Τα #Ναυάγια επιστρέφουν κι αυτή τη φορά κάνουν μια πολύ βαθιά βουτιά στα άδυτα των ελληνικών θαλασσών για να αποκαλύψουν κρυμμένα κουφάρια πλοίων που αράζουν στο πάτο του βυθού περιμένοντας όλους εμάς να τα εξερευνήσουμε.

Τα συγκεκριμένα ναυάγια είναι ορατά μόνο αν κάνετε μια κατάδυση στα βάθη της θάλασσας με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και φυσικά κάποιον εμπειρογνώμονα που θα σας καθοδηγήσει με προσοχή κι ασφάλεια.

«Πατρίς» – Κέα

Το πολυτελές ατμόπλοιο «Όθων» μετονομάστηκε μετά την έξωση του βασιλιά Όθωνα σε «Πατρίς». Κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του πρώην βασιλιά στην Αγγλία το 1860. Το ατμόπλοιο ξεκινάει ένα ακόμη ταξίδι από τον Πειραιά στις 23 Φεβρουαρίου 1868 με προορισμό το λιμάνι της Σύρου. Οι 400 επιβάτες του, καθώς και ο καπετάνιος με το πλήρωμα του δε μπορούσαν να προβλέψουν την απρόσμενη κατάληξη του ταξιδιού τους. Ένας λάθος υπολογισμός του καπετάνιου ήταν αρκετός για να ρίξει το ατμόπλοιο σε ξέρα ανοιχτά του Κούνδουρου. Ευτυχώς δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια.

«Περσέας» – Κεφαλονιά

Το υποβρύχιο «HMS Περσέας» αναχωρεί από τη Μάλτα για να εκτελέσει περιπολίες στο Ιόνιο Πέλαγος. Με το πέρας της περιπολίας θα επέστρεφε στην Αλεξάνδρεια. Ενώ το υποβρύχιο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 1941 μια δυνατή έκρηξη προκαλεί πανικό στο πλήρωμα και νερά αρχίζουν να πλημμυρίζουν το εσωτερικού του. Στο υποβρύχιο βρίσκονταν 60 αξιωματικοί και ναύτες, οι οποίοι βυθίστηκαν στα νερά του Ιουνίου, εκτός από το John Capes που κατάφερε να ξεφύγει από τα επικίνδυνα νερά. Κολύμπησε μέχρι την Κεφαλονιά, όπου και ξεβράστηκε στην παραλία. Κεφαλονίτες τον εντόπισαν και τον περιέθαλψαν.

«Πανορμίτης» – Κάλυμνος

Το επιβατικό πλοίο «Πανορμίτης» εκτελούσε αρκετά επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, για τις οποίες είχε διακριθεί και βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του με προορισμό το νησί της Λέρου στις 26 Ιανουαρίου του 1966 ολοκλήρωσε το πεπρωμένο του στα άδυτα των θαλασσών. Ναυάγησε στην Τέλενδο της Καλύμνου μετά από σφοδρή σύγκρουση πάνω σε βράχια. Αν και το πλοίο βυθίστηκε και κατέληξε στον πάτο της θάλασσας, η θετική έκβαση της υπόθεσης είναι πως ολόκληρο το πλήρωμα που επέβαινε διασώθηκε από ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή.

Οι βουτιές στα ελληνικά νερά συνεχίζονται γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι για να ανακαλύψετε κι άλλα μυστικά που κρύβονται στους βυθούς της Ελλάδας.

Ρίξτε μια ματιά στο πρώτο και το δεύτερο μέρος της στήλης των Ναυαγίων!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: www.pinterest.com.au 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".