Την ιδέα εφηύρε ο Κουρσάτ Τσεϊλάν, ένας νεαρός τυφλός Τούρκος επιστήμονας τεχνολογίας. Σκεπτόμενος ότι ζούμε σε μια εποχή που γίνονται θαύματα και μιλάμε για πολλές ιδέες που δε φανταζόμασταν ότι θα υπήρχαν αν συζητούσαμε μια εικοσαετία πριν, ο Κουρσάτ αναλογίστηκε πως οι τυφλοί όμοιοί του ακόμη περπατούν με ένα απλό μπαστούνι και η ζωή τους στο δρόμο γίνεται πολύ δύσκολη αφού ο σχεδιασμός των δρόμων είναι ακατάλληλος γι’ αυτούς. 

blind-engineer-invents-smart-cane-wewalk-1-5d76657c32da7-700

Τι έκανε λοιπόν; Χρησιμοποίησε επιτέλους τα “θαύματα” της εποχής για το καλό των ανθρώπων που δεν βλέπουν. “Στις μέρες μας μιλάμε για ιπτάμενα αυτοκίνητα, αλλά οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν ακόμη ένα απλό ραβδί. Είμαι στο μετρό και δεν ξέρω ποια είναι η έξοδός μου, δεν μπορώ να δω ποιο λεωφορείο έρχεται ή τι μαγαζιά έχω γύρω μου. Τώρα πια, με το WeWalk, θα μπορώ!” δήλωσε ο Κουρσάτ στο CNN. 

blind-engineer-invents-smart-cane-wewalk-7-5d76658846bf9-700

blind-engineer-invents-smart-cane-wewalk-2-5d76657dc0860-700

Το μπαστούνι που έφερε στη ζωή ο Τσεϊλάν λέγεται WeWalk, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Young Guru Academy της οποίας είναι CEO. Κι αυτό το μπαστούνι θα μπορεί να σου μιλήσει, να σου δώσει οδηγίες, ενώ θα έχει και τεχνικές ειδοποίησης (πχ δόνηση) για περιπτώσεις κινδύνου ή εμποδίων στο δρόμο. Θα συνδέεται στο Google Maps και θα μπορεί να παρέχει στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν όλες τις πληροφορίες για μια πιο άνετη και ευχάριστη ζωή μέσα στην πόλη. Το μπαστούνι μπορεί κανείς να το προμηθευτεί στο site της εταιρίας και κοστίζει περίπου 500$.

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: teknolog.com

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!