Λίγο αφου σούβλισες και χόρτασες τον οβελία, διάβασε τι συμβαίνει με το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων! Τελικά ισχύουν ό,τι ακούγονται, γράφονται και λέγονται ή είναι όλα ένας μύθος;

Το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού, όπου ένας αριθμός αεροσκαφών και πλοίων λέγεται ότι έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Διάφοροι αστικοί μύθοι έχουν αποδώσει αυτές τις εξαφανίσεις σε παραφυσική δραστηριότητα ή σε εξωγήινα όντα. Οι πλευρές του τριγώνου έχουν μήκος 1.000 ναυτικά μίλια η καθεμιά και το ύψος του είναι 886 μίλια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, πρόκειται περί μύθου, καθώς κανένα ίχνος κάποιου υπερφυσικού φαινομένου δεν εντοπίστηκε στον συγκεκριμένο χώρο, ύστερα από έρευνες.

921255b89eecc3db55992b43f72588fb

Πηγή Εικόνας: altsantiri.gr 

Η ιστορία ξεκινά από πολύ παλιά. Η κακή φήμη του φαίνεται πως ξεκίνησε από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος στις 8 Οκτωβρίου του 1492 έγραψε στο ημερολόγιό του ότι συμβαίνουν διάφορα περίεργα στην περιοχή, ιδίως με τις πυξίδες. Πολύ αργότερα όμως, τον Αύγουστο του 1800 δύο πλοία των ΗΠΑ, το «Ινσάρτζεντ» με 350 άντρες και το «Πίνεριγκ» με 90 άντρες, εξαφανίστηκαν με όλο τους το πλήρωμα στην περιοχή, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Από τότε πολλά άλλα σκάφη χάθηκαν με παρόμοιο μυστηριώδη τρόπο, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 1945 εξαφανίστηκαν πέντε αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα τύπου «Άβεντζερ» και ένα υδροπλάνο τύπου «Μάρτιν Μάρινερ». Το 1964, ο Vincent Gaddis έγραψε στο περιοδικό Argosy τα όρια του τριγώνου των Βερμούδων, δίνοντας τις κορυφές του ως Μαϊάμι, Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο και Βερμούδες. Οι επόμενοι συγγραφείς δεν ακολούθησαν απαραιτήτως αυτόν τον ορισμό. Μερικοί συγγραφείς έδωσαν διαφορετικά όρια και κορυφές στο τρίγωνο, με συνολική έκταση που κυμαίνεται από 1.300.000 έως 3.900.000 km2. Κατά συνέπεια, ο προσδιορισμός των ατυχημάτων που σημειώθηκαν μέσα στο τρίγωνο εξαρτάται από το ποιος συγγραφέας τους ανέφερε. Το Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Γεωγραφικά Ονόματα δεν αναγνωρίζει το Τρίγωνο των Βερμούδων. Η παλαιότερη πρόταση για ασυνήθιστες εξαφανίσεις στην περιοχή των Βερμούδων εμφανίστηκε σε άρθρο της 17ης Σεπτεμβρίου 1950 που δημοσιεύτηκε στο The Miami Herald (Associated Press) από τον Edward Van Winkle Jones.

twister GIF-source (1)

Πηγή εικόνας: yiannisbik.wordpress.com 

Όμως, το γεγονός που κατέστησε το Τρίγωνο των Βερμούδων ως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου ήταν η διάσημη Πτήση 19, για την ακρίβεια η εξαφάνισή της. Τον Δεκέμβριο του 1945, πέντε τορπιλοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού με έμπειρους πιλότους, ξεκινούν από την Φλόριντα για μια περιπολία ρουτίνας. Λίγο πριν την επιστροφή τους στην βάση, ο πύργος ελέγχου λαμβάνει παράξενα μηνύματα από τους πιλότους (ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και οι πυξίδες πηγαίνουν σαν τρελές), οι οποίοι δείχνουν αποπροσανατολισμένοι. Κατά μία εκδοχή το τελευταίο μήνυμα τους ήταν: «Φαίνεται να μπαίνουμε σε άσπρα νερά. Είμαστε εντελώς χαμένοι». Το τελευταίο μήνυμα αμφισβητείται αν έχει πράγματι καταγραφεί, ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών δεν βρέθηκαν ίχνη της Πτήσης 19. 

fl-dubious-history-flight-19-story

Πηγή Εικόνας: www.reader.gr 

Μια από τις χαρακτηριστικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το Τρίγωνο των Βερμούδων λέει ότι στα βάθη του κρύβεται η χαμένη Ατλαντίδα, γι’ αυτό και στα νερά του υπάρχουν μαρτυρίες ότι κρύβονται κρυστάλλινα αντικείμενα όπως μεγάλες πυραμίδες. Η θεωρία της Ατλαντίδας μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με μια άλλη δημοφιλή άποψη που λέει πως πίσω από το τρίγωνο των Βερμούδων κρύβονται εξωγήινοι (με τους οποίους βρίσκονταν ήδη σε επαφή οι κάτοικοι της Ατλαντίδας). Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι στην περιοχή του υπάρχει η πύλη που οδηγεί σε άλλους πλανήτες. Για την πύλη υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που μπορεί να οδηγεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο, ή σε μια άλλη διάσταση ή και στον κάτω κόσμο υποστηρίζουν άλλες θεωρίες, οι οποίες συνέχισαν την προσπάθεια να προσπαθούν να εξηγήσουν το πώς γίνεται τόσο μεγάλα πλοία και αεροπλάνα να εξαφανίζονται ξαφνικά χωρίς να αφήνουν ίχνη. 

Ωστόσο, εδώ μπαίνουν κάποιες άλλες εξηγήσεις, λίγο πιο πεζές κι επιστημονικές, όπως ότι οι αιφνιδιαστικές συνήθειες του καιρού στην περιοχή είναι ένας λόγος των εξαφανίσεων ή ότι αποδίδονται στις τεράστιες ποσότητες μεθανίου που πιθανόν να βρίσκονται συσσωρευμένες στον πυθμένα της θάλασσας και απελευθερώνονται απότομα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν φονικές φυσαλίδες. Κι αυτές όμως αμφισβητούνται. Πάντα άλλωστε υπάρχουν κι οι θεωρίες που λένε πως εσκεμμένα κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τα ανεξήγητα του Τριγώνου των Βερμούδων για να καλύψουν τις ύποπτες δραστηριότητές τους στην περιοχή -από πυρηνικές δοκιμές, μέχρι άλλα ακραία πειράματα. 

logan lerman GIF by 20th Century Fox Home Entertainment-source

Κι ενώ όλοι ασχολούνται με τους μύθους, ένας επιστήμονας ισχυρίζεται πως έχει «λύσει» το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων ή μάλλον υποστηρίζει πως δεν απαιτείται καν λύση αφού δεν υπήρξε ποτέ κανέναν μυστήριο. Ο Karl Kruszelnicki, του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ παρουσιάζει μια πολύ απλή εξήγηση που καταρρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας. 

Τα πλοία και τα αεροσκάφη εξαφανίζονται εξαιτίας ανθρώπινων λαθών κατά τον χειρισμό, εξαιτίας λάθος εκτιμήσεων, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με όλα τα άλλα πλοία και αεροσκάφη που χάνονται ανά τον κόσμο. Μάλιστα, η αιτία που ο αριθμός των εξαφανίσεων είναι μεγαλύτερος στην συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει με ένα πολύ απλό δεδομένο: πρόκειται για μια τεράστια έκταση 700.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, την οποία διασχίζει ένας πολύ μεγάλος -και μάλιστα μεγαλύτερος συγκριτικά με άλλες περιοχές- αριθμός πλοίων και αεροσκαφών. «Είναι κοντά στον Ισημερινό, κοντά σε ένα πλούσιο μέρος του κόσμου και έτσι κατά συνέπεια η κίνηση είναι μεγάλη» ανέφερε. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν συγκρίνουμε τον συνολικό αριθμό πλοίων και αεροσκαφών που έχουν εξαφανιστεί και τον αριθμό αυτών που «χάθηκαν» διασχίζοντας την συγκεκριμένη περιοχή, θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει τίποτε το ασυνήθιστο. 

Fantastic-Bermuda-Island

Πηγή Εικόνας: profinewsplanet.blogspot.gr 

Άλλοι επιστήμονες αποδίδουν τη συνεχή εξαφάνιση των πλοίων στους τεράστιους κρατήρες που υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας σ’ εκείνη την περιοχή. Μέσα από αυτούς εκρύγνυται μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου και μεθανίου και η δύναμη των εκρήξεων αυτών είναι η αιτία που τα νερά γίνονται πολύ επικίνδυνα για τα πλοία που ταξιδεύουν εκεί. Οι φονικές φυσαλίδες, δηλαδή, όπως προείπαμε, να είναι όντως ένας από τους λόγους που μπορεί το Τρίγωνο να μην είναι μύθος αλλά κάτι επιστημονικά φυσιολογικό.

Ό,τι και να ειπωθεί πάντως, οι επιστήμονες πρέπει να καταβάλουν υπέρτατες προσπάθειες για να καταρρίψουν όλους τους μύθους γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων, μιας και φαίνεται ότι ο κόσμος γοητεύεται από αυτούς περισσότερο από την πραγματικότητα. Ας μην παραλείψουμε και το γεγονός ότι η περιοχή έχει γίνει αφορμή για την κυκλοφορία πολλών ταινιών που έχουν αποφέρει πολλά χρηματικά ποσά στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Εσύ πίστεψε ό,τι θες, αλλά να ξέρεις πως πάντα θα υπάρχει το μυστήριο κι ο φόβος του Τριγώνου του Διαβόλου!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: politis.com.cy 

Αγγελική Μουζακίτη

About Αγγελική Μουζακίτη

Μέλλουσα αστυνομική ρεπόρτερ. Λάτρης των βιβλίων και των σειρών. Αν δε με "πιάσεις" να κάνω κάτι από αυτά τα δύο...τότε θα τρώω κάποιο γλυκό! Όνειρό μου να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη!