Κακά τα ψέματα η Δευτέρα δεν είναι και η καλύτερη ημέρα της εβδομάδας.
Όπως και να το κάνουμε, δε μπορεί να συναγωνιστεί την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι. Ξέρεις ότι ξεκινάει καινούρια βδομάδα και ήδη απελπίζεσαι στην ιδέα πως θα περάσουν οι μέρες. Πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς για να προλάβεις το πρωινό μάθημα στη σχολή που όλως τυχαίως το έχουν προγραμματίσει στην αρχή της εβδομάδας το άγριο χάραμα. Πρέπει να πας στη δουλειά και να κάνεις υπομονή μέχρι να φτάσει το ρεπό σου. Πρέπει να κάνεις πράξη το «από Δευτέρα ξεκινάω διατροφή και γυμναστήριο», που μεταξύ μας βέβαια, σπάνια η υπόσχεση γίνεται πραγματικότητα.
Αν λοιπόν δε σου φτάνουν όλα αυτά και εξακολουθείς να νιώθεις υποτονικά και μελαγχολικά, τότε να ξέρεις ότι υπάρχει εξήγηση. Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου πρέπει να επιβιώσουμε από την περίφημη Blue Monday. Πρόκειται την ημέρα που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μια βαριά μελαγχολία, κοινώς τα βλέπουν όλα μαύρα.
Πώς προκύπτει όμως αυτή η αλλόκοτη θεωρία;
Κάνοντας μια αναδρομή στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, μια διαφημιστική εταιρία στη Μεγάλη Βρετανία ανέλαβε να σχεδιάσει μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel. Το σκεπτικό της διαφήμισης επικεντρώθηκε στο να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου, ώστε να πείσουν το κοινό να κλείσει τις διακοπές του άμεσα και να διώξει κάθε ίχνος στενοχώριας.
Αν και πολλοί το εκλαμβάνουν ως έναν πιασάρικο τρόπο διαφήμισης, ένας ψυχολόγος προσπάθησε να μπει στα άδυτα της μαθηματικής επιστήμης και να εξηγήσει επιστημονικά τον ορισμό της 21ης Ιανουαρίου ως την απόλυτη ημέρα της μελαγχολίας.
Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ ανακοίνωσε το 2005 έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα το χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Οδηγήθηκε στο συμπέρασμα, συνδυάζοντας τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν, τα οποία πρέπει να περιμένουμε για έναν ολόκληρο χρόνο.
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ συντίθεται από έξι παράγοντας, τον καιρό (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (D), το χρόνο από τα Χριστούγεννα (T), το χρόνο από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).
Και έτσι προέκυψε η Blue Monday…
Αλλά μην πτοείσαι και μη σκας, σκάσε ένα χαμόγελο και κατέρριψε το μύθο της!
Πηγή Εξωφύλλου: initiatives.provost.uci.edu

- Πέθανε ο ναύτης του παθιασμένου φιλιού στην Times Square - February 19, 2019
- Στις 17:53 έρχεται η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2019 - February 19, 2019
- Τελικά τα προβατάκια μπορούν να νικήσουν τις αϋπνίες; - February 17, 2019
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Η αγάπη είναι η πιο ισχυρή ασπίδα - February 15, 2019
- Για αυτούς που καρτερούν το καλοκαιράκι - February 4, 2019
- Blue Monday : Η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου είναι εδώ - January 21, 2019
- Game of Thrones : Ο χειμώνας έρχεται – Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση - January 16, 2019
- You: Θα κολλήσεις με τη νέα σκοτεινή σειρά του Netflix - January 11, 2019
- Game of Thrones: Μια κλεφτή ματιά στην 8η σεζόν - January 9, 2019
- Beauty Temple: Η Ιερότητα της Ομορφιάς σε μια έκθεση - December 31, 2018