Δεν πρόκειται για πλάκα. Για 29η χρονιά και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, απονεμήθηκαν σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ τα βραβεία Ig, γνωστά ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα», τα οποία επιβραβεύουν αστείες, παράδοξες και συχνά άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις. 

nompel-tou-trelou-epistimona-sto-xarbarnt.w_hr

Τα βραβεία αυτά αναδεικνύουν έρευνες που «πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά να σκεφτούν». Απονεμήθηκαν δέκα βραβεία, των οποίων την απονομή έκαναν όπως πάντα πραγματικοί Νομπελίστες, και κάθε νικητής έβγαλε λόγο ενός λεπτού. Αν παραβίαζε αυτό το όριο, ένα οκτάχρονο κοριτσάκι με ένα χάρακα στο χέρι τον έκοβε με τη φράση «Παρακαλώ σταμάτα, βαριέμαι!».  

Μεταξύ άλλων, βραβεύθηκε μια μελέτη σε Γάλλους ταχυδρόμους στους οποίους είχε τοποθετηθεί θερμόμετρο στους όρχεις τους. Την ιδέα είχε ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας Ροζέ Μιουσέ του Πανεπιστημίου της Τουλούζης για να διαπιστώσει κατά πόσο και οι δύο όρχεις ενός άνδρα έχουν την ίδια ακριβώς θερμοκρασία(!) Το συμπέρασμα ήταν πως ο αριστερός είναι πιο ζεστός αλλά μόνο όταν ο άνδρας είναι ντυμένος. Ο Γάλλος επιστήμονας εφηύρε και θερμαινόμενα εσώρουχα που βοηθούν τους άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας. 

2019-Ig-Nobel-Awards-Honor-Weirdest-Science-Discoveries-Of-Year-696x391

Το βραβείο χημείας κατέληξε σε Ιάπωνες επιστήμονες που υπολόγισαν πόσο σάλιο παράγει ένα τυπικό πεντάχρονο παιδί μέσα σε μια μέρα (περίπου μισό λίτρο), το βραβείο μηχανικής σε έναν Ιρανό εφευρέτη για ένα μηχάνημά του που αλλάζει πάνες στα μωρά (πολλοί γονείς θα έπρεπε να χαίρονται γι’ αυτό) και το βραβείο οικονομικών δόθηκε σε Ολλανδούς ερευνητές που ανακάλυψαν ότι τα χαρτονομίσματα μπορούν να διαδώσουν επικίνδυνα μικρόβια, ιδίως το ρουμανικό λέου. Δεν το ξερες; Το μαθες!

0029e064e90249fe92e7058b86bdfcc3

Ιταλοί επιστήμονες πήραν το βραβείο ιατρικής για την ιδέα τους ότι η πίτσα προστατεύει από πρόωρο θάνατο (εντάξει τι περίμεναν να πουν οι Ιταλοί δηλαδή), αν και στην πραγματικότητα ποτέ δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι αυτό όντως ισχύει (προφανώς;). Αποδεδειγμένο ή όχι, φάτε πίτσα γιατί χανόμαστε! Μια διεθνής ερευνητική ομάδα πήρε βραβείο επειδή «χαρτογράφησε» ποια ακριβώς μέρη του σώματος είναι πιο απολαυστικό να τα ξύνει κανείς (προηγούνται οι αστράγαλοι και ακολουθεί η πλάτη). 

Δύο Αμερικανοί κατάφεραν να βραβευθούν ξανά, αφού το 2015 είχαν τιμηθεί για την ανακάλυψη του «νόμου της ούρησης», που λέει ότι όλα τα θηλαστικά αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους σε περίπου 21 δευτερόλεπτα, ενώ φέτος για τη μελέτη τους σχετικά με το γιατί ο φασκωλόμυς (μαρσιποφόρο φυτοφάγο ζώο της Αυστραλίας) κάνει κυβικού σχήματος κόπρανα, κάτι μοναδικό στο ζωικό βασίλειο.

2_3

Ακόμη, Κινέζοι ερευνητές βραβεύθηκαν για την ανακάλυψη ότι οι νεκρές κατσαρίδες που έχουν μαγνητιστεί, συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις ζωντανές κατσαρίδες που έχουν μαγνητιστεί, όταν μελετηθούν με κβαντικό αισθητήρα. Γνωρίζαμε ότι οι Κινέζοι είναι ιδιαίτερος λαός κι είναι εδώ για να μας το επιβεβαιώσουν για ακόμα μια φορά! Τέλος, βραβείο ιατρικής εκπαίδευσης δόθηκε σε Αμερικανούς που ανακάλυψαν ότι οι ακουστικές συσκευές που κάνουν «κλικ» και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των σκύλων, είναι δυνατό να επίσης να βελτιώσουν τις δεξιότητες φοιτητών χειρουργικής

Ένα μπράβο θα πω εγώ σε αυτές τις παράξενες προσωπικότητες που ασχολούνται με αυτές τις πιο παράξενες έρευνες και ανακαλύψεις και βραβεύονται γι’ αυτές! Και του χρόνου!

giphy (6)

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: thetoc.gr

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!