Αν και τα τελευταία χρόνια τα γυαλιά οράσεως έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους στο χώρο της μόδας, αντικαθιστώντας τους φακούς μυωπίας με απλούς φακούς, πριν από κάποια χρόνια ήταν καλή αφορμή για να χαρακτηριστεί κάποιος – όχι τόσο τιμητικά – ως “nerd”, “φυτό”,”σπασίκλας”, όπως θέλετε πείτε το. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που έχουν βιώσει προσωπικά αυτό το είδος bullying, ειδικά κατά τα σχολικά τους χρόνια. Μία έρευνα, όμως, έρχεται προς υπεράσπιση των διοπτροφόρων, καθώς υποστηρίζει πως στην πραγματικότητα τα άτομα αυτά είναι και πιο έξυπνα!

enkiquotes.com

Πηγή εικόνας: www.enkiquotes.com 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η μυωπία και η εμφάνισή της στηριζόταν περισσότερο σε γενετικούς, παρά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Mainz στη Γερμανία, όμως, διεξήγαγε μία έρευνα, η οποία ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Κατά την έρευνα, η όραση 4.600 Γερμανών εξετάστηκε, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η σύνδεση ανάμεσα στην εμφάνιση μυωπίας και το μορφωτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι η μυωπία αυξανόταν ανάλογα με τα επίπεδα μόρφωσης των ατόμων, καθώς επίσης και πως η μυωπία έδειχνε σημεία επιδείνωσης για κάθε επιπλέον χρόνο σπουδών. Πιο συγκεκριμένα, απ’όσους είχαν μυωπία, το 53% ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου, το 35% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μόλις το 24% είχε λάβει πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα με αυτά τα δεδομένα, 45 γενετικοί δείκτες εξετάστηκαν και απεδείχθη πως αποτελούν πολύ πιο αδύναμο παράγοντα εμφάνισης μυωπίας σε σχέση με τους αντίστοιχους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η καταπόνηση των ματιών κατά το διάβασμα.

metro.co.uk

Πηγή εικόνας: metro.co.uk

Παλαιότερες έρευνες υποστηρίζουν επίσης πως όσοι φορούν γυαλιά φαίνονται πιο επαγγελματίες, πιο έξυπνοι, λιγότερο ανταγωνιστικοί και έμπιστοι και γι’αυτό και έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε συνεντεύξεις για δουλειά έναντι άλλων υποψηφίων. Το Βρετανικό Κολέγιο Οπτομετρίας διεξήγαγε μία σχετική έρευνα και πράγματι το 43% των Βρετανών συμμετεχόντων δήλωσε πως είχε την παραπάνω άποψη για τους διοπτροφόρους.  Ψυχολόγοι προσπάθησαν να αναλύσουν αυτά τα αποτελέσματα, φτάνοντας στο συμπέρασμα πως αυτή η άποψη είναι καθαρά στερεοτυπική, αλλά παρ’όλα αυτά υπαρκτή.

Φυσικά τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μεμονωμένες έρευνες και μέχρι στιγμής τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά. Δείκτης υψηλότερου IQ ή όχι, οι περισσότεροι σήμερα θα συμφωνήσουν πως τα γυαλιά είναι ένα πολύ στυλάτο αξεσουάρ, ενώ δεν είμαστε και λίγοι αυτοί που τα βρίσκουμε και ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς όπως ειπώθηκε και στο “Bing Bang Theory” : smart is the new sexy!

Πηγή Κεντρικής Εικόνας:pixabay.com 

Αθηνά Χαραλαμπάκη

About Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια οδοντιατρικής στη Σόφια, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, ειδικότερα μυστηρίου και αστυνομικά, με μία αδυναμία στην Agatha Christie και ακούω μανιωδώς μουσική. Στις μεγάλες μου αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολύ και καλό φαγητό, η σοκολάτα, οι περίπατοι στη φύση και οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, το όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ανέκαθεν ευαίσθητη και αισιόδοξη, πιστεύω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος αν πρώτα γίνεις εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου.