Ναι, είναι γεγονός. Είναι εδώ καιρό τώρα και θα κάνει ακόμα τόσο για να εξαφανιστεί από τη χώρα μας. Σπάνιες στιγμές έχει εξαλειφθεί από την ατμόσφαιρα, αλλά τον τελευταίο καιρό είναι συνεχώς στον ελλαδικό αέρα. Δεν είναι άλλη από την αφρικανική σκόνη η οποία δε δημιουργεί προβλήματα μόνο στην ατμόσφαιρα, αλλά και στην ίδια μας την υγεία.

skoni-afriki-ierapetra

Πηγή Εικόνας: cretedoc.gr

Δεν είναι η πρώτη χρονιά που η σκόνη της Αφρικής επισκέπτεται την Ελλάδα. Το ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, είτε πολίτες είτε επιστήμονες, είναι πως φέτος η ποσότητα της σκόνης και η συχνότητα με την οποία παρουσιάζεται στη χώρα μας είναι περισσότερη από κάθε άλλη φορά. Μία εξήγηση είναι το φαινόμενο της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα. Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά και μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει, βέβαια, και μια εξήγηση που δεν την υποστηρίζουν πολλοί κι ίσως απλά να είναι εικασία ενός ατόμου που στόμα με στόμα μαθεύτηκε σε πολλούς. Η εξήγηση αυτή βασίζεται στον τουρισμό της ερήμου.

Παλαιότερα, όσοι ήθελαν να κάνουν σαφάρι, διέσχιζαν τη Σαχάρα με καμήλες. Με την ανάπτυξη του τουρισμού και την αύξηση της επισκεψιμότητας πολλών ανθρώπων στην έρημο, κάποιοι επιχειρηματίες επένδυσαν στο σαφάρι χρησιμοποιώντας τζιπ. Τα τζιπ, όμως, δημιουργούν τόση πολλή σκόνη στο πέρασμά τους που, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, μεγάλο ποσοστό αυτής μεταφέρεται στη χώρα μας. Το σχεδόν ανήκουστο, όμως, είναι το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η σκόνη δεν έχει αυξηθεί κι είναι η ίδια με τις υπόλοιπες χρονιές. Το μόνο που άλλαξε είναι πως τα ΜΜΕ μεταδίδουν περισσότερο το φαινόμενο αυτό κι έτσι οι άνθρωποι απλά… ενημερώνονται περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα χρόνια.

903181_588521807826000_1555380215_o

Πηγή Εικόνας: ploumistos.com

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει η τοξική αφρικανική σκόνη στην υγεία και το περιβάλλον εμφανίζεται πλέον σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Οι μετρήσεις εκτός από τα φυσικά στοιχεία στη σκόνη της ερήμου, δείχνουν και ουσίες που παράγονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο: 173μgr μολύβδου, 60 μgr ψευδαργύρου, 10 μgr χρωμίου, 6 μgr βαναδίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή ενδεχομένως να οφείλονται στη φορά των ανέμων. Οι ουσίες αυτές, μαζί με το αρσενικό και το νικέλιο που εντοπίζονται εξίσου στη σκόνη, είναι δηλητηριώδεις και σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες

Οι επιπτώσεις της σκόνης είναι εμφανείς και στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματαΑυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου. Το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

ÁöñéêáíéêÞ óêüíç óôçí ðüëç ôïõ Çñáêëåßïõ, ÐÝìðôç 22/3/2018. (EUROKINISSI/ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ)

Πηγή Εικόνας: kathimerini.gr

Ευπαθείς ομάδες θεωρούνται οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, οι ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με άσθμα, άτομα άνω των 65 ετών. Οι συμβουλές που δίνονται είναι πως όλοι και ιδιαίτερα οι ευπαθείς αυτές ομάδες πρέπει να περιορίζουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, να επισκέπτονται συχνά το γιατρό τους, ειδικά αν είναι καρδιοπαθείς ή με αναπνευστικά προβλήματα, να βρίσκονται σε χώρο με κλιματισμό. Τέλος, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: blueskytv.gr

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!