Όπως εδώ έχουμε ως παραδοσιακά έθιμα το σούβλισμα του οβελία την Κυριακή του Πάσχα και το τσούγκρισμα των αυγών, που όλες οι νοικοκυρές έχουν βάψει κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά και το ζύμωμα και πλάσιμο του τσουρεκιού και των κουλουριών, έτσι και όλες οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα. Μιας και ήρθε το Πάσχα και έχουμε μπει για τα καλά στο γιορτινό κλίμα, ψάξαμε και βρήκαμε μερικά από τα πιο παράξενα έθιμα που γίνονται τέτοιες μέρες σε όλον τον κόσμο.

#1. Βρετανία «Το φιλί βάσανο»

Σε ένα μέρος του μεγαλύτερου νησιού των Βρετανικών Νήσων, και συγκεκριμένα στην πόλη Χάνγκερφορντ, το έθιμο έχει ως εξής. Οι νεοσύλλεκτοι αστυνομικοί μαζεύουν όλους τους άνδρες της περιοχής στο Δημαρχείο και επιλέγουν δύο από αυτούς να φέρουν εις πέρας μια «αποστολή». Κάνουν το γύρο της πόλης παρελαύνοντας και μοιράζουν σε όλες τις γυναίκες που συναντούν στο δρόμο από ένα πορτοκάλι. Τι παίρνουν ως αντάλλαγμα;;; Ένα αθώο, χαριτωμένο φιλί. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια τέτοια παράδοση;

#2. Πολωνία, «Το ατελείωτο μπουγέλο»

b44c93d6d82f956f2b276835190d72a3

Στην Πολωνία, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα συνηθίζεται τα αγόρια να μπουγελώνουν τα κορίτσια. Το παράξενο αυτό έθιμο είναι γνωστό με την ονομασία Smingus-dyngus και χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Αν λοιπόν σκεφθείτε ποτέ να περάσετε τις ημέρες του Πάσχα στην Πολωνία καλό θα ήταν να είστε εφοδιασμένοι με γαλότσες, αδιάβροχα και μια έξτρα αλλαξιά.

#3. Σερβία «Το κόκκινο αυγό είναι συνώνυμο με την υγεία»

Αν και ορθόδοξη χώρα, στη γειτονική Σερβία, τα έθιμα δεν μοιάζουν με τα ελληνικά. Αρχικά, ο επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή δεν βγαίνει το βράδυ όπως συνηθίζεται εδώ, αλλά το απόγευμα. Δεν είναι στολισμένος με λουλούδια, απλώς τοποθετούνται πάνω του οι εικόνες που προσκυνούνται, και δεν πραγματοποιείται περιφορά του επιταφίου. Η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται οικογενειακά, όπως και στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη μέρα του Πάσχα είναι κανονικά εργάσιμη για τους Σέρβους. Ένα από τα λίγα έθιμα που είναι γνωστά γι αυτή τη βαλκανική χώρα είναι αυτό που ισχύει για το πρώτο κόκκινο αυγό. Το αυγό, λοιπόν, που βάφεται πρώτο κόκκινο φυλάσσεται στο σπίτι του ιδιοκτήτη μέχρι το Πάσχα της επόμενης χρονιάς και η φύλαξή του συμβολίζει την υγεία και την ασφάλεια για τον οικοδεσπότη και την οικεία του.

#4. Γαλλία «Η γιγαντιαία ομελέτα»

Haux-France-giant_easter_omelette1

Πηγή εικόνας: blog.kesari.in

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στην πόλη Haux της Γαλλίας, που αποτελεί διαμέρισμα του Μπορντώ, λαμβάνει χώρα ένα εντυπωσιακό και πρωτότυπο έθιμο. Αποτελούμενη από περίπου 4.500 αυγά στην κεντρική πλατεία φτιάχνεται μια τεραστίων διαστάσεων ομελέτα, γνωστή με το όνομα «ομελέτα του Ναπολέοντα», η οποία προορίζεται για 1.000 άτομα. Κατά την παράδοση, στο δρόμο προς τη νότια Γαλλία, ο Ναπολέων, συνοδευόμενος από το στρατό του, σταμάτησε σε ένα μικρό χωριό και δοκίμασαν ομελέτες. Την επόμενη μέρα, ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να φτιάξουν μια γιγαντιαία ομελέτα για ολόκληρο το στράτευμά του.

#5. Γερμανία «Το αυγόδεντρο»

TOPSHOTS-GERMANY-EASTER-EGGS-OFFBEAT

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Στην ανατολική Γερμανία, και συγκεκριμένα στην πόλη Saalfeld, το έθιμο που επικρατεί προέρχεται από την γνωστή οικογένεια Kraft. Εδώ και περίπου 50 χρόνια, κι ενώ ο Volker Kraft ονειρευόταν από παιδί ένα δέντρο στολισμένο από αυγά, είχε καταστήσει ως έθιμο να στολίζεται στον κήπο του σπιτιού τους μια μηλιά με πασχαλινά αυγά ζωγραφισμένα στο χέρι. Όλα ξεκίνησαν το 1965, όταν το ζεύγος Kraft ξεκίνησε να στολίζει το συγκεκριμένο δέντρο με μόλις 18 πλαστικά αυγά. Καθώς μεγάλωνε το δέντρο χρειάζονταν όλο και περισσότερα αυγά για να διακοσμηθεί. Μέχρι το 2015 κατάφεραν και συγκέντρωσαν πάνω από 10.000 ζωγραφισμένα αυγά.

Νεφέλη Λιάτσου

About Νεφέλη Λιάτσου

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σοβαρή όσο πρέπει, εκεί που πρέπει και εξίσου τρελή!!! Αγαπημένη συνήθεια το μαγείρεμα (και φυσικά το να καταβροχθίζω το φαγητό που υπάρχει στην κουζίνα!). Ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με κολλητές, ειδικά όταν συνοδεύονται από σουβλάκια και κάτι γλυκό για επιδόρπιο! Λατρεύω τα ψώνια, τη μουσική, τους ατελείωτους καφέδες στις γειτονιές της Αθήνας και τα ταξίδια! Όνειρό μου να επισκεφθώ όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης). Motto: Να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θες…