Ψυχαναγκασμός φίλε αναγνώστη. ‘’1. Η επιβολή της θέλησης ενός σε κάποιον άλλον με άσκηση ψυχολογικής πίεσης. / 2. Η σκέψη μιας ιδέας, ενός αισθήματος, μιας τάσης που, ενώ πηγάζει απ’ τον ψυχισμό ενός ατόμου, αντιμετωπίζεται ως αντίθετο του Εγώ του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την περιορίσει ή ν’ απαλλαγεί απ’ αυτήν’’.

Όλοι έχουμε εν δυνάμει ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα, όπως το να σκεφτόμαστε όλη την ώρα στην δουλειά αν κλείσαμε τον θερμοσίφωνα, ή να μη μπορούμε την πολυκοσμία και τους κλειστούς χώρους λόγω μικροβίων. Αν αναρωτιέσαι για τυχόν δικό σου ψυχαναγκασμό, τα 4 συνηθέστερα είδη που παρουσιάζουμε θα σε κατατοπίσουν

  1. Εμμονή με την καθαριότητα

Στην ψυχιατρική ονομάζεται ‘’ιδεοληψία μόλυνσης’’ και χαρακτηρίζει τα άτομα που διακατέχονται από μανία για καθαριότητα πάσης φύσεως. Πλένουν διαρκώς το σώμα και τα χέρια τους γι’ αποφυγή βακτηρίων, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν έναν απόλυτα υγιεινό τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι που πάσχουν αποφεύγουν τις επαφές με άλλους ανθρώπους και θα προτιμούσαν να πεθάνουν, παρά ν’ αγγίξουν μια μπάρα στο μετρό ή το κουμπί του ανελκυστήρα, εξηγεί ο Νταντάν (συγγραφέας του βιβλίου, ‘’ Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να νικήσεις τους ψυχαναγκασμούς’’).

OCD-Cleaning

2.  Εμμονή με την κακοτυχία

Το αίσθημα που νιώθει κάποιος, ότι παντού παραμονεύει κάποιος κίνδυνος και έτσι καταλήγει να φοβάται τα πάντα και να προβαίνει σε προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος δεν αντέχει τους ανθρώπους που φορούν μαύρο καπέλο και συναντήσει κάποιο, τότε θα τρέξει να δει αν συμβαίνει κάτι κακό εκείνη την ώρα και αν δεν συμβαίνει, θα έχει την αμφιβολία διαρκώς μέσα του. Οι άνθρωποι με αυτού του είδος τον ψυχαναγκασμό, τείνουν να εγκαταλείπουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θεωρούν ότι εγκυμονεί κίνδυνους.

3. Ο φόβος ότι έχουν κάνει λάθος

Μήπως άφησα τον θερμοσίφωνα ανοιχτό; Μήπως ξέχασα να κλειδώσω; Είναι σωστό αυτό που διαβάζω ή έχω κάνει κάπου λάθος; Αυτές και ακόμη περισσότερες, είναι οι εκφράσεις που χαρακτηρίζουν τα άτομα με τον ψυχαναγκασμό του λάθους. Νομίζουν πολύ συχνά ότι κάτι δεν πάει καλά κάτι που έχουν κάνει και έτσι το ελέγχουν ξανά και ξανά. Έχουν εμμονή με αυτό και πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να έχει πάει στραβά. Γι’ αυτό αναλώνονται σε μια σκέψη ή πράξη πολλές ώρες προκειμένου να είναι σίγουροι ότι έχει γίνει ορθώς.

images

4. Εμμονή με την συμμετρία

Σε όλα. Και για όλα. Ακόμη και χάος να επικρατεί στο δωμάτιο, πρέπει να είναι συμμετρικό. Τα βιβλία στην ίδια ευθεία, το πληκτρολόγιο και η οθόνη του υπολογιστή παράλληλα μεταξύ τους, το πιρούνι και το μαχαίρι δίπλα δίπλα και στο ίδιο ύψος. Τα άτομα αυτά τείνουν να εκνευρίζουν τους γύρω τους μιας και όπου βρεθούν ελέγχουν την συμμετρία στον χώρο, στα πράγματα, στα ρούχα, σχεδόν παντού, μιας και νιώθουν μεγάλο άγχος αν κάτι είναι ακατάστατο σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα.

is_190603_ocd_800x450

Αυτοί είναι οι 4 κοινοί ψυχαναγκασμοί. Υπάρχουν κέντρα που χρησιμοποιούν αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας όπου μπορούν να επισκεφθούν είτε τα ίδια τα άτομα είτε οι οικείοι τους για συμβουλές. Αν ανήκεις σε κάποιο είδος, μπορείς να δουλέψεις με τον εαυτό σου μιας και όλα είναι στο μυαλό μας, αν δεν ανήκεις σε κάποια απ’ αυτές, δώσε απλόχερα την βοήθειά σου στον συνάνθρωπο. Η καταπολέμηση ενός ψυχαναγκασμού βοηθά και τον παθόντα και τους γύρω του!

 

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!