Άγχος, υποχρεώσεις και προβλήματα κάνουν μια άνιση μάχη ενάντια στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ταχυπαλμία, πανικός και αίσθημα απόγνωσης είναι όλα όσα νιώθουν, όσοι αδυνατούν να αντισταθούν με ψυχραιμία και σθένος απέναντι στις δυσκολίες. Υπέρ της ευεξίας και της ψυχικής υγείας τάσσεται πλέον ένας αυτόματος πωλητής στο Σίδνεϋ, της Αυστραλίας.

Στο εμπορικό κέντρο Martin Place τοποθετήθηκε ένας αυτόματος πωλητής εντελώς διαφορετικός από αυτούς που έχει συνηθίσει να βλέπει ο κόσμος. Δεν πουλά σνακ, πατατάκια, σοκολάτες ή ροφήματα. Τι είναι όμως αυτό που προσφέρει στην πραγματικότητα; Η απάντηση είναι μικρά πακέτα από χειροποίητες κάρτες και αντικείμενα.

1522098663-intangiblegoods-highres-7350

Πηγή εικόνας: www.artandabout.com.au 

Πρόκειται για μια πρόταση των Mark Starmach και Elizabeth Commandeur για να ευαισθητοποιήσουν και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου για τη σημασία της ψυχολογίας και της ψυχικής υγείας στην καθημερινότητα και γενικότερα στη ζωή των ανθρώπων. Οι εμπνευστές του πρωτότυπου πωλητή, αφού πραγματοποίησαν έρευνα σε 500 κατοίκους του Σίδνεϋ για το τι χρειάζονται περισσότερο στη ζωή τους, εκείνοι και οι φίλοι τους, συνεργάστηκαν με τρεις ειδικούς ψυχικής υγείας και στηριζόμενοι στα αποτελέσματα δημιούργησαν τα πακέτα.

Θάρρος, φαντασία, αυθορμητισμός, ασφάλεια, χαλάρωση, φιλία είναι μερικές από τις λέξεις-κλειδιά που φέρουν επάνω τους τα πακέτα. Ανοίγοντας το πακέτο, ο αγοραστής καλείται να φέρει εις πέρας κάποιες πολύ απλές και παιχνιδιάρικες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν ως στόχο να βελτιώσουν ένα χαρακτηριστικό, στο οποίο ο καθένας θεωρεί ότι υστερεί και χρειάζεται βελτίωση. Για παράδειγμα, αγοράζοντας κάποιος το πακέτο του αυθορμητισμού βρίσκει μια σακούλα, την οποία θα πρέπει να γεμίσει με αέρα και αμέσως να τη σκάσει δίπλα στο αυτί κάποιου, κάνοντας έτσι κάτι που δε θα τολμούσε να κάνει και προκαλώντας γέλιο κι έκπληξη στους εμπλεκόμενους.

image

Πηγή εικόνας: www.timeout.com 

Όσοι αναρωτιούνται τι συναντά εκείνος που θα επιλέξει το πακέτο της φιλίας, θα πρέπει να κάνει πράξη δέκα καθημερινές δραστηριότητες, οι οποίες θα το βοηθήσουν να έρθει ξανά σε επαφή με παλιούς γνωστούς και φίλους που δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει για καιρό. Για να χαλαρώσει κανείς και να αποβάλλει το άγχος από τη ζωή του, τα μικρά πακετάκια προτείνουν το ξύπνημα μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, δίνοντας έτσι το περιθώριο στο άτομο να προλάβει να οργανώσει την ημέρα του, χωρίς άγχος και πίεση χρόνου. Εξίσου δημιουργική είναι η κάρτα της φαντασίας, η οποία προσφέροντας ένα μολύβι στο κόσμο, τον προκαλεί να σχεδιάσει ένα σωρό αδιανόητα πράγματα. Βοηθώντας την αίσθηση του ανήκειν, ένας μικρός χάρτης παρακινεί τους κατοίκους να υποδείξουν τα αγαπημένα τους σημεία στην πόλη, εκείνα δηλαδή που έχουν τη βαθύτερη σημασία για αυτούς, κολλώντας τρία μικρά αστέρια επάνω τους .

Δεν πρόκειται για μια ακόμη εμπορική κίνηση, μιας και το κόστος αγγίζει μετά βίας τα δυο δολάρια ανά πακέτο, αλλά για ένα κοινωνικό πείραμα εν μέρει, με στόχο να βελτιώσει τη ψυχολογία και το αίσθημα της ευεξίας. Οι εισπράξεις άλλωστε δίδονται σε φιλανθρωπίες για τη ψυχική υγεία και για έρευνες σχετικά με τη σχιζοφρένεια. Ο αυτόματος πωλητής έχει πλέον μεταφερθεί στο Customs House Square μέχρι της 3 Απριλίου, ενώ από τις 4 έως τις 8 Απριλίου θα βρίσκεται στο Pitt Street Mall.

Πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε και στην Ελλάδα ένας τέτοιος αυτόματος πωλητής; Δε θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βρεθούμε αντιμέτωποι με τόσο απλές δοκιμασίες και να ανακαλύψουμε αν επηρεάζουν έστω και λίγο προς το καλύτερο τη ψυχική μας υγεία;

Μέχρι τότε μην ξεχνάτε να προσέχετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας!

Πηγή πληροφοριών: www.theguardian.com

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: www.artandabout.com.au 

Μαρία Κοσμίδου

About Μαρία Κοσμίδου

Σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πάντειο. Λατρεύει τη μουσική (κυρίως τη rock), τα βιβλία και τις φωτογραφίες. Αγαπημένη της σειρά το "How I Met Your Mother". Ονειρεύεται να ταξιδέψει πολύ και να μάθει κιθάρα. Θα τη δείτε να χτυπιέται στο γυμναστήριο, για να κάψει τις θερμίδες από το φαγητό που μαγείρεψε και καταβρόχθισε μαζί με τον αδερφό της. Δεν την απασχολεί καθόλου πού θα βγει και τι θα κάνει, αρκεί να έχει πάντα τους φίλους της μαζί. Motto : "A change may be just around the corner".