Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν να υποδεχτούμε τον απόλυτο χειμωνιάτικο μήνα, το Δεκέμβριο και πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για να αποχαιρετίσουμε το 2018. Πριν όμως υποδεχτούμε τη νέα χρονιά, επιβάλλεται ο απολογισμός της χρονιάς σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Πώς ήταν η ψυχολογία μας, τα επαγγελματικά μας, η ερωτική μας ζωή, οι κοινωνικές μας επαφές, οι οικογενειακές μας σχέσεις και ούτω καθεξής. Εν όψει λοιπόν του ετήσιου απολογισμού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν παρέλειψε να ακολουθήσει πιστά τη δική του παράδοση, ανακοινώνοντας τη Λέξη της Χρονιάς. 

Θα μου πείτε και τι μας νοιάζει εμάς τι έκανε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Και θα σου απαντήσω ότι κι εγώ την ίδια σκέψη έκανα μέχρι που διάβασα ποια λέξη κατόρθωσε να ανέβει στο βάθρο του νικητή. 

Ανάμεσα στους όρους «incel», «gas», «techlash», το λήμμα «toxic» (δηλαδή τοξικός) κατόρθωσε να βγάλει νοκ άουτ τους υπόλοιπους υποψήφιους όρους, που διεκδικούσαν την πρωτιά και να μας κάνει να αισθανθούμε για ακόμη μια φορά περήφανους για την ελληνική γλώσσα και το ταξίδι της ανά τον κόσμο. 

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο μάλιστα εκδίδει το διάσημο λεξικό, έσπευσε να εξηγήσει με ένα εντυπωσιακό τρόπο την προέλευση της λέξης ξεκινώντας με την αναφορά σε ένα δηλητηριασμένο βέλος που ξεκινά από την αρχαιότητα και καταλήγει σε ένα μπουκάλι δηλητήριο του σήμερα. 

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε χρόνο το λεξικό της Οξφόρδης ανακοινώνει τη λέξη της χρονιάς, η οποία αντικατοπτρίζει «το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες» που καταγράφονται σε ένα συγκεκριμένο έτος, αλλά και να τονίσει ότι τα αγγλικά αλλάζουν διαρκώς. 

Δείτε το βίντεο με τη Λέξη της Χρονιάς: 

 Πηγή εξωφύλλου: www.youthvillage.co.za 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".