Αν περιηγήθηκες σήμερα στο ιντερνετ τότε σίγουρα θα παρατήρησες ότι έφτιαξε ένα doodle με το οποίο τιμά τον καινοτόμο κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη Ζωρζ Μαλιές.

Το εντυπωσιακό στο σημερινό doodle της Google είναι η τεχνολογία που χρησιμοποίησε, αφού αν επιλέξεις να παρακολουθήσεις θα ανακαλύψεις μια μικρού μήκους ταινία, με τίτλο «Πίσω στη Σελήνη», η οποία απεικονίζει το έργο του διάσημου σκηνοθέτη σε μορφή κινουμένων σχεδίων, με τη βοήθεια της VR τεχνολογίας.

Με ένα απλό κλικ του ποντικιού σου ή ένα swipe της οθόνης σου θα ανακαλύψεις ότι έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις το βίντεο σε 360 μοίρες, χάρη στην εικονική πραγματικότητα και την τεχνολογία. Στην προετοιμασία συμμετείχε ολόκληρη η ομάδα της Google, η Google Doodle, Spotlight Stories, Google Arts & Culture και Cinematheque Francaise. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το περασμένο έτος και ολοκληρώθηκε μετά από έξι μήνες εργασιών.

Ο λόγος που η Google επέλεξε να τιμήσει το διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη,  Ζωρζ Μαλιές με ένα τόσο εκσυγχρονισμένο κι πρωτόγνωρο τρόπο ήταν, ότι ο ίδιος υπήρξε καινοτόμος και πρωτοπόρος στη χρήση των οπτικών εφέ και της γενικότερης εξέλιξης στις τεχνικές του κινηματογράφου τον 20ο αιώνα.

Ο Μαλιές γεννήθηκε στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 1861 και ξεκίνησε την πορεία του ως θαυματοποιός και ταχυδακτυλουργός στο θέατρο Ρομπέρ Χουντίν. Οι ψευδαισθήσεις και οι οφθαλμαπάτες τον μαγικών του τον συντρόφευσαν ακόμη και στις πρώτες του ταινίες, τις οποίες σκηνοθετούσε μόνος του και παρουσίαζε εντυπωσιακά ταχυδακτυλουργικά θεάματα. Στις μετέπειτα ταινίες και σειρές που σκηνοθέτησε, ανέλαβε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ίδιος προκειμένου να αξιοποιήσει τις νέες κινηματογραφικές τεχνικές αφήγησης και να εφαρμόσει νέα οπτικά κόλπα στη γιγαντοοθόνη, δε δίσταζε να κινηματογραφήσει τον εαυτό του πολλές φορές, έτσι ώστε να δημιουργήσει τη ψευδαίσθηση μιας επταμελούς μπάντας πανομοιότυπων μουσικών.

Σύστησε στο κόσμο το είδος των ταινιών επιστημονικής φαντασίας με τη πιο δημοφιλή ταινία που σκηνοθέτησε με τίτλο «Ταξίδι στη Σελήνη», η οποία περιέγραφε ένα διαστημικό ταξίδι για πρώτη φορά στον κινηματογράφο. Εκτός από την επιστημονική φαντασία, «Το κάστρο του διαβόλου» ήταν μια από τις πρώτες ταινίες τρόμου που γνώρισε ποτέ το κινηματογραφικό κοινό.

Αν αναλογιστούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα και τους ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζει να αναπτύσσεται καθημερινά, τότε σίγουρα οι καινοτομίες του Μαλιές όχι μόνο παραμένουν άγνωστες σε πολλούς, αλλά περνούν δυστυχώς αδιάφορες. Σκεφτείτε όμως, ότι στην εποχή κατάφερε να δημιουργήσει τις πρώτες έγχρωμες ταινίες, χρωματίζοντας τα κινηματογραφικά καρέ στο χέρι. Τότε που δεν υπήρχαν υπολογιστές, μηχανήματα και VR τεχνολογίες!

Απολαύστε τη μοναδική VR εμπειρία που σας προσφέρει η Google Doodle σήμερα!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας:nocommentdiary.com 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".