Μερικές φωτογραφίες είναι τόσο ισχυρές και δυναμικές που αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο χρόνο. Μια τέτοια χαρακτηριστική φωτογραφία είναι το στιγμιότυπο του παθιασμένου φιλιού που έδωσε ένας ναύτης σε μια άγνωστη νοσοκόμα καταμεσής της Times Square στη Νέα Υόρκη στις 14 Αυγούστου το 1945. Πρόκειται για την ημερομηνία παράδοσης της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ και της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η στιγμή που αποτυπώθηκε στο φίλμ του φωτογράφου, Alfred Eisenstaedt αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες στον κόσμο.

a9fb1b6ab3f07c0d5a3b228d5ac86f51

Ο George Mendonsa, ο διάσημος ναύτης της Times Square άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών. Σύμφωνα με την κόρη του, ο Mendonsa πέθανε μετά από μια πτώση που είχε τη νύχτα του Σαββάτου.

Ο Mendonsa υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών κατά τη διάρκεια του πολέμου και βρισκόταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. Στο άκουσμα της λήξης του πολέμου, τον κυρίευσε το αίσθημα της χαράς κι έτσι όταν είδε τη νοσοκόμα ονόματι Greta Zimmer Friedman, την άρπαξε και την φίλησε αυθόρμητα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι του θύμιζε τις νοσοκόμες που έβλεπε να φροντίζουν του τραυματισμένους ναυτικούς και το φιλί του ήταν μια ένδειξη ευγνωμοσύνης προς αυτές και το έργο τους. 

Οι δύο τους σφράγισαν τη λήξη του πολέμου με ένα παθιασμένο φιλί, αλλά ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους. 

Η τότε 21χρονη νοσοκόμα ήταν βοηθός οδοντιάτρου και μετά από καιρό σχολίασε αναφορικά με τη φωτογραφία και το φιλί που της χάρισε ο ναύτης: «Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί. Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου.» Η Greta απεβίωσε το 2016 στη Βιρτζίνια, σε ηλίκια 92 ετών.

Πηγή Εξωφύλλου: gr.pinterest.com 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".