Νικήτρια ανακηρύχθηκε η χώρα του Ισραήλ με τη Netta Barzilai με 529 πόντους και το τραγούδι «Toy» στον 63ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Η Ελένη Φουρέϊρα έφτασε πολύ κοντά στο όνειρο και κατέκτησε αισίως τη δεύτερη θέση με 436 βαθμούς, εκπροσωπώντας την Κύπρο με το τραγούδι «Fuego».

92-0.Collageggg

Πηγή εικόνας: hellomama.com.cy

Με αφορμή τον χθεσινό διαγωνισμό, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στη Eurovision και να παρουσιάσουμε κάποιες πληροφορίες για τον πασίγνωστο διαγωνισμό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε!

  • Ο ετήσιος διαγωνισμός της Eurovision, που διοργανώνεται ανάμεσα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, διεξάγεται ανελλιπώς από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Εκτός από έναν μεγάλο τηλεοπτικό θεσμό, όμως, έχει γίνει πλέον μια λατρεμένη συνήθεια για όλους τους Ευρωπαίους που παρακολουθούν τέτοιου είδους προγράμματα.
  • Η ονομασία «Eurovision» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU (European Broadcasting Union) το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey. Ο πρώτος διαγωνισμός διεξήχθη στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου του 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η μοναδική φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 195και έπειτα κάθε συμμετέχουσα χώρα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι.
  • Το πρόγραμμα, αρχικά, ήταν γνωστό ως «Eurovision Grand Prix» (στα Αγγλικά). Το όνομα «Grand Prix» υιοθετήθηκε από τη Δανία, τη Νορβηγία και τις Γαλλόφωνες χώρες, με τη γαλλική ονομασία να είναι «Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne». Το «Grand Prix» άλλαξε και αντικαταστάθηκε με το Concours (διαγωνισμός) στα Γαλλικά, αλλά όχι στα Δανικά και στα Νορβηγικά. Το δίκτυο της Eurovision συνηθίζει να εκπέμπει νέα, ειδήσεις και αθλητικά προγράμματα παγκοσμίως, αλλά και άλλα γεγονότα της EBU. Ωστόσο, στο ευρύ κοινό, το όνομα «Eurovision» είναι πιο στενά συνδεδεμένο με το διαγωνισμό τραγουδιού.
  • Στο διαγωνισμό, συνήθως, συμμετέχουν τραγούδια που εκπροσωπούν την ποπ μουσική. Εν τούτοις πολλές χώρες έχουν πειραματιστεί και με άλλα είδη μουσικής όπως η έθνικ, παραδοσιακές μουσικές από όλα τα μέρη του κόσμου, Λατινική, Ροκ, Ραπ και Χέβι Μέταλ.
  • Το λογότυπο που έχει η Eurovision εισήχθη για να δημιουργήσει μια συνεπή οπτική ταυτότητα. Η σημαία της χώρας υποδοχής εμφανίζεται στην καρδιά του γενικού λογότυπου. Κάθε χρόνο του διαγωνισμού, η χώρα υποδοχής δημιουργεί ένα υπο-θέμα το οποίο συνήθως συνοδεύεται και εκφράζεται με υπο-λογότυπο και σύνθημα. Το θέμα και το σύνθημα ανακοινώνονται από την EBU και τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας υποδοχής.
  • Από το 2002, συνθήματα (ή σλόγκαν) έχουν εισαχθεί στην διαγωνισμό με μόνη εξαίρεση το 2009. Το σλόγκαν αποφασίζεται από τον τηλεοπτικό σταθμό που φιλοξενεί το διαγωνισμό και με βάση αυτό, καταρτίζεται το θέμα και η οπτική του σχεδιασμού.

 

Ακούστε το νικητήριο τραγούδι του Ισραήλ:

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: eurovisionworld.com

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…