Το έχεις πει πολλές φορές : ‘’Πρέπει να μάθω ν’ ακούω τον εαυτό μου, το σώμα μου και τα συναισθήματά μου’’. Το έχεις αναιρέσει άλλες τόσες: ‘’ Έλα εντάξει, μπορώ λίγο ακόμα, το ’χουμε!’’. Και κάπως έτσι ξεπερνάς κάθε φορά τα όρια σου. Τι ακριβώς όμως είναι τα όρια; Πώς μαθαίνουμε να τα ακούμε και γιατί είναι τόσο σημαντικά;

IMG_1055

Πηγή εικόνας: yourparentingpartner.com

Η λέξη όριο ετυμολογικά σημαίνει το σημείο που βρίσκεται στην άκρη. Για τον ίδιο λόγο όμως, χρησιμοποιείται και μεταφορικά απ’ τους ανθρώπους, όταν θέλουν να σταματήσουν μια κατάσταση. Και όπως καταλαβαίνουμε έχει μεγάλη ισχύ αυτή η λέξη, καθώς σε αποφορτίζει άμεσα από κάτι που ενδεχομένως δεν θέλεις ή δεν χρειάζεσαι πια στην ζωή σου. Αυτό, ίσως είναι κάτι μικρό, όπως το να σταματήσεις μια συζήτηση γιατί δεν βγάζει πουθενά, ίσως είναι όμως και κάτι μεγάλο, όπως το να θέσεις τα όριά σου σε μια κατάσταση που σε βασανίζει και δεν σε κάνει να περνάς καλά, ή να βάλεις όρια σε κάτι που σε κουράζει σωματικά ή ψυχικά.

Σε αυτό το σημείο τίθεται το εξής καίριο ερώτημα: Πόσες φορές ακούς και σέβεσαι τα όριά σου; Πιθανολογώ ελάχιστες. Ο λόγος τις περισσότερες φορές, είναι η επιμονή και η θέληση για παραπάνω προσπάθεια, για παραμονή και συνέχιση μιας κατάστασης που αρνούμαστε ότι δεν μας προσφέρει πλέον κάτι καλό. Όταν μιλάμε βέβαια για σωματικά όρια, εκεί υπάρχει το ζήτημα του ‘’μπορώ και δε θα το βάλω κάτω’’. Όμως το σώμα μιλάει και η ψυχολογία επίσης.

images

Πηγή εικόνας: johnkalinowski.com

Οι καταστάσεις που προκαλούν δυσμενείς συνθήκες τόσο στον ψυχισμό μας, όσο και στον ίδιο μας τον οργανισμό και κατ’ επέκταση στη ζωή μας, επιβάλλεται να διακόπτονται ή να παύουν οριστικά. Πρέπει να μπαίνουν τα όριά μας. Να τα σεβόμαστε και να τ’ ακούμε. Δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε ή δεν προσπαθούμε αρκετά. Σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθήσαμε τόσο πολύ για κάτι, που εν τέλει δεν σεβαστήκαμε τα θέλω μας και τον εαυτό μας. Μην ξεχνάς ότι ζεις και κουβαλάς εσένα τον ίδιο/ίδια. Κοίτα να σε φροντίζεις και να είσαι πάντα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ή σχεδόν πάντα. Άνθρωποι είμαστε..!

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: deviantart.com

Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

About Κωνσταντίνα Ροΐδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, έχει μεγαλώσει ακούγοντας πολλή μουσική, διαβάζοντας και προσπαθώντας να καταλάβει τους ανθρώπους. Κάνει yoga, γράφει και παίζει λίγο κιθάρα. Αγαπημένη της συνήθεια είναι το φαγητό, ενώ λατρεύει το σκυλί της. Πιστεύει ότι η ζωή έχει πάντα τον τρόπο να σου δίνει αυτό που θέλεις, ενώ με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. Αγαπημένες ώρες της μέρας: απογευματινή βόλτα με αμάξι και η ήρεμη στιγμή που θα γράψει το άρθρο της ανενόχλητη!