Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του βρέφους που σκοτώθηκε από το ροτβάιλερ της οικογένειας στα Γλυκά Νερά.

Εκτός από τα ροτβάιλερ, στα οποία θα αναφερθώ πρώτα, υπάρχουν, γενικά, πολλές ράτσες σκύλων οι οποίες είναι παρεξηγημένες και θεωρούνται επικίνδυνες για οικογένειες με μικρά παιδιά.

1. Ροτβάιλερ. Αυτά τα μεγάλα σκυλιά προκαλούν σίγουρα φόβο σε κάποιον που δεν τα γνωρίζει. Τα Ροτβάιλερ είναι όμως πολύ ευγενικά, αν μάθουν τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς από τον ιδιοκτήτη τους. Αρχικά εκτρέφονταν για βοσκή και προστασία στην αρχαία Ρώμη και είναι μια φυλή, που αγαπάει τους ανθρώπους περισσότερο από ότι τα άλλα σκυλιά. Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν τα σκυλιά αυτά επιθετικά, πού να ήξεραν, όμως, πως είναι πιο ήπια και από ένα Ντάτσχουντ, ειδικά όταν βρίσκονται με μικρά παιδιά.

02ba38_0174cf632eb544448a74c378a5175ea4_mv2

2. Πίτμπουλ. Σίγουρα αυτή η ράτσα δεν αποτελεί έκπληξη που βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Τα πίτμπουλ είναι εξαιρετικά στοργικά σκυλιά που αγαπούν τα χάδια και τους ανθρώπους. Και τι είναι ακόμη πιο περίεργο; Αυτά τα «σκληρά σκυλιά» είναι, επίσης, ευγενικά και πολύ γλυκά. Δυστυχώς, όμως, αυτή η φυλή έχει λάβει πολύ κακή φήμη χάρη στους ανθρώπους που τα κακομεταχειρίζονται ή νομίζουν πως παίρνουν έναν σκύλο φύλακα δίνοντας απλώς βάση στην εμφάνιση. Για κάποιον ανόητο που νομίζει πως παίρνει ένα σκύλο προστάτη, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ ήπιοι και δεν κάνουν για φρουρά. Είναι αρκετά έξυπνα και αθλητικά σκυλιά, τα πηγαίνουν υπέροχα με τα παιδιά και μπορούν να αποτελέσουν καταπληκτικά κατοικίδια για μια οικογένεια.

red-nosed-pit-bull-3406870_960_720

3. Ντόμπερμαν. Τα Ντόμπερμαν είναι η μόνη ράτσα σκύλου που έχει εκτραφεί αποκλειστικά για την ανθρώπινη προστασία. Βασικά χαρακτηριστικά τους; Η πίστη στον άνθρωπο και η δύναμη. Ο ιδρυτής της φυλής, Louis Dobermann, εργάστηκε ως φοροεισπράκτορας στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1800. Βλέποντας πως στη δουλειά του ήταν αναγκαία η μεταφορά χρημάτων, χρειαζόταν έναν σκύλο εργασίας που θα τον προστάτευε σε μια δύσκολη κατάσταση. Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών αυτών, τα Ντόμπερμαν άρχισαν να απεικονίζονται ως τα «κακά» σκυλιά και να χρησιμοποιούνται από κακοποιούς και έμπορους ναρκωτικών. Έτσι λοιπόν απέκτησαν τη φήμη των απειλητικών σκύλων που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο κομματάκια. Τα Ντόμπερμαν βρίσκονται στη λίστα με τα πιο έξυπνα σκυλιά, χρειάζονται αρκετές ώρες άσκησης την ημέρα και πρέπει να ζουν σε εσωτερικούς χώρους με τις οικογένειές τους.

Doberman_petshop-samolis

4. Dogo Argentino. Το Dogo Argentino, είναι η μοναδική φυλή σκύλων της Αργεντινής που δεν έχει εξαφανιστεί. Αυτή η ράτσα προσελκύει την προσοχή για την ισχυρή της εμφάνιση, με ένα καλά αναπτυγμένο μυώδες σώμα και το ολόλευκο της τρίχωμα (ακόμα και αν υπάρχουν γύρω από τα μάτια κάποιες πιο σκούρες κηλίδες, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 10% της επιφάνειας του κεφαλιού). Οι πρόγονοι του Dogo Argentino είναι τα εξαφανισμένα πλέον perros de pelea cordobes, τα οποία ήταν πολύ δημοφιλή στις μάχες σκυλιών στην επαρχία Κόρδοβα της Αργεντινής στις αρχές του εικοστού αιώνα. Αυτή η φυλή υποτίθεται ότι επηρεάζεται από τον Μεγάλο Δανό, το Μπουλ τεριέ, το Μπόξερ και το Αγγλικό Μπουλντόγκ μεταξύ άλλων. Παρά το παρελθόν του, το Dogo Argentino έχει προσαρμοσθεί πολύ καλά στη ρουτίνα του σκύλου συντροφιάς, και ξεχωρίζει για το στοργικό του ταμπεραμέντο. Αυτά τα ζώα δημιουργούν έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό με τους εκπαιδευτές και τις οικογένειές τους, που θα προστατεύσουν και θα λατρέψουν με τη χαρακτηριστική καλοσύνη και το θάρρος τους. Όταν έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν από μικρή ηλικία, είναι πολύ υπομονετικά με τα παιδιά, με τα οποία θα παίξουν με το πέρασμα του χρόνου και θα είναι ανεκτικά σε άλλα ζώα.

Dogo_Argentino_8990641

5. Bull Mastiff. Το Mastiff είναι μια πολύ δημοφιλής, πρωτότυπη φυλή από τη Μεγάλη Βρετανία. Στην αρχή ανατράφηκαν για να βοηθήσουν τους δασοφύλακες, να προστατευθούν και να διευκολύνουν τη δουλειά τους. Τα καλά τους αποτελέσματα συνέβαλαν στο γεγονός ότι η δημοτικότητα τους μεγάλωσε τόσο γρήγορα και άρχισε να εκπαιδεύεται ως φύλακας για σπίτια και οικογένειες. Λόγω της προέλευσης του ως φύλακα, το Mastiff είναι ένα πολύ προστατευτικό σκυλί, στοργικό και πιστό στην οικογένειά του. Γι’ αυτό το λόγο, το Mastiff πρέπει να κοινωνικοποιηθεί σωστά τους πρώτους μήνες της ζωής του και η απόκτηση του συνιστάται μόνο για έμπειρους ιδιοκτήτες.

bullmastiff

Όπως και να χει, το ζήτημα είναι το πως θα αναθρέψεις και θα μάθεις εσύ το σκύλο σου οποιασδήποτε ράτσας και να είναι (άλλωστε δεν είναι τυχαία η παροιμία “Το παιδί σου και το σκυλί σου είναι όπως το μάθεις” ) Το συμπέρασμα είναι ένα: Eίμαστε υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι όταν αγοράζουμε ή υιοθετούμε ένα σκυλί. Δεν το αφήνουμε ποτέ μόνο με μικρά παιδιά όσο και να τα λατρεύει και δεν το παραμελούμε! Προσπαθούμε να του δώσουμε όσο περισσότερη αγάπη και προσοχή μπορούμε, όπως ακριβώς κάνει και αυτό!

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: dogscity.gr

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…