Αναμφίβολα, η είδηση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη. Και όχι άδικα. 850 χρόνια ιστορίας έγιναν στάχτη σε 8,5 ώρες!

Το καλό νέο είναι πως σώθηκαν το κύριο κτίσμα και οι πύργοι, καθώς ύστερα από αγώνα ωρών οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Δυστυχώς, η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο δεν είχαν την ίδια τύχη.

Τραγική ειρωνεία σε αυτό το συμβάν είναι πως στο θρυλικό βιβλίο «Η Παναγία των Παρισίων» ο Βίκτωρ Ουγκώ περιγράφει μια φωτιά σαν αυτή που έζησε το Παρίσι.

«Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο πιο ψηλό μέρος της εκκλησίας. Αυτό που έβλεπαν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Μια μεγάλη φλόγα υψωνόταν ανάμεσα στους δυο πύργους με ανεμοστρόβιλους και σπινθήρες, μια τεράστια και ανεξέλεγκτη φλόγα η οποία πότε φαινόταν και πότε χανόταν από τον πυκνό καπνό», έγραφε χαρακτηριστικά στο βιβλίο του που δημοσιεύθηκε το 1831 και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

000_1fo257_0

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: nbcnews.com

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…