Μπορεί το σκηνικό του καιρού να άλλαξε απότομα, να έπιασε τσουχτερό κρύο και να έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε μερικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά οι τολμηροί πρέπει να βγείτε απόψε στα μπαλκόνια και τις ταράτσες γιατί ο ουρανός σας επιφυλάσσει μια μοναδική έκπληξη. 

Αν έχετε κρατήσει μερικές ευχές, τότε το βράδυ του Σαββάτου είναι η τέλεια ευκαιρία να τις απελευθερώσετε, αφού θα πλησιάζει μια βροχή από «πεφταστέρια». Μιλώντας για τα συγκεκριμένα πεφταστέρια, αναφέρομαι στις Λεοντίδες. 

giphy

Πηγή εικόνας: Giphy 

Μια θεαματική βροχή διαττόντων, χαρίζει σε όσους δοκιμάσουν την τύχη τους απολαμβάνοντας μια βραδιά κάτω από τα άστρα μια ξεχωριστή και εντυπωσιακή εμπειρία. Συνήθως δημιουργεί 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετέωρα την ώρα. 

Η τελευταία φορά που μας χάρισαν ένα εξίσου εντυπωσιακό θέαμα ήταν το 2001.

Η ονομασία τους εξηγείται από την κατεύθυνση απ’ όπου προέρχονται τα πεφταστέρια, δηλαδή από τον αστερισμό του Λέοντα. Για όσους αναρωτιούνται τι τελικά είναι οι Λεοντίδες, πρόκειται για σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55P/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και όταν φτάνει ο Νοέμβριος τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης αναμένεται να «φλερτάρει» ξανά με τη Γη το 2031.

Συγκεκριμένα, ενώ η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη καταφέρνουν να συναντήσουν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας και αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες. 

Αυτά είναι και τα περιβόητα «πεφταστέρια» που ανυπομονούμε να θαυμάσουμε. Λέγονται και διάττοντες ή μετέωρα.

Τολμήστε λοιπόν, αψηφήστε το τσουχτερό κρύο του Νοέμβρη, βάλτε τα ζεστά σας ρούχα, ανεβείτε στην ταράτσα σας και κάντε την πιο δυνατή ευχή σας απόψε, κάτω από την βροχή των αστεριών. 

Πηγή εικόνας:https://vaaju.com 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".