Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες και σπουδαιότερες μορφές στην παγκόσμια λογοτεχνία, έχοντας επηρεάσει πολλούς συγγραφείς, σύγχρονούς του αλλά και μεταγενέστερους, όπως τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τον Αλμπέρ Καμύ, την Βιρτζίνια Γουλφ, και σημαντικούς φιλόσοφους όπως τον Φρίντριχ Νίτσε και τον Σίγκμουντ Φρόυντ. 

1-5yI0mGn9YyJrT5KAgjCUeQ

Ο Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky γεννιέται στις 11 Νοεμβρίου 1821. Ο πατέρας του, Mikhail Andreevich ήταν στρατιωτικός γιατρός, αλκοολικός με βίαια ξεσπάσματα, ενώ η μητέρα του ήταν μια ήρεμη προσωπικότητα. Η μητέρα του πεθαίνει το 1837, και τον επόμενο χρόνο ο Ντοστογιέφσκι στέλνετε με τον αδερφό του σε οικοτροφείο.  Την ίδια χρονιά αρχίζει σπουδές στη Στρατιωτική Ακαδημία Μηχανικών, στην Αγία Πετρούπολη. Ο πατέρας του δολοφονείται το 1939, γεγονός που συνταράσσει τον Φιόντορ. Αποφοιτά από την Ακαδημία το 1843 με μέτριους βαθμούς, απογοητευμένος με την μόρφωση που είχε λάβει. Έπειτα, για λίγο καιρό υπηρετεί στον Στρατό αλλά τον εγκαταλείπει σε μικρό χρονικό διάστημα και αποφασίζει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία. Αποκτά πάθος με τον τζόγο και δαπανά σε αυτόν τα λίγα χρήματα που βγάζει.

Η μετάφραση της Eugénie Grandet του Balzac αποτελεί την πρώτη του τυπωμένη δουλειά, ενώ το πρώτο του προσωπικό έργο που δημοσιεύεται είναι ‘’Οι φτωχοί’’ το 1846. Στις 22 Απριλίου του 1849, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για προδοτική συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του τσάρου Νικόλαου του Α΄.  Ο Ντοστογιέφσκι πέρασε τέσσερα βασανιστικά χρόνια με καταναγκαστικά έργα στο Ομσκ της Σιβηρίας. Το 1857 παντρεύεται τη Maria Dmitrievna Isaev, ενώ το 1859 του επιτρέπεται να γυρίσει στην Ευρωπαϊκή Ρωσία.  Εκεί, εκδίδει δύο περιοδικά μαζί με τον αδερφό του, Vremya (Χρόνος) και Epokha (Εποχή), τα οποία όμως δε σημειώνουν καμία επιτυχία και βρίσκεται χρεωμένος.

fyodor-dostoevsky-8

Κάποια χρόνια αργότερα, το 1864, η σύζυγος του πεθαίνει από φυματίωση, ενώ σύντομα χάνει και τον αδερφό του. Ήδη χρεωμένος αναλαμβάνει και τα χρέη του αδερφού. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στην κατάθλιψη ενώ φτάνει στο χείλος της προσωπικής του καταστροφής. Εκείνη την περίοδο καταπιάνεται με τη συγγραφή για να μπορέσει να ξεχρεώσει και γράφει τα πιο σημαντικά του έργα όπως είναι ο Παίκτης (1867), το Έγκλημα και Τιμωρία (1866), Ο Ηλίθιος (1869), οι Δαιμονισμένοι (1872), οι  Αδερφοί Καραμάζοφ (1880) .

Όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολη η ανάνηψη από τις κρίσεις επιληψίας που τον ταράσσουν από νεαρή ηλικία, και πεθαίνει σαν σήμερα, στις  9 Φεβρουαρίου του 1881 σε ηλικία 60 ετών στην Αγία Πετρούπολη.

Πηγή κεντρικής εικόνας: operawire.com

Μάγδα Αλμπούρα

About Μάγδα Αλμπούρα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κολλημένη με τη μουσική, σίγουρα θα την έχετε πετύχει σε κάποιο event, καθώς δεν αφήνει συναυλία για συναυλία. Μεγάλο όνειρο της είναι ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική.