Λοιπόν παιδιά σήμερα μιας και είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας θα μιλήσουμε για το φαγητό και που μπορείτε να το γιορτάσετε. Από την Παρασκευή το αγαπημένο Athens Street Food Festival που έγινε θεσμός, επέστρεψε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην έδρα του το Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ στο Γκάζι και αν δεν έχεις πάει ακόμη, να ξέρεις ότι έχεις στη διάθεση σου δυο ακόμη τριήμερα, γι’ αυτό βιάσου! Το Cosmogony όπως καταλαβαίνεις δε υπήρχε περίπτωση να λείψει, έτσι λοιπόν πήγα, δοκίμασα, έφαγα μέχρι σκασμού για να σου παρουσιάσω σήμερα τον απόλυτο οδηγό φαγητού.

Το φαγητό είναι ιεροτελεστία, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσεις με τα σωστά βήματα. Μην παραλείψεις το ορεκτικό. Έχω να σου προτείνω δύο επιλογές που δοκίμασα και μια έκρηξη γεύσεων έσκασε στο στόμα μου. Πρώτα δοκίμασα στο Friterie του Mama Roux, μια γενναιόδωρη ποσότητα από καυτές πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες που κολυμπούσαν σε μια σάλτσα από μαγιονέζα αβοκάντου και σκόρδο. Αρωματική με πλούσια γεύση ήταν η τέλεια έναρξη από ένα μαγαζί που σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο και χορτάτο.

IMG_6882

Θέλησα όμως να δοκιμάσω και μια διαφορετική εκδοχή πατάτας και μεταφέρθηκα λίγο πιο δίπλα στο Guerrila Chef. Μπανάνες τηγανιτές σε ρόλο πατάτας τηγανίστηκαν και καλύφθηκαν από μαγιονέζα αβοκάντου και ήταν ένα τροπικό όνειρο, που όντως μου θύμιζε πατάτα.

IMG_6907

Στον τομέα των ορεκτικών προσέθεσα και το Tacos και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα, όταν το Μεξικό γνώρισε την ελληνική κουζίνα με ένα εκρηκτικό συνδυασμό. Ένα pop up μαγαζί που έφτιαχνε ελαφρύ ψωμάκι, το οποίο γέμιζε με ψιλοκομμένες πιπεριές και ανανά, αλλά και με φρέσκο χειροποίητο γύρο που κόβεται μπροστά σου. Ελαφρώς καυτερό ήταν ίσως ένα από τα καλύτερα πιάτα που έφαγα και πρέπει να δοκιμάσεις κι εσύ φέτος.

IMG_6904

Αφού πήρα μια πλούσια γεύση από τα ονειρικά ορεκτικά, έφτασε η στιγμή για το κυρίως πιάτο και τους καλοφαγάδες της παρέας, αφού οι προτάσεις μου θέλουν γερό στομάχι. Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε με το πιάτο που θα φας μέχρι σκασμού και θα σε χορτάσει σίγουρα. Λοιπόν αν λατρεύεις τα σάντουιτς με καλοψημένο και αργομαγειρεμένο ελληνικό κρέας τότε το Tarantino και το Εβόρα, τα δυο μαγαζιά που ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη έχουν αυτό που ζητάς. Στο Tarantino δοκίμασα ένα ελαφρύ burger με pulled pork, ενώ στο Εβόρα πρέπει να δοκιμάσεις σάντουιτς με βουβάλι ή αγριογούρουνο στην απόλυτη street food εκδοχή τους.

Το μπέργκερ του Tarantino!

Αν όμως θελήσεις να στραφείς στην ασιατική κουζίνα, τότε το Peking Duck, θα σου φτιάξει την πάπια έτσι όπως δεν την έχεις ξαναφάει. Και λίγο πιο πέρα το Royal Curry House απλώνει ένα μπουφέ με ασιάτικες νοστιμιές πλούσιες σε μπαχαρικά και η ποικιλία του σίγουρα θα σε μπερδέψει μέχρι να διαλέξεις τι θα φας. Θα αναρωτηθείτε ως κλασσικός καλοφαγάς δε θα φάω ένα τίμιο μπέργκερ; Έχοντας δοκιμάσει τις προηγούμενες χρονιές τα πλούσια μπέργκερ των Holy Moly και Monster Burgers, φέτος επισκέφτηκα το catering Sunny Day και δοκίμασα το μπέργκερ με το τηγανητό κοτόπουλο.

IMG_6974

Στο κατάλογο βρήκα επιλογές που με εντυπωσίασαν, αφού είδα να φιγουράρει ένα «μαύρο» μπέργκερ. Η vegan πλευρά δεν έλειψε από το φεστιβάλ με το pop up store Plant Be να μου προτείνει υγιεινές vegan επιλογές με ακατέργαστες πρώτες ύλες, υπενθυμίζοντας πως η γεύση οφείλεται και στα θρεπτικά συστατικά. Λίγο πριν εγκαταλείψω τον τομέα του κυρίως πιάτου θέλω να σου μιλήσω για το μυστικό πιάτο που πρέπει να δοκιμάσεις και θα με θυμηθείς. Το πρώτο stand ανήκει στο ARIA Fine Catering και σου γεμίζει το στομάχι και μόνο από την προετοιμασία του φαγητού. Το Philly Cheesesteak είναι το πιάτο που δε θα φύγεις από το φεστιβάλ χωρίς να το φας, αφού πρόκειται για sirloin beef steak δηλαδή κόντρα φιλέτο, το οποίο συνδυάζεται με τσιγαρισμένα κρεμμύδια και μανιτάρια, τυρί που ψήνονται όλα μαζί και γεμίζουν φρεσκοψημένα ψωμάκια και ναι είναι η απόλυτη πανδαισία γεύσεων!

IMG_6972

Σίγουρα όμως μαζί με το φαγητό θέλησα κάπως να δροσιστώ βρε παιδί μου, γι’ αυτό και θα ακολουθήσεις τα βήματα μου και θα πάρεις είτε ένα δροσερό mix φρούτων Kopparberg, είτε ένα δροσερό mojito. Διαλέγεις και παίρνεις!

IMG_6862

Για να μη σε καθυστερώ όμως από το αγαπημένο σου κομμάτι του γεύματος, που δεν είναι άλλο από το επιδόρπιο, εδώ φίλε αναγνώστη θα με ακούσεις πιστά και τυφλά θα έλεγα και θα κατευθυνθείς στο Ice Roll, όπως έκανα κι εγώ. Το θέαμα εντυπωσιακό τουλάχιστον, συμπληρώνεις μια φόρμα με τα υλικά που θες να έχει μέσα το ρολοπαγωτό σου. Διαλέγεις από το είδος του γάλατος αν θες να είναι βανίλια ή καρύδα, μέχρι τις σοκολάτες, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς που θες να βάλεις μέσα, κι έτσι έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να γνωρίσεις τον παράδεισο. Τα υλικά πέφτουν όλα πάνω σε μια παγωμένη εστία και αρχίζει το ατέλειωτο χτύπημα τους με τις σπάτουλες να κονταροχτυπιούνται χωρίς σταματημό. Το αποτέλεσμα είναι ένα όνειρο από το οποίο δε θες να ξυπνήσεις. Να σου πω ότι η ποσότητα είναι μεγάλη και για να μη σε κουράζω άλλο, απλά δες την εικόνα και θα καταλάβεις για τι πράγμα σου μιλάω!

IMG_6967

Ice Roll με γάλα βανίλιας, λευκή σοκολάτα και bueno!

Όπως βλέπεις θυσιάστηκα και πέθανα στο φαγητό, για να σε ενημερώσω για τον οδηγό που πρέπει να έχεις μαζί σου στο φετινό Athens Street Food Festival. Σου έδωσα τα φώτα μου και τώρα είσαι ελεύθερος να απολαύσεις την ωδή του street food με τη ψυχή και το στομάχι σου.

Τι περιμένεις, ακόμη εδώ είσαι;

Πηγή Φωτογραφιών: Προσωπικό Αρχείο

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: le-quotidien-du-patient.fr

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".