο χρόνος που αφιερώνουμε στα κινητά μας τηλέφωνα δεν είναι ο μόνος λόγος που εξηγεί γιατί αναπτύσσουμε τόσο μεγάλη ταχύτητα στη δακτυλογράφηση. Άλλωστε, οι περισσότεροι εκμεταλλευόμαστε τα μικρά τεχνικά κόλπα που διαθέτουν τα κινητά για να μας διευκολύνουν και να βελτιώσουν την ταχύτητα που πληκτρολογούμε σε αυτά. Πόσοι από εμάς άλλωστε, αξιοποιούμε στην καθημερινή μας επικοινωνία μέσω των κινητών μας την αυτόματη διόρθωση και την πρόβλεψη των λέξεων. 

Αυτόματη διόρθωση VS πρόβλεψη λέξεων

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν λειτουργούν και οι δύο λειτουργίες υπέρ της ταχύτητας στη δακτυλογράφηση. Ειδικότερα, η αυτόματη διόρθωση βελτίωσε την ταχύτητα πληκτρολόγησης κατά σχεδόν 9 λέξεις το λεπτό, σε αντίθετη με την πρόβλεψη λέξεων, η οποία φαίνεται πως περισσότερο καθυστερεί τους χρήστες, μιας και την επιβραδύνει κατά 2 λέξεις ανά λεπτό γιατί αποσπά την προσοχή τους όσο εκείνοι προσπαθούν να επιλέξουν ποια λέξη ταιριάζει καλύτερα σε όσα θέλουν να γράψουν στο μήνυμά τους.

Αν πάντως θες να σπάσεις τα κοντέρ στο texting τότε ακολούθησε την πρόταση της Feit: χρησιμοποίησε και τους δύο αντίχειρες, ενεργοποίησε την αυτόματη διόρθωση-ακόμη κι αν σου σπάει τα νεύρα- και ξεκίνα να πληκτρολογείς… 

Ready, set, text!

Πηγή πληροφοριών: The Guardian

Πηγή Εξωφύλλου: www.pexels.com 

Διαβάστε επίσης:

Facebook dating app: Τα υπέρ και τα κατά 

Stop scrolling down: Ιδέες για να μειώσεις το χρόνο σου στα Social Media

#MyLifeIsBetterThanYours

Οθόνες, πλήκτρα και μετά τι; 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".