Αδιαμφισβήτητα ο ύπνος είναι μια τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απόλυτη στιγμή ξεκούρασης και χαλάρωσης που μας χαρίζει την ευκαιρία να μηδενίσουμε το κοντέρ και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση λατρείας με τον ύπνο και μπορούν να κοιμούνται για ώρες. Ωστόσο, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας. 

Ως θαυματουργή λύση στις αϋπνίες, επικρατεί ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο αν πέσεις στο κρεβάτι και αρχίσεις να μετράς τα περιβόητα προβατάκια, θα βυθιστείς πιο εύκολα σε βαθύ και γλυκό ύπνο. Για κάποιους αυτή η μέθοδος αποδεικνύεται αποτελεσματική, αλλά τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Το 2002, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποφάσισαν να διεξάγουν μια έρευνα για τις αϋπνίες. Οργάνωσε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων προκειμένου να μελετήσει ποια μέθοδος μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα την βασανιστική αϋπνία. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τη μια ομάδα να αναπαράγει στο μυαλό της πριν πέσει για ύπνο χαλαρωτικές στιγμές και όμορφα τοπία, όπως ένα ηλιοβασίλεμα στο Παρίσι, τη θάλασσα και τη γαλήνη που μπορεί να σου προσφέρει. Σε μια άλλη ομάδα ζητήθηκε να χαλαρώσει μετρώντας προβατάκια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ανατρεπτικά, καθώς σύμφωνα με αυτά ο μύθος για το μέτρημα των προβάτων καταρρίφθηκε. Νικήτρια στη μάχη κατά της αϋπνίας αποδείχθηκε η πρώτη ομάδα, καθώς η αξιοποίηση της φαντασίας και οι νοερές χαλαρωτικές εικόνες που έφερε στο μυαλό της, απέδωσαν μιας και παρατηρήθηκε ότι τα μέλη της ομάδας κοιμήθηκαν είκοσι λεπτά νωρίτερα από τους υπόλοιπους. Αντιθέτως, όσοι μέτρησαν προβατάκια χρειάστηκαν λίγη περισσότερη ώρα για να αποκοιμηθούν. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μέτρημα των προβάτων αποδεικνύεται τελικά μια βαρετή μέθοδος νανουρίσματος για ακολουθήσει κάποιος όση ώρα προσπαθεί να κοιμηθεί. 

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα δυσκολευτείτε να αποκοιμηθείτε, αφήστε στην άκρη τις αρνητικές σκέψεις, τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις. Εστιάστε λίγο παραπάνω την προσοχή σας σε εικόνες και σκηνές που θα σας χαλαρώσουν και σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να φέρετε στο μυαλό σας λευκά και τροφαντά προβατάκια που θα πηδάνε γεμάτα χαρά κάποιο φράχτη ή θα βοσκούν σε κάποιο λιβάδι. 

Ως συμπληρωματικά tip για να πείτε αντίο στην insomnia κάντε ένα ζεστό μπάνιο, αποφύγετε τα λιπαρά και βαριά γεύματα και αφήστε το κινητό μακριά από το κρεβάτι σας. Ανοίξτε ένα βιβλίο και ξεκινήστε το διάβασμα. Έτσι, θα καταφέρετε πιο εύκολα να χαλαρώσετε το σώμα σας και αφήσετε το μυαλό σας να χαθεί σε γαλήνιες εικόνες. 

Πηγή Εξωφύλλου: www.dailymotion.com 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".