Όλοι μας κατά βάθος θέλουμε ένα πρόγραμμα στη ζωή μας. Θέλουμε να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα, τι θα φάμε το μεσημέρι και τι θα κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Ένα ερώτημα είναι…κάνουμε όσα χρειάζονται για να ζούμε με τον τρόπο που ιδανικά θέλουμε;

Συνήθως βάζουμε ένα πρόγραμμα, το ακολουθούμε πιστά για μια, δυο και τρεις ημέρες και ύστερα το καταχωνιάζουμε μαζί με πολλές καινούριες ιδέες που είχαμε για μας και πλέον μοιάζουν παλιές, φθαρμένες από τον χρόνο, που έμειναν μόνες τους χωρίς να τις υλοποιήσουμε. Είναι σαν το “Από Δευτέρα” δίαιτα…που πάντα το λέμε, ετοιμαζόμαστε ψυχολογικά να το κάνουμε και όταν έρχεται η Δευτέρα είτε κάνουμε τους “κινέζους”, είτε το τηρούμε με ενθουσιασμό και ευλάβεια για το πολύ δυο μέρες και έπειτα αποτελεί παρελθόν, ως μια υπόσχεση που ξανά δώσαμε στον εαυτό μας και ξανά δεν την τηρήσαμε…

SU-Zaffron-Leadership-Conversations-Digital-Business-Management-1200-300x300

Πόσες όμως Δευτέρες πρέπει να περάσουν για να δούμε ότι δεν πάει άλλο…ότι η αλλαγή που περιμέναμε ίσως να εξαρτάται από το περιβόητο μυστικό που το γνωρίζουμε ήδη και απλώς δεν το τηρούμε…ίσως η αλλαγή που περιμένουμε, περιμένει να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα…

Πώς όμως οριοθετούμε το πρόγραμμα; Και τι τελικά σημαίνει πρόγραμμα; Στο σχολείο ήξερες ότι την πρώτη ώρα έχεις Γλώσσα, τη δεύτερη Μαθηματικά και την τέταρτη ώρα Γυμναστική. Έτσι λοιπόν ετοιμαζόσουν κατάλληλα για την επόμενη μέρα…ήξερες ότι θα φορέσεις φόρμες και στο διάλειμμα πριν τη Γυμναστική δεν θα φας βαριά. Έβαζες ένα πρόγραμμα, για να ανταποκριθείς στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Οργάνωνες τη μέρα σου και το χρόνο σου.

Πρόγραμμα θα πει οργάνωση…και ιδανικό για τον καθένα πρόγραμμα σημαίνει σωστή και έξυπνη οργάνωση…Οργάνωσε έξυπνα το χρόνο σου, βάλε τα δικά σου όρια στον εαυτό σου, μάθε στον εαυτό σου να υπακούει στο πρόγραμμα της κάθε μέρας που του ορίζεις. Μάθε του να είναι υπεύθυνος και μάθε να σε φροντίζεις, να σε αγαπάς και να σε σέβεσαι!!!

Αρχικά, το πρώτο βήμα είναι να βάζεις κάθε μέρα ξυπνητήρι. Είναι καλό να ξυπνάς όσο πιο νωρίς μπορείς, γιατί σίγουρα ο εγκέφαλος είναι πιο δημιουργικός και πιο παραγωγικός κατά τις πρωινές ώρες. Αν δεν έχεις πολλές υποχρεώσεις το πρωί, θα σε συμβούλευα και εσύ να ξυπνάς λίγο νωρίτερα για να μη σου φαίνεται η μέρα μικρή και να μη νιώθεις αργότερα ότι χάνεις τη μέρα σου. Αν ξυπνάς πολύ νωρίς κάθε μέρα, φρόντισε να ξυπνάς λίγο νωρίτερα για να έχεις το χρόνο να ετοιμαστείς, να περιποιηθείς τον έαυτό σου, να φας πρωινό και θα δεις ότι θα νιώθεις πολύ πιο έτοιμος/η και γεμάτος/η όρεξη να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

organize

Σημείωνε!!! Ξέρω ότι σε κάποιους φαίνεται βαρετό, ανούσιο και μπελαλίδικο να γράφουν κάθε μέρα τα καθήκοντα της ημέρας. Παρόλα αυτά δεν έχεις τίποτα να χάσεις, αν το δοκιμάσεις. Αγόρασε ένα σημειωματάριο με χρώματα της αρεσκείας σου και σχέδια και καθιέρωσέ το ως τον προσωπικό σου σύμβουλο, μέσα στο οποίο θα γράφεις τα καθήκοντα της ημέρα, τα τηλέφωνα που έχεις να κάνεις, τα ωράρια των δραστηριοτήτων σου, την ώρα που κανόνισες να πας για καφέ με την κολλητή σου ακόμη και τις ημερομηνίες των γενεθλίων και των ονομαστικών εορτών των φίλων και συνεργατών σου που είναι αδύνατο να τα θυμάσαι όλα. Με αυτόν τον τρόπο, απελευθερώνεις τα κουτάκια του μυαλού σου που τα υποχρέωνες να θυμούνται όλα όσα μπόρεσες σήμερα να αναθέσεις σε ένα απλό σημειωματάριο. Δώσε την ευκαιρία στο μυαλό σου να αλλάξει ιδιότητα…και να το χρησιμοποιείς όχι μόνο για να θυμάται υποχρεώσεις και ωράρια όμως να σκέφτεται ελεύθερα και να γεννά και να δημιουργεί ιδέες!!!

Βάλε τάξη στα πράγματά σου…βάλε τάξη στη ζωή σου!!! Αφιέρωσε κάποιες ώρες, δύο φορές την εβδομάδα για να καθαρίζεις και να τακτοποιείς το χώρο στον οποίο ζεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαζεύονται οι δουλειές βουνό και κάθε μέρα το σπίτι θα είναι καθαρό. Αφιέρωνε μια φορά την εβδομάδα χρόνο, για να πετάς τις συσκευασίες που τελειώνουν και τις κρατάς περιμένοντας το μαγικό τζίνι να τις ξαναγεμίσει…καθάρισε το χώρο που εργάζεσαι, βάλε σε μια σειρά το γραφείο σου και κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα πετώντας χαρτιά που είναι για την ανακύκλωση. Δείξε αγάπη στα ρούχα σου και στην καρέκλα του γραφείου σου…κρίμα είναι και αυτή…που από το βάρος που πετάς όλα τα ρούχα σου σε αυτή…όρθια θα μείνει μόνο η βίδα. Μόλις γυρίζεις απ έξω, κρέμασε τα ρούχα σου στην ντουλάπα για να τα ξαναφορέσεις στην επόμενη δραστηριότητα σου… χωρίς τσαλάκα και όρισε ένα μέρος στο οποίο θα βάζεις τα μπουφάν σου. Καθάριζε συχνά τις τσάντες σου γιατί σε λίγο θα βρεις τυχαία το μολύβι που έψαχνες από την έκτη δημοτικού…πέτα χαρτιά, αποδείξεις που δεν χρειάζεσαι, φαγητά παλιά…ναι και αυτά πέτα τα…δεν θα φυτρώσουν νέα, αν για αυτό τα κρατάς. Έτσι θα κρατάς κάθε μέρα μια όλο και πιο ελαφριά τσάντα που θα έχει μέσα μόνο τα χρήσιμα και θα τα βρίσκεις στο πι και φι.

How-to-organize-your-time-wisely-1

Κάνε μια μίνι προεργασία αποβραδίς. Ετοίμασε και βγάλε στο σαλόνι τα ρούχα που θα φορέσεις το πρωί για να είναι έτοιμα σιδερωμένα. Ετοίμασε την τσάντα σου με ό,τι απαραίτητα χρειάζεσαι για αύριο στη δουλειά, στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο. Συμμάζεψε ό,τι πεταμένο έχεις στο σαλόνι και στο δωμάτιο για να μην αγχώνεσαι την επόμενη μέρα.

Αφιέρωσε δέκα λεπτά μέσα στη μέρα για σένα. Βγάλε από το μυαλό σου κάθε τοξική σκέψη που σε αγχώνει και επικεντρώσου στην αναπνοή σου και στη στάση του σώματός σου. Κάτσε ορθή γωνία και πάρε βαθιές ανάσες για να χαλαρώσεις. Μέσα σε αυτό το δεκάλεπτο αφιέρωσε λίγο χρόνο να διαβάσεις μερικές σελίδες από ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, οτιδήποτε διαβάζεται. Έχει αποδειχθεί ότι πρέπει κάθε μέρα να διαβάζουμε δέκα σελίδες. Αν για σένα είναι πολυτέλεια οι δέκα σελίδες προσάρμοσέ τες στο πρόγραμμά σου. Όσο και να “τρέχεις” για να τα προλάβεις αν δεν κάνεις ένα καλό διάλειμμα για να οργανώσεις ακόμη και τη σκέψη σου, πίστεψε με στο τέλος δεν θα τα προλάβεις.

Περιόρισε τις ώρες που σπαταλάς βλέποντας τηλεόραση! Συμφωνώ ότι γυρίζοντας από μια κουραστική μέρα το μόνο που θες είναι να χυθείς στον καναπέ και απλώς να ξεφύγει το μυαλό σου με ότι σκουπίδι σου προβάλλουν στην τηλεόραση. Θες να μάθεις τι θα γίνει; Το μυαλό σου θα αδρανήσει, το ακόμη λίγο θα φέρει το ακόμη λίγο, η ώρα θα περάσει, θα έχει φύγει η μέρα, δεν θα έχεις κάνει τίποτα όλη μέρα πέρα από τη μισή μέρα που αφιέρωσες στη δουλειά, οι υποχρεώσεις σου θα συσσωρευτούν όλες για την επόμενη μέρα, άρα διπλός κόπος και στο τέλος θα νιώθεις αυτό το άγχος – τύψεις ότι δεν έκανες τίποτα και δεν θα έχεις ξεκουραστεί πραγματικά. Σκέψου λοιπόν τι γλυτώνεις, με το να μην πατήσεις ένα κουμπί, της τηλεόρασης.

keep-calm-and-organize-351

Προσπάθησε να κάνεις δραστηριότητες μέσα στη μέρα που έχεις και μάθε να λες “όχι” στον εαυτό σου και στους άλλους! Βάλε στη ζωή σου συνήθειες που σε κάνουν να εξελίσσεσαι ως άνθρωπος και πες όχι σε ένα κάλεσμα για χαλαρό ποτό που θα καταλήξει στη φράση “δεν ξαναπίνω”. Αντιπρότεινε μια μάζωξη στο σπίτι με φίλους φαγητό και παιχνίδια. Μη φοβάσαι ότι αν δεν ακολουθήσεις θα πάψεις να είσαι μέλος αυτής της παρέας, αν πραγματικά σε θεωρούν μέλος της παρέας, θα πρέπει να σεβαστούν και τον τρόπο που σου αρέσει και εσένα να ψυχαγωγείσαι. Δείξε τον εαυτό σου και μην προσποιείσαι. Πέρνα καλά για σένα και προσπάθησε ουσιαστικά για να κρατήσεις μια καλή φιλία, μια καλή παρέα.

Ετοίμασε και προγραμμάτισε τα γεύματά σου. Βγες στην αγορά και κάνε τα ψώνια της εβδομάδας…φρόντισε κάποια προϊόντα που κρατάνε μέρες, να πάρεις τόσα που να φτάνουν για όλη τη βδομάδα…μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Μαγείρεψε κάποια φαγητά και χώρισέ τα σε μερίδες και όποτε θέλεις να έχεις έτοιμο το γεύμα σου. Γλιτώνεις άγχος, χρήμα και χρόνο. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

36a8a83ab29ab8ef52a55ee2c47f4f94

Μην κάθεσαι!!! Όσο κάθεσαι τόσο κουράζεσαι. Κουράζεσαι τόσο σωματικά και ψυχικά. Σωματικά αφενός γιατί το σώμα δεν γυμνάζεται, δεν είναι σε εγρήγορση και νιώθει ράθυμο. Ψυχικά γιατί μένεις ανικανοποίητος/η από τον εαυτό σου με όσα ήθελες και μπορούσες να κάνεις και δεν τα έκανες γιατί προτίμησες την εύκολη λύση και έπειτα το μυαλό είναι σαν το σώμα, όσο δεν το γυμνάζεις, δεν το απασχολείς τόσο σε εγκαταλείπει, δεν σκέφτεται λογικά και με υγεία. Ακόνιζε το μυαλό σου και γύμναζε το σώμα σου.  😉 

Μάνια Σπαθάκη

About Μάνια Σπαθάκη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Νάουσα Ημαθίας. Ως παιδί της επαρχίας, από μικρή λαχταρούσε να ζήσει στη μεγαλούπολη της Θεσσαλονίκης. Έτσι και μένει στη Θεσσαλονίκη εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς φοιτούσε στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης ΑΠΘ, από το οποίο και πριν λίγους μήνες αποφοίτησε. Αυτή την στιγμή υλοποιεί το μεταπτυχιακό της στην Ειδική Αγωγή, καθώς δύο από τα χαρακτηριστικά που την διακρίνουν είναι αυτά της προσφοράς και της ανιδιοτελούς αγάπης. Στον ελεύθερό της χρόνο, της αρέσει να μοιράζεται τις σκέψεις της μέσω της αρθρογραφίας και να γράφει παιδικά παραμύθια. Μια πτυχή του εαυτού της λέει πως αγαπάει τα ρούχα και τη μόδα, της αρέσει να τραγουδάει και να βλέπει ταινίες.