Από τη νεαρή μας ηλικία και καθώς εισερχόμαστε σιγά σιγά στη κοινωνία, από τα πρώτα μαθήματα που παίρνουμε και διδασκόμαστε ειδικά στις μέρες μας  είναι να μάθουμε να νικάμε. Φράσεις όπως “ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα” ή “όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος” είναι γενικότερη στάση στην κοινωνία μας.

Πόσο σημαντική είναι όμως τελικά η νίκη; Κατά τη γνώμη μου είναι το λιγότερο υπερεκτιμημένη. Η νίκη ουσιαστικά πέρα της χαράς που σου δίνει που είναι αδιαμφισβήτητη δεν σου διδάσκει απολύτως τίποτα. Η ήττα όμως έχει να σου διδάξει πάρα πολλά. Το πιο απλό; Σίγουρα σου διδάσκει ένα τρόπο που δεν κερδίζει, αλλά και ότι πρέπει να προσπαθείς για να κερδίσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σου προσφέρει τη διαχείριση της ήττας.

64857-Yogi-Berra-Quote-I-tell-the-kids-somebody-s-gotta-win-somebody-s

Πηγή εικόνας: quotefancy.com 

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που μόνο κερδίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, στην πρώτη δύσκολη στιγμή που είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστεί δε θα μπορέσει ούτε να αντεπεξέλθει και σαφώς ούτε και να γυρίσει το αποτέλεσμα όταν βλέπει ότι χάνει, γιατί απλά δεν έχει την εμπειρία ούτε της ήττας ως αποτέλεσμα, ούτε βέβαια και στην αναγνώριση αυτής. Είναι σαν ένας οργανισμός που δεν έχει τα αντισώματα και θα του πάρει πολύ περισσότερο καιρό για να επανέλθει.

Ακόμα και η παγκόσμια ιστορία έχει αποδείξει περίτρανα ότι οι μεγαλύτεροι ηγέτες και τα μεγαλύτερα στρατηγικά μυαλά όσες νίκες και αν είχαν, στο τέλος ηττήθηκαν από αυτούς που μέχρι τότε είχαν νικήσει και θεωρούσαν χαμένους. O Thomas Alva Edison, ο εφευρέτης της ηλεκτρικής λυχνίας, όταν ρωτήθηκε πόσες αποτυχίες είχε απάντησε ”Δεν απέτυχα, απλώς βρήκα δέκα χιλιάδες μεθόδους που δε δουλεύουν”. Ο Εdison με την απάντησή του αυτή διδάσκει όχι μόνο ότι είναι η προσπάθεια που μετράει και όχι το αποτέλεσμα, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό, ότι μέσα από την ήττα έρχεται η νίκη.

Η πραγματική δύναμη ενός ανθρώπου προέρχεται μέσα από την αποτυχία και όχι από το πώς θα κρύψει την αδυναμία του, αλλά από το πως θα διαχειριστεί το πλήγμα όταν αυτό έχει ήδη επέλθει και από το κατά πόσο μπορεί να γυρίσει σελίδα και να ορθοποδήσει. Την επιτυχία άλλωστε μπορεί να τη διαχειριστεί ο καθένας. Το να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να αναγνωρίζεις το λάθος σου, να αποδέχεσαι την ήττα σου και ξανά πιο δυνατός να συνεχίζεις, αυτό είναι το πιο σημαντικό αλλά και το πιο δύσκολο. Στην ήττα σίγουρα δεν υπάρχουν χαρές και εύκολες καταστάσεις και σαφώς δεν είναι τρόπος ζωής, ο στόχος φυσικά είναι να κερδίσεις, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη η ικανοποίηση που θα πάρεις ξέροντας ότι έχασες, ακούμπησες τον πάτο και όμως σηκώθηκες και επέστρεψες πιο δυνατός, πολέμησες και νίκησες.

Η ζωή είναι μαραθώνιος από πολλές καθημερινές μάχες άλλες μικρές και άλλες μεγαλύτερες, σημασία έχει να πολεμάς απενοχοποιώντας την ήττα και απομυθοποιώντας τη νίκη. Να μάθεις από τα λάθη σου, να κάνεις την αυτοκριτική σου, να αποδέχεσαι τις ήττες και να χαίρεσαι τις νίκες σου μέχρι την επόμενη μάχη. Να μάχεσαι καθημερινά χωρίς να φοβάσαι αν θα χάσεις, γιατί ακόμα και έτσι να γίνει, την επόμενη φορά θα ξέρεις πως να κερδίσεις. Να μην τα παρατάς ποτέ.

”Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!” – Νίκος Καζαντζάκης ”Ασκητική”

Πηγή Εξωφύλλου: marriagemissions.com 

statler

About statler

Φοιτητής παλαιάς σχολής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σχολή έχει αλλάξει τρία ονόματα και εννιά προγράμματα σπουδών από τότε που εισήχθη. Ο ελεύθερος χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε βόλτες, φίλους, βόλτες με φίλους, ποδόσφαιρο και κυρίως αμερικάνικες σειρές χωρίς φίλους, γιατί μιλάνε πολύ. Όνειρό του ένα ταξίδι στο Θιβέτ για να εξισορροπήσει τα τσάκρα του και αν διαβάσεις άρθρο του, θα καταλάβεις γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.