Ήταν 8 Ιουνίου 1708 όταν η ισπανική γαλέρα Σαν Χοσέ τυλίχτηκε στις φλόγες στα ανοιχτά της ακτής Καρταχένα. Το πλοίο αποτελούσε μέρος του στόλου του Φιλίππου του Ε και εκείνη την ημέρα συμμετείχε σε ναυμαχία ενάντια στους Άγγλους, στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

Λίγες ώρες μετά, η γαλέρα με τα 62 κανόνια χάθηκε στα νερά της Καραϊβικής. Το πλοίο πήρε μαζί του 600 ψυχές, αλλά και έναν μεγάλο θησαυρό, με χρυσά και ασημένια νομίσματα, καθώς και πολύτιμους λίθους, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πλοίο θα επέστρεφε φορτωμένο στην Ισπανία, καθώς ο Φίλιππος βασιζόταν για τη χρηματοδότηση του πολέμου σε πόρους από τις αποικίες.

Επί τρεις αιώνες, η τύχη του ναυαγίου ήταν άγνωστη μέχρι που το 2015, η κυβέρνηση της Κολομβίας διά του προέδρου της Χουάν Μανουέλ Σάντος, ανακοίνωσε επισήμως ότι η γαλέρα Σαν Χοσέ βρέθηκε.

maxresdefault

Σύμφωνα με το BBC, τέσσερα χρόνια μετά, το «χρυσό» ναυάγιο παραμένει σε βάθος 600 μέτρων στα νερά της Κολομβίας και επιπλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο νομικής διαμάχης, καθώς ως ήταν αναμενόμενο, ο «θησαυρός» έχει πυροδοτήσει έριδες. Η Κολομβία έχει κρατήσει μυστική τη θέση του πλοίου, το οποίο θεωρείται το «Ιερό Δισκοπότηρο» των ναυαγίων και δικαιολογημένα. Ωστόσο, λέγεται ότι το Σαν Χοσέ βρίσκεται στο νησί Μπαρού, που ανήκει στο σύμπλεγμα των νήσων Ροζάριο.

Πέρα από την εξέλιξη της ιστορίας, ίσως τελικά ο πραγματικός θησαυρός είναι η γοητεία του θρύλου για την ιστορία και την τύχη του Σαν Χοσέ.

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: iefimerida.gr

 

 

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…