Εν όψει εορτών, το Cosmogony σας προτείνει μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές (πέρα από τα συνηθισμένα μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες) που θα τις λατρέψουν όλοι!

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά: 100 γρ βούτυρο, 100 γρ ζάχαρη, 1 αυγό, 280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 βανίλια, ½ κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βάζετε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάτε για 3-4 λεπτά.
  • Έπειτα ρίχνετε το αυγό, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτετε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνας και στρώνετε τη ζύμη με έναν πλάστη.
  • Χρησιμοποιείτε φορμάκια για να κόψετε τη ζύμη σε χριστουγεννιάτικα σχέδια: έλατο, χιονάνθρωπο, αστέρι, νιφάδες.
  • Κατόπιν απλώνετε λαδόκολλα σε μία σχάρα και τοποθετείτε πάνω τα μπισκότα.
  • Βάζετε τα μπισκότα στο φούρνο και ψήνετε τα για 10’ στους 170°C– μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.
  • Αφού κρυώσουν, μπορείτε να τα διακοσμήσετε με γλάσο, ζαχαρόπαστα, τρουφάκια ή λιωμένη σοκολάτα.

Panettone με σοκολάτα

Υλικά: 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 25 γρ. μαγιά, 1 κ.σ ζάχαρη κρυσταλλική, 150 γρ. γάλα (χλιαρό), 1 αυγό ολόκληρο και 2 κρόκοι, 3 κ.σ ζάχαρη άχνη, 1 κ.γ αλάτι, 120 γρ. βούτυρο, 120 γρ. κουβερτούρα (55% κακάο) σπασμένη σε κομμάτια, 50 γρ. λευκή σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια, 50 γρ. σταφίδες, 70 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°Cγια 15’.
  • Βουτυρώνετε μια μεγάλη στενή φόρμα με μεγάλο ύψος και την πασπαλίζετε με αλεύρι.
  • Φτιάχνετε ένα κολάρο από αλουμινόχαρτο και το εφαρμόζετε στο χείλος της φόρμας. Βουτυρώνετε και το αλουμινόχαρτο.
  • Ρίχνετε το αλεύρι σε μπολ και κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Διαλύετε τη μαγιά με 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό γάλα και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός και την αφήνετε για 30’ να φουσκώσει.
  • Χτυπάτε το αυγό, τους κρόκους, την κρυσταλλική ζάχαρη, την άχνη και το αλάτι. Προσθέτετε και τη μαγιά.
  • Ρίχνετε όλο το μείγμα στη λακκουβίτσα που έχετε κάνει στο αλεύρι και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνετε καλά μέχρι να αποκτήσετε ελαστική ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες. Ζυμώνετε ξανά και αφήνετε να φουσκώσει για δεύτερη φορά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Απλώνετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και προσθέτετε τη σοκολάτα (λευκή και μαύρη), τα καρύδια και τις σταφίδες. Ζυμώνετε ξανά ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά. Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την τοποθετείτε στην φόρμα.
  • Χαράσσετε στην κορυφή ένα σταυρό. Σκεπάζετε την φόρμα με βουτυρωμένο λαδόχαρτο και αφήνετε σε χλιαρό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να φτάσει στο χείλος του κολάρου που έχετε φτιάξει. Ξεσκεπάζετε, χαράσσετε πάλι το σταυρό και ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Ψήνετε για 10’ στους 200 °C, μετά χαμηλώνετε στους 180 °C και ψήνετε για 45’ περίπου.
  • Αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε το κολάρο και τη φόρμα. Πασπαλίζετε το panettone με λίγη άχνη.

Buche de Noel

Υλικά:

Για το μπισκότο: 6 κρόκοι αυγού, 50 γρ ζάχαρη, 3 ασπράδια αυγού, 35 γρ ζάχαρη, 55 γρ αλεύρι κοκκινισμένο

Για την κρέμα σοκολάτας:500 γραμ. κουβερτούρα τεμαχισμένη, 500 γραμ. κρέμα γάλακτος, 259 γραμ. γάλα

Για τη γαρνιτούρα: σταγόνες λευκής σοκολάτας

Εκτέλεση

Για το μπισκότο

  • Χτυπάτε τους κρόκους μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάτε τα ασπράδια μαζί με τα 35 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  • Παίρνετε το 1/3 από τη μαρέγκα και την ανακατεύετε με το μείγμα των κρόκων. Ρίχνετ σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτετε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά.
  • Απλώνετε το μείγμα αυτό πάνω σε μία λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180°C για 12-15 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε μία άλλη λαδόκολλα.

Για την κρέμα σοκολάτας

  • Βάζετε το γάλα σε μία κατσαρόλα. Όταν πάρει βράση το αδειάζετε  πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  • Ομογενοποιείτε πολύ καλά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε απαλά.
  • Αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  • Απλώνετε τη μισή από την κρέμα πάνω από το μπισκότο. Το τυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε πάνω σε μία πιατέλα. Απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα με μία σπάτουλα και καλύπτετε όλη την υπόλοιπη επιφάνεια του κορμού
  • Εάν θέλετε, μπορείτε πριν σερβίρετε να γαρνίρετε τον κορμό με τα ρινίσματα της άσπρης σοκολάτας.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: ourlife.gr

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…