Orbiting λοιπόν. Τι είναι πάλι αυτός ο όρος θα μου πεις και γιατί μας κατακλύζουν διαρκώς με ξενόγλωσσες εκφράσεις για να μας εξηγήσουν κάτι; Χάθηκε να μας το πουν στα ελληνικά; Θα σου το μεταφράσω λοιπόν για να μπορούμε να μιλάμε στη γλώσσα μας για όσα θ’ ακολουθήσουν σε αυτό το άρθρο.

Orbiting είναι αυτό το φαινόμενο της εξαφάνισης κάποιου άνδρα ή κάποιας γυναίκας απ’ την αληθινή ζωή σου, αλλά της διαρκής εμφάνισής του/της, στην εικονική, κοινώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμάσαι το ghosting που κυριαρχούσε πέρσι; Αυτό που έβγαινες ένα, δυο ραντεβού, άντε ίσως και λίγα περισσότερα και μετά ο άλλος εξαφανιζόταν; Ε, φέτος, έχουμε την εξελιγμένη του μορφή. Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η πρακτική και γιατί συμβαίνει;

orbiting-man-repeller-april-2018-2

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Βγαίνεις ραντεβού, περνάς καλά, έχεις την στοιχειώδη επικοινωνία και λες θα ξανά βγω. Η ιστορία θα επαναληφθεί μία, ίσως κι δυο φορές και μετά το πρόσωπο του ραντεβού σου ως δια μαγείας θα εξαφανιστεί. Και ενώ υπήρξε ενδιαφέρον, ξαφνικά δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό όσον αφορά την αληθινή ζωή σου, γιατί μόλις ανοίξεις το Instagram, το Facebook, ή το Twitter, τσουπ το like, η καρδιά, το σχόλιο και η εμφάνιση του ονόματός του/της στα stories σου. Και αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό και ενώ απέχει απ’ την ζωή σου, εμφανίζεται στην οθόνη; Παίζει μαζί σου; Μήπως θέλει την προσοχή ή απλά να δείξει ότι εξακολουθεί να υπάρχει;

Οι ερμηνείες πολλές, με κυριότερη εκείνη που θέλει τον άλλο να μην ενδιαφέρεται πραγματικά, αλλά να μη θέλει να χάσει και το ενδεχόμενο της καβάτζας σου. Κοινώς, πέρασε καλά, δε γούσταρε τελικά τόσο, αλλά ας μη σε χάσει και από επαφή. Εγωιστικό και εκμεταλλεύσιμο, αλλά με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί κατά κύριο λόγο το μυαλό του εν λόγω ανθρώπου. Μια διαφορετική εκδοχή θέλει το άτομο αυτό να περιμένει από εσένα να κάνεις κίνηση, καθώς έχει ανασφάλειες και βρίσκεται πάντα σε μια μετέωρη κατάσταση, οπότε το να στείλεις αμέσως τον βγάζει απ’ τη δύσκολη θέση της επιλογής. Πολλές φορές αυτό λειτουργεί και βάσει ναρκισσισμού, μιας και θα πάρει επιβεβαίωση ότι τον θέλεις και τρέχεις από πίσω του. Η τρίτη και τελευταία ερμηνεία έχει να κάνει ξεκάθαρα με την αδιαφορία. Δεν του άρεσες, δεν ήθελε εν τέλει, οπότε το να σε παρακολουθεί στα social media είναι κάτι που το κάνει δίχως σκέψη, απλά συμβαίνει. Δεν σκέφτεται καν ότι σε παρακολουθεί, απλώς είσαι στις επαφές του, εμφανίζεται ειδοποίηση και εκείνος/η πατάει το κουμπί. So simple – μιας και μπλέξαμε με τ’ αγγλικά.

dating-terms-relationships-2018-slang-042718-2-orbiting-meaning-definition

Το συμπέρασμα που προκύπτει απ’ το φαινόμενο του orbiting είναι το εξής: Ο εικονικός κόσμος, πολλές φορές παρεκκλίνει κατά πολύ απ’ τον ρεαλιστικό. Ό,τι συμβαίνει πίσω απ’ την οθόνη, δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τη ζωή που διαδραματίζεται στην πράξη. Αν λοιπόν βγεις ραντεβού και μετά ο άνθρωπος αυτός εξαφανιστεί στην μια ζωή, αλλά παραμείνει στην άλλη, σημαίνει ότι για κάποιο λόγο δεν προχώρησε. Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς ‘’φίλους’’, εσύ ας είσαι ξεκάθαρος/η μέσα σου και προς το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, ώστε να ξέρεις ότι δεν θα φταις εσύ αν κάποιος σε συμπεριλάβει στο orbiting. Άσε τα social media να παραμείνουν στο βοηθητικό τους ρόλο και συγκεντρώσου στην πραγματικότητα. Όποιος θέλει, θα σε ακολουθήσει.

Πηγή Εξωφύλλου: www.glamourmagazine.co.uk 

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!